SKJEDDE HER: På denne volleyballbanen rett nedenfor Holmlia skole ble 16-åringen slått av kjærestens storebror. Han døde etter seks uker i koma, men det er ikke påvist at slagene har hatt noe med dødsfallet å gjøre.
SKJEDDE HER: På denne volleyballbanen rett nedenfor Holmlia skole ble 16-åringen slått av kjærestens storebror. Han døde etter seks uker i koma, men det er ikke påvist at slagene har hatt noe med dødsfallet å gjøre. Foto: Politiet

Mohammed (16) døde etter vold på skolen:

Mann (20) dømt til ett års fengsel: «Ga ordre om ikke å ringe ambulanse»

OSLO TINGRETT (TV 2): I et friminutt ble 16 år gamle Mohammed Altai slått av en eldre gutt. Etter flere uker i koma døde han. Nå er gjerningsmannen dømt til ett års fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dommen er i tråd med det politiadvokat Børge Enoksen ba om under rettssaken i forrige uke.

Den tiltalte 20-åringen er ikke dømt for vold med døden til følge, men for en grov kroppskrenkelse og for å ikke å ha tilkalt nødvendig helsehjelp.

Hendelsen fant sted like utenfor Holmlia skole omtrent klokken 12.15 en mandag i juni 2017.

Den avdøde gutten, som akkurat hadde fylt 16 år, hadde «et kjærestelignende forhold» til tiltaltes lillesøster, ifølge dommen.

Tiltalte har i avhør forklart at han likte dårlig hvordan 16-åringen behandlet søsteren hans. Han ønsket derfor å ta en prat med ham.

18 minutter

På et tidspunkt under samtalen mistet tiltalte kontrollen og slo 16-åringen i hodet med flat hånd. Totalt slo han fornærmede fire ganger. Altai falt om og mistet bevisstheten.

Kort tid etterpå kom flere av Altais venner løpende til stedet. Tiltalte, som var 18 år på tidspunktet, ba ifølge vitnene om at ingen skulle ringe politi eller ambulanse. I stedet ringte han til en venn med bakgrunn fra Forsvaret.

Da kameraten kom til stedet, beordret han omsider at noen ringte etter ambulanse. Da hadde det gått minst 18 minutter fra slagene falt. Ifølge vitnene ba tiltalte de andre om å fortelle en historie om at Altai hadde løpt en tur, og at han hadde svimt av fordi han var midt i fasten.

«Dette gjorde han for å redde seg selv, til tross for at han så at Altai var i en alvorlig hjelpetrengende situasjon», skriver dommer Kim Heger i Oslo tingrett.

Selv nekter 20-åringen for å ha bedt noen om ikke å ringe ambulanse. Han er også uenig i at han ba noen om å lyve for politiet.

Kritikkverdig «æreskultur»

Under rettssaken var det mye publikum til stede, deriblant Arbeiderparti-politikerne Jan Bøhler (justiskomiteen) og Raymond Johansen (byrådsleder). Det er også skrevet flere kronikker om saken.

«Det er blant annet blitt fremhevet at saken viser en kritikkverdig «æreskultur» med negativ sosial kontroll, hvor ungdommers – både gutters og jenters – naturlige livsutfoldelse, vennskapsforhold og kjærlighetsliv blir kontrollert med æresrelatert vold fra familien og miljøet rundt dem», heter det i dommen.

«Etter det retten forstår har det vært hevdet at dette bør få betydning for straffutmålingen i denne saken. Aktor har ikke fremhevet dette som et spesielt skjerpende moment. Retten er enig i at kritikkverdig kontroll fra familie og omgangskrets av jenters og gutters naturlige livsutfoldelse, vennskapsforhold og kjærlighetsliv ikke bør tolereres», skriver retten.

Retten leggere videre vekt på at volden er begått «uprovosert og uten snev av forståelig motiv».

Vurderer anke

Den nå domfelte 20-åringen sa i retten at han var svært lei seg for at hendelsen hadde endt i et dødsfall.

Obduksjonsrapporten har støttet tiltaltes versjon om at han ikke slo avdøde hardt. Ifølge rapporten kan avdøde ha hatt en sjelden sykdom som gjorde førte til at stress kunne føre til hjertesvikt.

Tiltaltes forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, sier at de nå vil vurdere å anke dommen. Han mener dommen er kort og «en sterk forenkling av virkeligheten».

– Vi konstaterer at retten ikke idømte noen erstatning da det ikke er noen sammenheng overhodet mellom tiltaltes handlemåte og fornærmedes død. Det er viktig for tiltalte at verden har fått det svart på hvitt fra en domstol, sier Bratlien, som i retten mente at fengsel i mellom 14 og 21 dager ville være en passende straff.

20-åringen satt 103 dager i varetekt etter at han ble pågrepet. Dette trekkes fra straffen på ett års fengsel.

Den etterlatte morens bistandsadvokat Erlend Liaklev Andersen sier til TV 2 at hun mener ett års fengsel er for lite, men som forventet.

– Min klient synes det er for lavt når man ser hvilket utfall handlingen fikk. De har ventet i spenning på avgjørelsen. Det ble som forventet, og de er glade for å være ferdig med fasen. Det har vært en tung tid, sier han.

Aktor Enoksen har foreløpig ikke besvart TV 2s henvendelser.