HELSESJEKK: Passasjerer som ankommer flyplassen i Tangerang i Indonesia sjekkes for feber. Indonesia er ett av landene hvor smitten er oppdaget. (AP Photo/Tatan Syuflana)
HELSESJEKK: Passasjerer som ankommer flyplassen i Tangerang i Indonesia sjekkes for feber. Indonesia er ett av landene hvor smitten er oppdaget. (AP Photo/Tatan Syuflana)

Lungeviruset:

Mistenker at en mann er smittet i Frankrike

Både i Russland og i Frankrike er det nå mistenkte tilfeller av coronaviruset.

17 personer er døde og minst 540 er smittet av det nye lungeviruset i Kina.

Nå mistenkes det at en fransk mann bosatt i Wuhan er smittet. Han ankom Lyon med feber, melder Dagbladet.

Også i Russland er det et mistenkt tilfelle av viruset. Det skriver The Moscow Times.

Dette er det første mistenkte tilfellet i Europa.

17 døde

Verdens helseorganisasjon skal onsdag ta stilling til om utbruddet skal klassifiseres som en internasjonal helsekrise.

Reuters melder at kinesiske myndigheter bekrefter at dødstallet onsdag har steget fra ni til 17. De bekrefter også at det nå er flere enn 540 smittet.

Smittetilfeller er dessuten påvist i Thailand, Japan, Sør-Korea, USA og Taiwan. Også i Hongkong er det påvist tilfeller, skriver South China Morning Post. Det er 555 bekreftede tilfeller verden over. Myndighetene i Nord-Korea har stengt grensene for turister.

Det er mistenkt at pasienter i Frankrike, Russland, Brasil og Colombia er smittet, uten at det er bekreftet.

Krisemøte

Onsdag møtes representanter for Verdens helseorganisasjon (WHO) i Geneve for å finne ut av hvordan utbruddet skal håndteres. Et mulig utfall av møtet er at WHO erklærer sykdommen som en internasjonal helsekrise.

Overlege Siri Hauge ved Folkehelseinstituttet sier det fortsatt er mange ting man ikke vet om smitten og at WHO jobber med å få oversikt over situasjonen.

  • Hvor mange er smittet? Det siste tallet fra kinesiske myndigheter er 440, men tallet har økt kraftig de siste dagene og flere tilfeller kan dukke opp.
  • Hvordan smitter viruset? Man vet fortsatt ikke i hvilken grad viruset smitter mellom mennesker.
  • Hva er kilden? Viruset knyttes til et sjømatmarked i byen Wuhan i Kina. Markedet ble stengt 1. januar. Men i tillegg til fisk finnes det finnes mange andre dyr på markedet, og man ønsker å finne kilden.
  • Hvor farlig er viruset? Noen pasienter får milde symptomer, noen utvikler mer alvorlig sykdom, mens noen har dødd av viruset.

Neppe så farlig som SARS

Viruset er et coronavirus, en familie av virus som gir et spekter av ulike symptomer, forklarer Siri Hauge.

– Noen gir bare vanlige forkjølelsessymptomer, mens andre varianter kan gi mer alvorlig type sykdomsom SARS- og MERS-viruset, sier Hauge til Nyhetskanalen onsdag morgen.

– For de som husker SARS-epidemien i 2003-2004, så var det en dødelighet på rundt 10 prosent. MERS-viruset sirkulerer i dag og har høy dødelighet. Foreløpig ser det ut til at dette viruset gir en mye lavere dødelighet enn disse virusene, sier Hauge.

Jobber med å få oversikt

WHO skriver i en oppdatering tirsdag at kilden til utbruddet fortsatt er under etterforskning.

«Ytterligere undersøkelser er nødvendig for å fastslå hvordan pasientene ble smittet, i hvilken grad det smitter mellom mennesker og sykdommens kliniske spektrum og geografiske spredning», heter det i meldingen.

Samtidig mistenker kinesiske forskere at lungeviruset kan ha smittet mennesker gjennom ulovlig salg av ville dyr. Forskerne mener viruset kan ha oppstått på sjømatmarkedet hvor det først ble oppdaget, og deretter mutert til å kunne smitte mellom mennesker.

På markedet blir det blant annet solgt levende rever, krokodiller, ulvevalper, salamandere, slanger, rotter, påfugler og pinnsvin, ifølge en prisliste som sirkulerer på kinesiske nettsider for en av virksomhetene på sjømatmarkedet. Det er ikke bekreftet at prislisten stammer fra markedet.

I slekt med SARS

Det nye lungeviruset er i slekt med SARS-viruset, som trolig stammet fra en flaggermus. Ifølge National Geographic anses flaggermus nå som den originale kilden til alle store coronavirus.

Det er ikke bekreftet at viruset som nå sprer seg i Kina, har sin opprinnelse fra flaggermus, men ifølge forskere er det nærliggende å tro.

– Når det gjelder Wuhan-viruset, er den nærmeste matchen andre SARS-relaterte coronavirus som finnes i flaggermus, sier Kevin Olival i EcoHealth Alliance, en organisasjon som jobber med å beskytte mennesker, dyr og miljøet fra smittsomme sykdommer.

Hvor hurtig viruset sprer seg, avhenger av hvor smittsomt det er og hvor mye det smitter mellom mennesker.

– Men Wuhan er en storby med 11 millioner mennesker, og smittetilfeller dukker opp over hele verden. Så det har åpenbart allerede spredt seg, konstaterer overlegen.