MINDRETALLSREGJERING: Erna Solberg holdt pressekonferanse kort tid etter at hun hadde presentert sin nye regjering i statsråd på Slottet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MINDRETALLSREGJERING: Erna Solberg holdt pressekonferanse kort tid etter at hun hadde presentert sin nye regjering i statsråd på Slottet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Slik forklarer Solberg Hauglies regjerings-exit

Anniken Hauglies avgang som arbeids- og sosialminister før Nav-skandalen er avsluttet, utløser kritikk.

– De kan ikke rømme fra dette ved å bytte ut Anniken Hauglie. Erna Solberg og regjeringen er fortsatt ansvarlig, sier Eva Kristin Hansen (Ap) til NTB.

Hansen er saksordfører for Stortingets kontrollsak om Nav-skandalen. Hun reagerer kraftig på at Hauglie går av som arbeids- og sosialminister før kontrollsaken er avsluttet.

Foruten Frp-statsrådene som forsvinner fra regjeringen, er Hauglie en av to statsråder fra de gjenværende partiene som går av. Den andre er Venstres Ola Elvestuen.

– Svikt i mange ledd

Under en pressekonferanse fredag sa Erna Solberg at regjeringen skal arbeide videre med Nav-saken.

– Anniken har stått stødig gjennom en veldig vanskelig sak – Nav-saken – en sak hvor det har sviktet i mange ledd i det offentlige Norge, sa Solberg.

– Vi skal fortsette med dette viktige arbeidet med å gjøre det mulig å finne ut hva som har skjedd og hvordan det kunne skje. Og vi skal rette opp overfor de som er rammet, fortsatte statsministeren.

– Vi tar ansvar

Arbeiderpartiet tar feil når partiet påstår at vrakingen av Hauglie er en innrømmelse av skyld i trygdeskandalen, mener statsministeren.

– Arbeiderpartiet tar feil. Jeg har sagt tydelig at vi kommer til å ta ansvar for de feilene vi har gjort, sa Solberg på pressekonferansen.

Hauglie blir erstattet av Torbjørn Røe Isaksen (H). Under nøkkeloverrekkelsen i Arbeids- og sosialdepartementet fredag ettermiddag sa Røe Isaksen at det nå er hans ansvar å fortsette ryddejobben.

– Det som er viktig for meg som statsråd, er at nå er ansvaret mitt. Det er ingen ansvarspulverisering i norsk politikk. Det andre er å fortsette arbeidet med Nav-saken. Da er det de som er blitt berørt som er det aller, aller viktigste. Så er det også å se hvilke lærdommer det offentlige apparatet kan trekke av dette, sa han.

FORLATER REGJERINGEN: Nøkkeloverrekkelse i Arbeids- og sosialdepartementet. Torbjørn Røe Isaksen overtar etter Anniken Hauglie.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FORLATER REGJERINGEN: Nøkkeloverrekkelse i Arbeids- og sosialdepartementet. Torbjørn Røe Isaksen overtar etter Anniken Hauglie. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Mitt valg

Avtroppende arbeidsminister Anniken Hauglie bekreftet at hun selv har signalisert at hun ikke ville fortsette som arbeidsminister etter Nav-skandalen.

– Det var mitt valg, sier Hauglie og la til at det har vært «kjent lenge» at hun ikke ønsket å stille til valg som stortingsrepresentant neste periode eller være en del av laget til Solberg.

– Det var bare spørsmål om tid. Da Frp gikk ut av regjering, ble det et naturlig tidspunkt å gå av på, sier Hauglie.

Rødt, SV og MDG har tidligere varslet mistillit mot arbeids- og sosialministeren, mens Arbeiderpartiet og Senterpartiet har vært i tenkeboksen. Nav-ofre har kritisert at Hauglie tar «den feige veien ut» etter Nav-skandalen.

– For meg har det vært viktigst å komme godt i gang med opprydningen og legge et godt grunnlag for at nestemann kan ta det videre, sier Hauglie.

Fornyelse

Om Ola Elvestuens innsats sa Erna Solberg at klimautslippene har gått ned flere år på rad og at Elvestuen har lagt grunnlaget for en rekke tiltak som vil bidra til ytterligere reduksjoner i utslippene i årene fremover.

– Både Anniken og Ola har vært statsråder som jeg har satt stor pris på. Begge kunne vært gode statsråder videre, men både Høyre og Venstre ønsker å fornye laget for årene fremover. Derfor går Anniken og Ola ut av regjeringen, noe som gir rom for nye talenter for å forsøke seg og bidra med sin innsats i regjeringen.

Ny tilværelse

Statsministeren passet også på å takke de avtroppende Frp-statsrådene og samarbeidet med Frps stortingsgruppe.

– Jeg ser fram til godt samarbeid også framover, sa Solberg, som ikke legger skjul på at den nye mindretallsregjeringen gir rom for flere åpne debatter i Stortinget uten at sakene er avgjort på forhånd.