IRCLE K-DRAPET: Dette bildet viser den tiltalte fetteren (t.v.) og fornærmede Said Bassam Chataya (28) før drapshandlingen finner sted ved Circle K-stasjonen i Bergen, 15. februar i fjor. Bildet er gjengitt med tillatelse fra rettens aktører og tiltaltes forsvarer.
IRCLE K-DRAPET: Dette bildet viser den tiltalte fetteren (t.v.) og fornærmede Said Bassam Chataya (28) før drapshandlingen finner sted ved Circle K-stasjonen i Bergen, 15. februar i fjor. Bildet er gjengitt med tillatelse fra rettens aktører og tiltaltes forsvarer. Foto: Politiet.

Tiltalte forklarte seg om circle k-drapet:

– Jeg skjønner at det gikk for langt

BERGEN TINGRETT (TV 2): Fetteren som drepte Said Bassam Chataya (28) forteller om kaos, slagsmål og sterk rus i forkant av Circle K-drapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var 15. februar i fjor at 28 år gamle Said Bassam Chataya ble stukket ned og drept ved en Circle K-stasjon ved Danmarks plass i Bergen.

Ifølge tiltalen døde Chataya av forblødning, og gjerningsmannen var avdødes fetter.

Fredag – nesten ett år etter – startet den seks dager lange rettssaken i Bergen tingrett. Da la politiet frem krimtekniske bevis – deriblant en kniv de mener er drapsvåpenet.

– Man ser at fornærmede tar tak i skulderen

Mandag fortsatte politiet sin forklaring, der de viste flere videoer som blant annet viste drapshandlingen der Said Bassam Chataya (28) ble knivstukket og drept av sin egen fetter.

Retten har tidligere vist videoer fra sosiale medier, der en del av de involverte festet i en leilighet et lite stykke unna Circle K-stasjonen. På et tidspunkt, vises fornærmede og to av hans bekjente gående i området rundt Circle K-stasjonen.

Kl. 21.19: Said og to av hans bekjente filmes av et overvåkningskamera nær en Kiwi-butikk. De går inn, betaler, og går ut igjen.

Kl. 21:23: Etter en kort tur innom kiwi-butikken, viser overvåkningskameraet at Said og flere av hans bekjente møtes ved Circle K-stasjonen.

De neste videobildene viser noen i gjengen barke sammen, og flere flykter fra stedet. Said og hans tiltalte fetter blir igjen.

– Man ser at fornærmede går mot tiltalte, og tar tak i skulderen hans. Deretter ser det ut som tiltalte stikker ham ned. På videoen kan vi se en gjenstand, som jeg mener stemmer overens med at han (tiltalte) hadde en kniv, sier politibetjent Frode Malt.

Saken fortsetter under bildet

Dette er kniven påtalemyndighetene mener er drapsvåpenet.
Dette er kniven påtalemyndighetene mener er drapsvåpenet. Foto: Vest politidistrikt

Tiltalte: – Det går trusler begge veier

På rettens andre dag var det den tiltalte fetteren sin tur til å avgi sin forklaring. Han forteller om en kveld preget av mye rus og kaotiske tilstander.

Mens Said og to av hans bekjente var i området rundt Circle K-stasjonen, var tiltalte på fest i en leilighet i nærheten. Den kvelden oppsto det en krangel mellom tiltalte og en bekjent, som følge av noe hans samboer skal ha sagt til denne vennen.

– Det går trusler begge veier. Hvis man blir truet på livet, så truer man tilbake. Det er slik det blir når man er beruset og lurer på hvorfor hun har betrodd seg til ham, sier tiltalte.

Stemningen ble amper, og det ble snakk om at man skulle møtes og «gjøre opp». Tiltalte sier han var redd, men ingen hadde lyst til å miste ansikt.

Festen ble avsluttet rundt 21.00, og deltakerne beveget seg deretter opp mot Circle K-stasjonen.

– Jeg prøvde å komme meg vekk

Da tiltalte ankom stasjonen, var det slagsmål og kaotiske tilstander. På politiets overvåkningsvideo ser man personer slåss.

