Erna Solberg: – Kunne ikke latt være å handle i saken om IS-kvinnen

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun har respekt for at Frp vil tre ut av regjeringen, selv om hun hadde foretrukket at de fortsatte videre.

– Frp er et styringsdyktig parti som bidrar til gode løsninger for folk over hele landet, sa Solberg under en pressekonferanse etter at Frp-leder Siv Jensen hadde kunngjort at partiet går ut av regjeringen.

Det skjer etter at regjeringen besluttet å hente hjem en 29 år gammel norsk-pakistansk IS-siktet kvinne fra Syria.

– Jeg har respekt for at Frp har et annet standpunkt fordi dette var en vanskelig avveining, men for meg var det riktig å bidra til at gutten kom hjem til Norge og dermed fikk hjelp, sa Solberg.

Hun takket Frp for samarbeidet siden 2013 og trakk spesielt fram partiets arbeid innen finans-, justis- og samferdselssektoren.

– Kunne ikke la være å handle

Høyre ønsket heller ikke i utgangspunktet å hente hjem barnets mor til Norge, sa statsministeren. Men andre løsninger var ikke mulig.

– Da ble vårt dilemma følgende: Hente hjem sykt barn med mor eller risikere at en norsk syk femårig gutt skulle dø? Satt opp mot hverandre valgte vi å jobbe for å få gutten hjem, trygge på at mor ble straffeforfulgt og pågrepet når hun kom til Norge, sa Solberg.

Hun sa at hun ikke har ment å karakterisere andre partiers standpunkt eller moral. Samtidig kunne ikke regjeringen latt være å handle av hensyn til ro i regjeringen.

– Vi mente det var den riktige løsningen for denne familien og for dette barnet, sa Solberg.

– Synes du Frp har overreagert i denne saken?

– Jeg respekterer at det går an å ha en annen holdning til denne saken. Så opplever jeg det Siv sier i dag, at dette kommer på toppen av andre saker hvor de føler at de får mer gjennomslag utenfor regjeringen enn i regjeringen. Jeg hadde håpet at de hadde valgt å bli. Kompromisser er en bra ting, sa Erna Solberg.

Grå kompromisser

Siv Jensen sa at hun er utrolig stolt over det Frp har gjort i regjeringen.

– Fremskrittspartiet gikk inn i regjering fordi vi ville gjennomføre politikken vår. Men jeg har i dag varslet Erna Solberg om at Frp går ut av regjeringen, sa Siv Jensen.

Jensen sa at regjeringens politikk over tid har blitt preget av for mange grå kompromisser. Saken hvor de tre andre partiene valgte å hente hjem en terrorsiktet kvinne fra Syria var saken som fikk begeret til å renne over.

– Det river ned hele verdigrunnlaget, og det var saken som fikk begeret til å renne over. Jeg tok oss inn i regjeringen, og nå tar jeg oss ut. Vi gjør det fordi det er det eneste riktige, sa Jensen.

Frp har sittet i regjering siden Erna Solberg ble valgt som statsminister i 2013. De har per nå syv statsråder i regjeringen.