UT AV REGJERIGN: F.v.: nestleder Sylvi Listhaug, Frp-leder Siv Jensen, nestleder Terje Søviknes og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi x
UT AV REGJERIGN: F.v.: nestleder Sylvi Listhaug, Frp-leder Siv Jensen, nestleder Terje Søviknes og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi x

Kilder til tv 2:

Listhaug får nytt prestisjeverv

Sylvi Listhaug blir finanspolitisk talsperson for Fremskrittspartiet, ifølge TV 2s kilder. Det nye Frp-laget blir formelt vedtatt klokken åtte tirsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når Siv Jensen, Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale returnerer til Stortinget, blir det endringer i mannskapet til Fremskrittspartiet.

Kildene understreker at det fortsatt jobbes med kabalen mandag kveld. Alle verv er ikke endelig fordelt. Det kan dermed fortsatt gjøres endringer i hvem som får hvilke posisjoner i Fremskrittspartiet stortingsgruppe.

Det er valgkomiteen som innstiller, men i realiteten er det partiledelsen som former laget før det blir avgjort i stortingsgruppa.

Ved 22-tiden mandag ble det fortsatt jobbet med å få alle detaljene på plass og flere av Frps representanter var ennå ikke kjent med hvilken komité de havner i.

Vurderingene rundt posisjonene er slik, ifølge TV 2s kilder:

Siv Jensen til utenriks

Siv Jensen blir parlamentarisk leder og tar i tillegg plass i utenriks- og forsvarskomiteen, ifølge TV 2s kilder.

Der tar hun plass sammen med blant annet partilederne Jonas Gahr Støre (Ap), Audun Lysbakken (SV) og parlamentarisk leder Trond Helleland (H).

Etter det TV 2 erfarer fortsetter Christian Tybring-Gjedde i utenrikskomiteen, mens Per Willy Amundsen bytter fagområde. Etter det TV 2 erfarer blir han justispolitisk talsperson.

Listhaug til Finans

Frp-nestleder Sylvi Listhaug blir finanspolitisk talsperson. Det betyr at hun skal forhandle budsjett med regjeringspartiene.

Med seg i finansfraksjonen får Listhaug nåværende parlamentarisk leder Hans Andreas Limi. og dagens fraksjonsleder Sivert Bjørnstad.

Dale til energi- og miljø

Jon Georg Dale, som gikk av som samferdelsminister, går etter alt å dømme inn i energi- og miljøkomiteen. Komiteens arbeidsområder er olje, energi, vassdrag og miljøvern.

Kilder påpeker at Frp må ha en sterk talsperson i komiteen når saker som iskanten er i vente og at partiet også skal markere seg som et tydelig alternativ til Høyre i oljepolitikken. Dette blir dessuten ansett som et viktig område for partiet på markere seg på både på vestlandet og i Nord-Norge.

Fortsetter i tunge verv

Jon Helgheim får etter det TV 2 erfarer fortsette som innvandringspolitisk talsperson.

Trolig fortetter også Erlend Wiborg som leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Det ligger også an til at Roy Steffensen får fortsette som leder av utdanningskomitéen.

Bård Hoksrud ligger an til å bli Fremskrittspartiets talsperson i transportkomiteen, og blir den som skal møte samferdselsminister Knut Arild Hareide til dueller om bompenger.

Åshild Bruun Gundersen ligger an til å fortsette som fraksjonsleder i helsekomiteen.

Morten Wold forsetter som Fremskrittspartiets medlem i presidentskapet.

Kabal i regjeringspartiene

Et av de sentrale spørsmålene når regjeringspartiene skal legge kabal er om Venstre får beholde plassen Abid Raja har hatt som Stortingets lavest rangerte visepresident. Valgmatematikken tilsier at vervet «tilhører» Høyre, men Venstre fikk det etter valget i 2017 som en del av en samarbeidsavtale.

Kilder i Høyre sier til TV 2 at de er lystne på på få vervet tilbake når de skal gjøre endringer i sin sammensetning av stortingsgruppen.

Høyre må erstatte Henrik Asheim som leder av finanskomiteen og Tina Bru som energipolitisk talsperson. Anne Kristine Linnestad møter som vara for Asheim, mens Aase Simonsen møter som vara for Bru.

Venstre har fått begge sine nestledere i Stortinget etter at Ola Elvestuen ble erstattet av Sveinung Rotevatn som klima- og miljøminister. Det er ikke usannsynlig at Elvestuen og Terje Brevik deler vervene som parlamentarisk leder og finanspolitisk talsperson mellom seg, sier en kilde til TV 2.

I Kristelig Folkeparti må de også legge ny kabal etter at Knut Arild Hareide som satt i utenrikskomiteen ble ny samferdselsminister. Torill Selsvoll Nyborg møter som vara for Hareide.