KULTURTOPP: Mannen har hatt flere ledende roller innen medie- og utelivsbransjen siden 90-tallet.
KULTURTOPP: Mannen har hatt flere ledende roller innen medie- og utelivsbransjen siden 90-tallet.

Kulturtopp tiltalt for ni voldteker:

– Rart å høre om en tid som var hyggelig i et helt annet lys

OSLO TINGRETT (TV 2): Mannen som er tiltalt for åtte voldtekter av ni kvinner startet sin frie forklaring i Oslo tingrett torsdag. Han er kritisk til politiets etterforskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kulturtoppen hadde sentrale roller i medie- og utelivsbransjen helt tilbake til 90-tallet.

Han er tiltalt for ni voldtekter av åtte kvinner i perioden 2005 til 2014.

Han har forholdt seg rolig og tatt notater mens den første fornærmede forklarte seg i retten mandag, tirsdag og onsdag formiddag.

Så var det hans tur til å forklare seg.

Mannen i 50-årene har på forhånd varslet at han kommer til å komme meg mye dokumentasjon under rettssaken. Det er derfor satt av god tid til hans forklaring etter hver enkelt av de fornærmedes forklaring.

Han har hele tiden nektet straffskyld etter tiltalen, og har også motanmeldt flere av kvinnene for falsk forklaring.

Flere av kvinnene var en del av et miljø rundt kulturprofilen.

– Det er veldig rart å høre om hendelser og en tid som var hyggelig, i et helt annet lys. Jeg kjenner meg igjen i miljøet rundt og det fornærmede beskriver, men anklagene stemmer ikke, sa han, da han begynte sin forklaring.

– God kontakt

Han forteller at han fikk god kontakt med den fornærmede kvinnen som har forklart seg.

– Vi snakket mye om litteratur og musikk. Vi hadde mange felles interesser, sier han.

Han forklarte seg om kvelden da han skal ha voldtatt en kvinne på en festival.

Kvinnen har om festival-voldtekten fortalt at hun våknet av at mannen hadde seksuell omgang med henne.

– Jeg la meg, og da jeg sto opp forsøkte jeg å ikke vekke henne. Det var det som skjedde, forklarte mannen.

Han sier han ikke merket noen forskjell på henne etter den angivelige voldtekten, og at hun tok mye kontakt med ham i tiden etter.

– Det var ikke det at jeg ikke ville være med henne, men jeg jobbet så mye, så det ble til at hun tok mest kontakt, sier han.

Han ble også introdusert for vennene hennes etter at voldtekten skal ha skjedd.

– Plutselig trakk hun seg fra jobben og fra en tur vi skulle på. Jeg trodde det var fordi hun hadde sett meg og en annen jente, sier han.

Ifølge fornærmedes forklaring var det fordi hun måtte ta avstand fra ham etter de to voldtektene.

Tiltalte har laget egne mapper på alle de fornærmede. Mye av dokumentasjonen han skal legge fram, og som også fornærmede ble konfrontert med i sin forklaring, er chatte-logger og bilder fra tiden da de kjente hverandre.

Snakket sammen

Fornærmede forklarte i retten at hun anså kulturtoppen som en venn.

– Enkelte rundt ham advarte meg mot at han kunne være litt ekkel og gå etter unge jenter. Men han var veldig hyggelig mot meg, jeg oppfattet ham som omsorgsfull og en tillitsperson, forklarte den fornærmede kvinnen i sin forklaring.

Kulturtoppen ga henne mulighet til å jobbe både innenfor medie- og kulturbransjen.

– Han ga meg muligheter, og jeg hadde tillit til ham. Jeg hadde også sex med ham frivillig flere ganger, forklarte den fornærmede kvinnen.

– Hvorfor valgte du å anmelde ham for voldtekt?

– Selv om man har hatt seksuell omgang noen ganger, så betyr ikke det at det er greit å voldta noen. Jeg tenkte at det var viktig å si fra om lovbruddene, slik at han ikke kan gjøre det samme mot andre, sa hun.

BISTANDSADvOKATER: Raden med bistandsadvokater er lang i saken. Åtte kvinner sier han har utsatt dem for voldtekter.
BISTANDSADvOKATER: Raden med bistandsadvokater er lang i saken. Åtte kvinner sier han har utsatt dem for voldtekter. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Flere av de fornærmede snakket sammen før de gikk til anmeldelse av mannen. Tiltaltes forsvarer, Elisabeth Myhre, men er dette kan ha påvirket forklaringene deres.

På et tidspunkt etter at saken var blitt kjent i miljøet rundt mannen, ble han banket opp på fest.

– Jeg ble slått og sparket, sier han.

Saken ble politianmeldt, men henlagt med påtaleunnlatelse. Dette betyr at det bevisst velges å ikke reise sak, i dette tilfellet fordi siktede allerede hadde så mange domfellelser på seg at det ikke ville gjort noen forskjell.

Kritisk til politiet

Det avviser derimot påtalemyndigheten.

– Vi mener det er helt naturlig at de har snakket sammen om sine felles erfaringer før de anmeldte, sier statsadvokat Trude Antonsen til TV 2.

Tiltalte forklarte seg også om politietterforskningen, og sa at han forsøkte få politiet til å etterforske det han kaller en «vervekampanje» i miljøet for å få med flere voldtekts-ofre.

– De så ikke noen grunn til å undersøke dette videre, og tok heller kontakt med fornærmede og ba om navn på andre jenter. Jeg oppfatter ikke at de har etterforsket saken fra alle sider, sier han.

Tiltalte sier han ikke identifiserer seg med betegnelsen «kulturtoppen», og at da saken ble omtalt i media for første gang, ble livet hans snudd på hodet.

– Jeg har forsøkt å gi så mye dokumentasjon som mulig for å vise at det ikke finnes grunnlag for å ta ut tilale. Men det skjedde. Og nå er jeg her, sier han.

Sovevoldtekter

Mannen har vært en del av et miljø med mye festing, og mye alkohol og rusmidler. Begge parter i saken er enige om at det har vært en seksuell stemning i miljøet han var en del av.

– Voldtektene er såkalte sovevoldtekter, der kvinnene har vært beruset eller sovet, og således ikke vært i stand til å motsette seg handlingen, sa statsadvokat Trude Antonsen under sitt innledningsforedrag tirsdag.

Mannen selv har i politiavhør kommet med forslag til flere motiver kvinnene kan ha for hvorfor kvinnene kan ha anmeldt ham falskt.

Hevn, sjalusi, at de har vært påvirket av metoo-kampanjen eller at de kan være påvirket av falske minner, er noe av det han har nevnt.

Det er kalt inn over 50 vitner i saken. Blant disse er folk i miljøet rundt mannen, samt fagpersoner som skal uttale seg om psykiske reaksjoner etter voldtekt, og falske minner.