Her er Erna Solbergs nye regjering

Statsminister Erna Solberg (H) presenterte sin nye regjering på Slottsplassen fredag formiddag.

Klokken 11 møtte statsminister Erna Solberg med nytt regjeringsmannskap til statsråd på Slottet. Både kong Harald og kronprins Haakon var til stede.

Etter statsråd kom Solberg og de øvrige regjeringsmedlemmene ut på Slottsplassen til det ventende pressekorpset og andre som hadde møtt opp for å få med seg begivenheten.

Åtte kvinner og 12 menn

Venstre og KrF får fire statsråder hver, mens Høyre får elleve i tillegg til statsminister Erna Solberg.

Den nye regjeringen består av åtte kvinner og 12 menn.

I KrF beholder Kjell-Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Dag-Inge Ulstein sine poster, mens Knut Arild Hareide kommer inn som samferdselsminister.

I Venstre forlater partileder Trine Skei Grande kulturministerposten for å bli ny kunnskapsminister. Iselin Nybø fortsetter som statsråd, men blir næringsminister.

Venstres Ola Elvestuen og Høyres Anniken Hauglie er ute av regjeringen. Hauglie har den siste tiden vært i hardt vær som følge av Nav-skandalen. Hun erstattes av Torbjørn Røe Isaksen (H).

DE SKAL STYRE LANDET: Den nye regjeringen kommer ut på Slottsplassen etter statsråd på Slottet i Oslo fredag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DE SKAL STYRE LANDET: Den nye regjeringen kommer ut på Slottsplassen etter statsråd på Slottet i Oslo fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Her er Erna Solbergs nye mannskap:

 • Geir Inge Sivertsen (H) blir fiskeri- og sjømatminister. Han var statssekretær i nærings- og fiskeridepartementet da Torbjørn Røe Isaksen (H) var statsråd i departementet.
 • Dag Inge Ulstein (KrF) fortsetter som utviklingsminister.
 • Frank Bakke-Jensen (H) beholder jobben som forsvarsminister.
 • Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister.
 • Tidligere leder i KrF, Knut Arild Hareide, tar over etter Jon Georg Dale (Frp) og bli samferdselsminister. Ideen om Hareide i regjering har utløst protester innad i Høyre, og flere truer med å melde seg ut av partiet.
 • Ine Eriksen Søreide (H) fortsetter som utenriksminister.
 • Linda Hofstad Helleland (H) blir ny distrikts- og digitaliseringsminister.
 • Monica Mæland (H) blir ny justis- og beredskapsminister. Hun tar over etter Jøran Kallmyr (Frp).
 • Olaug Bollestad (KrF) fortsetter som landbruks- og matminister.
 • Nikolai Astrup (H) blir ny kommunal- og moderniseringsminister.
 • Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) blir ny arbeids- og sosialminister. Han erstatter dermed Anniken Hauglie, som har hatt det øverste ansvaret i den såkalte NAV-skandalen.
 • Kjell Ingolf Ropstad (KrF) fortsetter som barne- og familieminister.
 • Bent Høie (H) fortsetter som helseminister.
 • Henrik Asheim (H) blir ny forsknings- og høyere utdanningsminister. Han erstatter Venstres Iselin Nybø.
 • Trine Skei Grande (V) blir ny kunnskaps- og integreringsminister.
 • Abid Raja (V) blir ny kultur- og likestillingsminister.
 • Sveinung Rotevatn (V) blir ny klima- og miljøminister.
 • Iselin Nybø (V) blir ny næringsminister.
 • Jan Tore Sanner (H) tar over som ny finansminister etter Siv Jensen (Frp)

Den nye regjeringen representerer en foryngelse, og to statsråder er fra Nord-Norge: Frank Bakke-Jensen og Geir Inge Sivertsen.

Om ett fylke har grunn til å følge seg snurt i dag, er det Møre og Romsdal. Fire statsråder fra Møre og Romsdal går ut av regjering, og fylket blir dermed stående helt uten statsråder.

Stemte mot regjeringsplattformen

Knut Arild Hareide betegnes som en av overraskelsene i regjeringskabalen. Hareide tapte kampen om KrFs retningsvalg og gikk av som partileder. Hareide ønsket å samarbeide med Arbeiderpartiet og stemte mot regjeringserklæringen. Nå er han på plass i den viktige posten som samferdselsminister.

Videre er det verdt å merke seg at Anniken Hauglie byttes ut. Som arbeids- og sosialminister satt Hauglie med det øverste ansvaret i Nav-skandalen.

– Dette er en innrømmelse fra Erna Solberg på at Anniken Hauglie har et stort ansvar for Nav-skandalen. Det er det første jeg tenker, sier Eva Kristin Hansen (Ap), som er saksordfører i Stortingets kontrollsak om Nav-skandalen, til NTB.

Hansen gjør det klart at Ap vil fortsette å holde statsminister Erna Solberg og regjeringen ansvarlig i saken.

– De kan ikke rømme fra dette ved å bytte ut Anniken Hauglie, sier Hansen.

Frexit

Frp-leder og finansminister Siv Jensen opplyste mandag denne uken at partiet trekker seg fra regjeringssamarbeidet. De hadde sju statsråder i regjeringen.

Partiet har vært sterkt kritiske til at Norge hentet hjem en 29 år gammel norsk-pakistansk kvinne og hennes to barn på fem og tre år fra Syria. Det er antatt at sønnen er alvorlig syk. Kvinnen er siktet for å ha vært en del av IS og Nusrafronten i perioden 2013 til 2019.