Dette er samboeren til Wara tiltalt for

Den 14. mars i fjor ble Laila Anita Bertheussen pågrepet og siktet av PST. Nå har påtalemyndigheten tatt ut tiltale mot samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Det er Bertheussens advokat John Christian Elden som bekrefter at det er tatt ut en tiltale.

Laila Anita Bertheussen er tiltalt for å ha voldt fare for at daværende justisminister Tor Mikkel Wara, samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Christian Tybring Gjedde har blitt hindret eller påvirket i sin virksomhet.

For dette er Bertheussen tiltalt etter straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på demokratiet.

Bertheussen nekter straffskyld.

– Hun mener hun ikke har kommet med noen av disse trusselbrevene eller har inngitt noen uriktige anmeldelser. Hun har sagt at hun naturligvis helst skulle sett at det ikke var en sak. Men når det er tatt ut tiltalebeslutning, så gleder hun seg til å møte i retten for å imøtegå disse anklagene, sier forsvarer John Christian Elden til TV 2.

– Vi mener det ikke er grunnlag for noen av postene i tiltalebeslutningen. Hun er forberedt på å kjempe kampen videre og for å belyse sin uskyld, fortsetter Elden.

Verken Christian Tybring-Gjedde eller Ingvil Smines Tybring-Gjedde ønsket å kommentere saken overfor TV 2.

Tiltalen gjelder en hel rekke forhold:

  • I perioden fra 6. desember i 2018 til 10. mars i 2019 skrev hun «rasisit» på husveggen deres, ifølge politiet. Hun tegnet også et hakekors og «rasist» på familiens bil, som sto parkert ved huset. Hun la også en hyssing som stakk ut fra drivstofftanken.

  • 17. januar i 2019 sendte hun brev adressert til «Bertheussen/Wara» der hun kom med trusler som var skrevet med utklipp fra aviser, ifølge tiltalen. I brevet sto det blant annet «TREKK ANMELDELSE». Brevet settes i sammenheng med at hun anmeldte flere personer i teaterforestillingen «Ways of seeing» etter at de viste bilder av huset deres i en forestilling.

  • 17. januar er hun også anklaget for å ha startet en brann i søppeldunken som sto utenfor huset som hun og Wara bodde i, mener politiet.

  • 29. januar sendte hun et brev der det blant annet sto «Vil vi bo i et drittsamfunn eller et hyggelig samfunn?». Dette ble av politiet sett i sammenheng med at teaterstykket skulle nyoppsettes.

  • Mandag 5. februar festet hun ifølge tiltalen tøyremser og plastflasker inneholdende bensin på bilen hun og Wara disponrte, ifølge politiet.

  • Lørdag 2. mars la hun et ark i postkassen utenfor familiens hus der hun skrev: «JÆVLA RASISTER VI VENTET PÅ DERE. DU OG DEN FEIGE FRP HORA TURTE IKEK KOMME. VI VENTER PÅ DERE». Sammen med arket la hun knuste tabletter som lignet pulver, ifølge tiltalen.

  • Natt til 10. mars startet hun en brann i bagasjerommet på familiens bil som sto inntil husveggen. Det ble brukt rødsprit. Hun ripet også «RASIST» inn i lakken. Politiet mener at trusselhandlingene ble utført på en måte så det fremsto av nazister hadde gjort det, mener PST.

  • Bertheussen skal også ha sendt et brennmerket brev til familien Tybring-Gjedde. Altså til stortingsrepresentant Christian og samfunnssikkerhetsminister Ingvil. Politiet anser dette som en trussel mot ekteparet.
TAGGET: Laila Anita Bertheussen er anklaget for å ha skrevet dette på sin egen husvegg.
TAGGET: Laila Anita Bertheussen er anklaget for å ha skrevet dette på sin egen husvegg.

Anmeldte teaterstykke

I flere måneder etterforsket PST en rekke trusselhendelser mot daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) og hans samboer.

I desember hadde noen tegnet et hakekors og skrevet «rasisit» på huset deres, i tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på bilen som sto parkert ved huset.

Den 17. januar ble søppelkassa utenfor boligen deres påtent, den 11. februar fant man brennbar væske bundet til familiens bil, og 2. mars mottok de et trusselbrev med hvitt pulver.

Forut for trusselhendelsene viste Black Box teater i Oslo et stykke ved navn «Ways of seeing». Stykket viste fremsiden av huset til Wara. Laila Anita Bertheussen gikk til anmeldelse fordi hun mente at stykket hadde fremprovosert truslene. Saken ble henlagt av Oslo politidistrikt.

GIKK AV: Tor Mikkel Wara gikk av som justisminister etter at samboeren hans ble siktet av PST.
GIKK AV: Tor Mikkel Wara gikk av som justisminister etter at samboeren hans ble siktet av PST. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Wara gikk av

I stedet var det Bertheussen selv som ble pågrepet og siktet av PST den 14. mars.

Dagen etter siktelsen tok Tor Mikkel Wara to ukers permisjon fra jobben som justisminister. Erna Solberg uttalte at saken kom som et sjokk på hele regjeringen. Den 28. mars trakk Wara seg fra jobben som justisminister.

– Den siste tiden har vært tøff for meg og min lille familie. Familien min er ikke stor. De har vært der for meg i tykt og tynt, nå skal jeg være der for dem. Noen valg i livet er vanskelige, men dette var enkelt, sa Wara, som understreket at valget var hans eget.

Laila Anita Bertheussen har skrevet flere innlegg på sin egen Facebook-side mens hun har vært siktet i saken.

Tirsdag morgen skrev hun et lengre innlegg der hun skriver at hele saken har vært svært belastende for henne. Selv mener Bertheussen at hele saken mot henne er bygget på indisier.