STENGT: Militærpoliti står vakt utenfor en stengt jernbanestasjon i Wuhan torsdag. Johan Björnfot fra Luleå flyttet til den kinesiske millionbyen i april fjor for å jobbe som hockeytrener og kiropraktor. Foto: Privat/AP
STENGT: Militærpoliti står vakt utenfor en stengt jernbanestasjon i Wuhan torsdag. Johan Björnfot fra Luleå flyttet til den kinesiske millionbyen i april fjor for å jobbe som hockeytrener og kiropraktor. Foto: Privat/AP

Svenske Johan bor i Wuhan: – Ekkelt å være i byen nå

I Wuhan er butikkene stengt og gatene folketomme, forteller Johan Björnfot (41).

Björnfot jobber som hockeytrener og kiropraktor i Wuhan, byen som er sentrum for utbruddet av det nye lungeviruset.

Kinesiske myndigheter varslet onsdag at all kollektivtransport i millionbyen skulle stanse fra klokken 10 torsdag, og folk ble bedt om å holde seg hjemme.

Å stenge en by med 11 millioner mennesker for å begrense smitte har aldri tidligere blitt gjort, sier en representant for WHO til nyhetsbyrået AP.

Torsdag har også innbyggerne i byen Huanggang fått beskjed om ikke å forlate byen, melder Reuters. Dermed er 17 millioner mennesker rammet av restriksjoner på grunn av smittefaren.

Når TV 2 snakker med Björnfot, er det ettermiddag i Wuhan. Han beskriver det siste døgnet som forvirrende.

– De stenger ned hele byen. Ingen får dra inn eller ut, sier 41-åringen.

– I dag er ingen butikker åpne. Folk har bunkret opp mat og utstyr og det er slutt på grønnsaker, sprit og ansiktsmasker, sier han.

Skal sprøyte byen

I løpet av et par døgn har byen skiftet karakter. Tidligere var det veldig få mennesker som bar ansiktsmaske. Onsdag hadde nesten alle på seg maske, og i kjøpesenteret der han jobber var det omtrent folketomt, forteller Björnfot. Torsdag var senteret stengt og 41-åringen var hjemme fra jobb.

Mellom klokken 17 og 21 har innbyggerne fått beskjed om å holde seg inne, forteller han.

– De planlegger å sprøyte byen fra fly med desinfiserende middel. Jeg har aldri hørt om noe slikt før, men vi har fått beskjed om å holde oss inne, sier Björnfot.

– Er du redd?

– Det er ekkelt å være i byen nå, men jeg kan jo ikke ta meg herfra heller. Men det virker som om risikoen for å bli smittet er relativt liten, og de som har blitt alvorlig syke har hatt dårlig immunforsvar, forteller han.

Flere smittet

Kinesiske myndigheter opplyste torsdag morgen norsk tid at 571 mennesker nå er smittet av viruset. 17 er døde.

Coronaviruset er påvist i Japan, Filippinene, Sør-Korea, Taiwan, Thailand, USA, Singapore og Saudi-Arabia. Viruset er også påvist i Hongkong og Macau.

WHO var onsdag samlet til krisemøte om situasjonen, men erklærer foreløpig ikke krise. Den avgjørelsen kan komme på torsdag, melder nyhetsbyrået Reuters.

Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet mener smittetallene ikke er alarmerende høye.

– Under en influensaepidemi i Norge dør det vanligvis rundt 900 mennesker. Det er fordi folk som har en svekket helsetilstand fra før, folk som er eldre eller lider av andre grunnleggende sykdommer, får dette på toppen og så fører det til dødsfall, sier Forland til Nyhetskanalen torsdag morgen.

Ingen behandling

– Hvorfor er vi så bekymret?

– Det er et nytt virus som ikke er kjent fra før og så er det i familie med SARS, som vi hadde som en epidemi for noen år tilbake. Det hadde stor dødelighet, sier Forland.

– Men vi vet foreløpig ikke hvor alvorlig dette viruset er, og det kan være ganske mange flere som er smittet enn de som er rapportert, påpeker fagdirektøren.

Han legger til at norske myndigheter er forberedt på å ta imot pasienter som kan være smittet av coronaviruset. Forland ber folk som har vært i Kina og har feber eller symptomer på lungebetennelse om å ta kontakt med helsevesenet.

Børsnedgang

Spredningen av det nye lungeviruset fører til økt uro og nedgang på ledende børsmarkeder i Asia.

Tokyos Nikkei 225-indeks falt 1 prosent torsdag, mens den bredere Topix-indeksen gikk ned like under 0,8 prosent.

Utbruddet kommer på et svært uheldig tidspunkt. Den kinesiske nyttårsfeiringen er årets viktigste høytid, og millioner av kinesere har planlagt å reise bort for å feire sammen med slekt og venner denne helgen.

Nå er flere millioner mennesker hindret fra å reise. I tillegg er en rekke arrangementer avlyst, blant annet i Beijing, melder BBC.