– Jeg blir sjokkert og redd. Skjønner ikke hva som foregår. Folk skriker, og jeg ser kniver og forskjellige våpen. Jeg vet ikke hvem som er hvem, eller hva som er hva. Folk har hetter, det er mørkt og det er en mengde med folk, sier tiltalte.

Han forteller at han plutselig får øye på fetteren, Said.

– Jeg ser at to stykker kommer mot meg, og jeg prøver å rygge unna. Jeg vet ikke hva som foregår. Det eneste jeg prøver å gjøre er å komme meg vekk, og jeg sier at de skal la meg være i fred.

Saken fortsetter under bildet

Tirsdag var det den tiltalte fetteren sin tur til å innta vitneboksen for å avgi sin forklaring. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2.
Tirsdag var det den tiltalte fetteren sin tur til å innta vitneboksen for å avgi sin forklaring. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2.

Husker ingenting

Overvåkningsvideoen viser at tiltalte og fetteren går tett. Said går fremover mens tiltalte rygger. Som fortalt av politibetjent Frode Malt, ser man at fornærmede tar tak i skulderen til tiltalte, før sistnevnte går til angrep.

– Det er umulig å huske hva som skjer. Jeg prøver å rive meg unna og kniven, som jeg har i hånda, går alle veier. Jeg får adrenalin, og det er umulig å si noe mer om selve handlingen. Det varer i 12-13 sekunder, og det er helt umulig å huske dette, sier tiltalte.

Han forteller at han hadde drukket en halv helflaske konjakk, en sider og tatt noen piller denne kvelden.

Bergen 20190217.
 Blomster og bilde står på plassen der Said Bassam Chataya ble knivdrept i et masseslagsmål i Bergen på fredag.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Bergen 20190217. Blomster og bilde står på plassen der Said Bassam Chataya ble knivdrept i et masseslagsmål i Bergen på fredag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Var du klar over hvem som sto der? spør statsadvokat Ellen Cathrine Greve.

– Ja, jeg var klar over det, sier tiltalte, og forteller at han hadde kniven for å beskytte seg selv.

Fetteren sier han så på Said som en bror, og at de har kjent hverandre hele livet. De har heller ikke hatt noen krangler av betydning, og det skal ikke ha vært noen episoder som skulle ført til det tragiske som har skjedd.

– Når jeg ser hvordan dette gikk, så skjønner jeg at det gikk for langt, sier tiltalte.

Viste frem drapsvåpenet

Fredag la politiet frem flere krimtekniske bevis, blant annet fem kniver, et knokejern og en hammer.

Krimtekniker Nina Arnesen sa at de mener en av knivene er drapsvåpenet, og at det også var blodtilsøl på hammeren.

– Er det slik at denne hammeren ligger ved avdødes høyre hånd? Spør tiltaltes forsvarer Jørgen Riple.

– Ut ifra bildene er det vanskelig å si noe sikkert. Jeg tør ikke å fastslå det, sier Malt.

Tiltaltes forsvarer Jørgen Riple sier hans klient erkjenner straffskyld og vil forklare seg så godt han kan.
Tiltaltes forsvarer Jørgen Riple sier hans klient erkjenner straffskyld og vil forklare seg så godt han kan. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2

Erkjente straffskyld

I rettssaken startet tiltalte med å erkjenne straffskyld for drapet, men ikke tiltalepunktene om vold mot sin tidligere samboer.

Den 22 år gamle mannen mener imidlertid at han ikke har ment å drepe fetteren.

– Han har svært begrenset hukommelse fra den aktuelle kvelden, men etter å ha sett drapet på video over hundre ganger, mener han det eneste riktige er å erkjenne straffskyld også for drap, sier hans forsvarer Jørgen Riple til TV 2.

Ifølge forsvareren var hans klient svært ruset på drapstidspunktet. Han er likevel fullt innstilt på å forklare seg så godt han kan.

De kommende dagene skal også de andre som var tilstede den kvelden fortelle retten sin versjon av hva som skjedde.