coronaviruset:

Bekrefter første dødsfall utenfor virus-episenter

VIRUS: Helsepersonell i Roma forbereder seg på å sjekke mulige tilfeller av viruset.
VIRUS: Helsepersonell i Roma forbereder seg på å sjekke mulige tilfeller av viruset. Foto: Aeroporti Di Roma /Reuters
Torsdag bekrefter Kina det første dødsfallet utenfor provinsen Hubei, hvor viruset først ble oppdaget.

18 personer har hittil dødd av det nye coronaviruset, samtlige i episenteret Hubei. Storbyen Wuhan, hvor viruset først ble oppdaget, ligger i provinsen Hubei.

Torsdag bekrefter kinesiske myndigheter det første dødsfallet utenfor storbyen, skriver Reuters.

Mannen døde onsdag i Hebei, men ble ikke bekreftet smittet med viruset før torsdag.

– Ingen global krise

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier det foreløpig ikke er grunn til å erklære en global helsekrise som følge av utbruddet av det kinesiske coronaviruset.

WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus opplyser også at det så langt heller ikke er funnet bevis for at viruset har smitte mellom mennesker utenfor Kina.

WHO holdt torsdag en pressekonferanse etter at organisasjonens krisekomité har drøftet situasjonen to dager.

Selv om det ikke erklæres global krise, oppfordrer likevel WHO alle land om å være i beredskap.

– For de fleste gir dette viruset mildere symptomer. De fleste av dem som døde hadde underliggende helseproblemer, opplyste Ghebreyesus.

Stengte politistasjoner

Onsdag kveld stengte to politistasjoner i Bristol i England, etter en kinesisk innsatt viste influensalignende symptomer, skriver Independent.

Mannen var innsatt ved politistasjonen Patchway, men politibetjenter på stasjonen Trinity Road hadde også vært i kontakt med den innsatte.

Politiet mistenker at den kinesiske innsatte hadde vært i kontakt med personer fra Wuhan.

Det var i storbyen Wuhan viruset først ble oppdaget 31. desember. Siden har viruset blitt påvist hos 640 personer, og tatt livet av 18 personer.

Ifølge New York Times er det for det meste eldre menn med tidligere helseproblemer som har dødd av viruset.

13 menn og fire kvinner har hittil mistet livet, med et alderspenn fra 48 til 89 år. Nær halvparten var over 80 år, skriver South China Morning Post.

– Ikke fare

I en pressemelding torsdag uttaler politiet at det var en sivil person på politistasjonen Trinity Road, i tillegg til ansatte i politiet. Personen ble bedt om å forbli i bygningen som en forholdsregel.

Ved midnatt onsdag kveld ble det klart at den innsatte ikke var smittet av coronaviruset, og begge politistasjonene ble gjenåpnet.

– Den innsatte har fått legehjelp, og forblir i varetekt på dette tidspunktet. Vi forsikrer om at det ikke er noen fare for publikum, sier politiet.

17 millioner avstengt

Onsdag bestemte kinesiske myndigheter at de skulle stenge all kollektivtransport i Wuhan. Torsdag morgen stengte dermed alle busser, t-baner, ferger og flyavganger i hele byen for å unngå videre smitte.

WUHAN: Flere personer står i kø for å motta behandling i Wuhan.
WUHAN: Flere personer står i kø for å motta behandling i Wuhan. Foto: Stringer / Reuters

Storbyen, som har 11 millioner innbyggere, opplever torsdag kveld tomme butikkhyller og utsolgte ansiktsmasker.

Å stenge en by med 11 millioner mennesker for å begrense smitte har aldri tidligere blitt gjort, sier en representant for WHO til nyhetsbyrået AP.

Ifølge South China Morning Post har syv ytterligere byer fått reiseforbud torsdag.

Bekreftet i Singapore

Torsdag bekreftet Singapore sitt første tilfelle av en person smittet med coronaviruset, skriver Reuters. En annen person har også testet positivt foreløpig. Begge personene har reist til Singapore fra Wuhan i Kina.

Hittil har Thailand, Japan, Sør-Korea, Taiwan, USA og Singapore bekreftede tilfeller av viruset.

En indisk sykepleier i Saudi-Arabia som har fått påvist coronavirus, er smittet med en annen type enn det som kommer fra Kina, opplyser indiske myndigheter.

Den smittede sykepleieren jobber ved et sykehus i byen Khamis Mushait sør i Saudi-Arabia. Hun og rundt 100 andre sykepleiere ble testet for viruset, opplyser indiske utenriksmyndigheter.

Etter først å ha kunngjort at kvinnen var smittet med coronavirus, måtte indiske myndigheter presisere at det dreier seg om en annen variant av viruset enn det som nå spres i og fra Kina.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook