Derfor hastet han hjem til Norge

REISTE HJEM: Abid Raja (V) reiste hjem fra Bangkok da han hørte om regjeringsbruddet. Han nevnes som en av de potensielle statsrådene nå den nye regjeringskabalen skal legges, men vil ikke kommentere spekulasjoner.
REISTE HJEM: Abid Raja (V) reiste hjem fra Bangkok da han hørte om regjeringsbruddet. Han nevnes som en av de potensielle statsrådene nå den nye regjeringskabalen skal legges, men vil ikke kommentere spekulasjoner. Foto: Elin Sørsdahl/ TV 2
Da Abid Raja (V) gikk av flyet i Bangkok fikk han beskjeden om at Frp hadde gått ut av regjeringen.

Siste: TV 2 erfarer at det er varslet ekstraordinært gruppemøte i Høyre fredag 10.30, en halvtime før statsråd på slottet. Det kan tyde på at statsrådkabalen blir kjent fredag formiddag.

TV 2 snakket med torsdag med Abid Raja, som er trukket frem som en av de mulige statsrådskandidatene. Han var mandag, da Frp trakk seg ut av regjeringen, på reise med utenrikskomiteen.

– Da jeg tok flyet hadde vi en firepartiregjering. Da jeg landet så jeg at vi hadde en trepartiregjering. Jeg tok vurdering at jeg ikke kunne reise til Jakarta og inn i regnskogen og bli utilgjengelig for partiet. Jeg bestemte på eget initiativ å reise hjem igjen, sier Raja til TV 2 torsdag.

Returen kommer flere dager tidligere enn planlagt.

Er du klar til å bli statsråd?

– Jeg kommentere ikke spekulasjoner i media. Jeg er her på Stortinget for Venstre både i Finanskomiteen og som visepresident på Stortinget. Jeg kommer til gjøre oppgaven som partilederen i Venstre gir meg, sier Raja.

Raja er nevnt som en av kandidatene til å ta over en av statsrådposisjonene som blir ledige når Frp trekker seg ut av regjeringen.

– Det er ikke min oppgave å velge statsråder, slår Raja fast.

Nye statsråder

TV 2 kunne onsdag melde at både Knut Arild Hareide og Abid Raja hadde fått beskjed om å komme hjem fra reisen med utenrikskomitten, samt at Høyres parlamentariske leder Trond Helleland og Hans Fredrik Grøvan, som er parlamentarisk leder i KrF, avbryter reiser i utlandet.

AKTUELL: Også Knut Aril Hareide reiste hjem da Frps regjeringsexit ble kjent.
AKTUELL: Også Knut Aril Hareide reiste hjem da Frps regjeringsexit ble kjent. Foto: Terje Bendiksby

TV 2 fikk opplyst onsdag at årsaken skal være at stortingsgruppene til regjeringspartiene skal samles før utnevning av de nye statsrådene.

Torsdag ønsket ikke Hareide kommentere saken overfor TV 2.

– Jeg kommenterer naturlig nok ikke dette, sa Hareide da han forlot Krfs partikontor.

Mandag denne uken bekreftet Siv Jensen på en pressekonferanse at Frp går ut av regjering. Det skjer etter at regjeringen besluttet å hente hjem en 29 år gammel norsk-pakistansk IS-siktet kvinne fra Syria.

Dermed forsvinner syv Frp-statsråder fra regjeringen.

Dette er dagens Frp-statsråder

  • Finansminister Siv Jensen – tiltrådte 16. oktober 2013.
  • Olje- og energiminister Sylvi Listhaug – tiltrådte 18. desember 2019.
  • Samferdselsminister Jon Georg Dale – tiltrådte 31. august 2018.
  • Eldre- og folkehelseminister Terje Søviknes – tiltrådte 18. desember 2019.
  • Fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik – tiltrådte 13. august 2018.
  • Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde – tiltrådte 22. januar 2019.
  • Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr – tiltrådte 29. mars 2019.

Trolig færre statsråder

Kilder i regjeringen har sagt til TV 2 at det nå trolig blir færre statsråder. I 2013 var det 18 statsråder i Solberg-regjeringen. Etter utvidelsen med KrF i 2019, gikk regjeringen til 21 statsråder.

Særlig er det to poster som nå peker seg ut:

  • Eldre- og folkehelseministeren. Frp-nestleder Terje Søviknes (Frp) tok over denne statsrådsposten fra Sylvi Listhaug den 18. desember. Statsrådsposten ble opprettet i 2018 etter ønske fra Fremskrittspartiet.
  • Samfunnssikkerhetsminister. Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) ble Norges første samfunnssikkerhetsminister. Nå peker kilder på at det er naturlig at hennes oppgaver i departementet går tilbake til justisministeren.

I tillegg peker noen kilder på forskning- og høyere utdanningsministeren. Denne posten ble opprettet da Venstre ble en del av regjeringen i 2018. Posten bekles i dag av Iselin Nybø (V)

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) fikk tidligere i januar ansvar for å koordinere regjeringens arbeid med FNs bærekraftmål. Kilder TV 2 har snakket med sier det er naturlig at man diskuterer om posten som digitaliseringsminister bør forsvinne.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook