OMSTRIDT: Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide er omstridt i Høyre.
OMSTRIDT: Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide er omstridt i Høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Høyre-protester mot KrF-Hareide

I en intern Facebook-gruppe truer flere høyremedlemmer med å melde seg ut, mens andre mener Høyre like gjerne kan gå ut av regjering, dersom Knut Arild Hareide (KrF) blir statsråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har fått tilgang til en intern diskusjonsgruppe på Facebook der flere medlemmer av Høyre bruker sterke ord rundt spekulasjonene om at tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide kan være på vei inn i regjeringen.

Hareides fremtidige posisjon kan bli avklart når KrF har gruppemøte torsdag kveld.

Truer med utmelding

Fredag reiste Hareide hjem fra tur med utenriks-komiteen til Indonesia. Hareida sa til pressen at han kommer hjem «på grunn av den politiske situasjonen».

Den tidligere KrF-lederen er etter det TV 2 erfarer høyaktuell som den fjerde statsråden til partiet, i tillegg til Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein. Kilder opplyser til TV 2 at Erna Solberg arbeider med store omlegginger av regjeringen.

Men Hareide er omstridt i Høyre, viser diskusjonen på en internt Facebook-gruppe for høyremedlemmer.

«Hvis Hareide er på veg inn i regjeringen kommer i alle fall jeg til å melde meg ut av Høyre», skriver gruppeleder i Kværnangen kommunestyre Ronald Jenssenfor interne Facebook-gruppen.

– Nok er nok. Alle vet at han prøvde å velte regjeringen, sier Jenssen til TV 2, og sier han mener Kjell-Ingolf Ropstad er et bedre alternativ.

En som er varamedlem for Høyre i et kommunestyre på Vestlandet mener både Hareide og Venstres Abid Raja vil være dårlige valg av statsråder og skriver dette i den interne Facebook-gruppen.

«Om Raja og Hareide kommer inn i regjeringen, og de to småpartiene får tildelt Finans- og samferdsel, da kommer min utmeldelse fra partiet Høyre svært raskt», skriver han.

TV 2 har forsøkt å komme i kontakt med vedkommende per telefon, men han har ikke besvart våre henvendelser.

Skepsis i stortingsgruppen

TV 2 vet at også flere av stortingsrepresentantene til Høyre er kritiske til spekulasjonene om at Hareide kan være på vei inn i regjering.

En kilde med sentrale verv i et av Høyres store lokallag sier til TV 2 at det er uholdbart.

– Om det der skjer så kan det gjerne stilles mistillit og bli regjeringskrise for min del, sier vedkommende.

Vedkommende mener det vil være som om lufta går ut av ballongen og mener det vil drepe entusiasmen i partiet om Hareide blir statsråd, og viser til at han for bare ett år siden stemte mot plattformen regjeringen nå skal regjere på.

På venstresiden

Flere av høyremedlemmene som deltar i den interne Facebook-debatten trekker frem retningsvalget, der Hareide ønsket at KrF skulle samarbeide med Arbeiderpartiet, i stedet for Høyre.

«Det vil vekke forferdelse om Hareide kommer inn i regjeringen etter hva han sa høsten 2018», skriver en lokallagsleder.

I flere innlegg i den interne Facebook-gruppen ber ansatte og stortingsrepresentanter folk om å ha lave skuldre rundt spekulasjoner om statsrådkabalen eller forlate den interne Facebook-gruppen, hvor diskusjonen går høylytt.

Profilert Høyre-politiker og tidligere ordfører i Bergen, Trude Drevland, skriver et klart og tydelig «NEI TAKK» i en kommentar på et av innleggene.

Til TV 2 sier Drevland at hun ikke ønsker å utdype kommentaren.

– Men jeg er livsvarig medlem av Høyre, og om Erna ønsker ham velkommen i regjering gjør jeg det og, skriver Drevland i en SMS.

OSLO 20161027.
Trude H. Drevland under presentasjonen av bok på Aschehoug forlag.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OSLO 20161027. Trude H. Drevland under presentasjonen av bok på Aschehoug forlag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald

Det er bred skepsis mot ryktene om Hareide i den private gruppen, og flere spør seg hva dette betyr for partiet.

«Det går sterke rykter om at Hareide er på vei inn i regjeringen. Dette kan og må ikke stemme. Da spør jeg meg virkelig, hvor er Høyre på vei?», skriver et av medlemmene i gruppen.

«Vår fornuftige statsminister og partileder kan da umulig godta Hareide i noen ministerpost - er vel grenser for hvor mange hårete kameler det er mulig å svelge uten at det blir rusk i systemet», skriver et annet medlem.

«Hareide hører etter eget utsagn ikke til på høyresiden. Nå må det settes en grense for hva dette regjeringsprosjektet skal godta», skriver en annen.