Frp forlater regjeringen: – Én sak fikk begeret til å renne over

Frp har bestemt seg for å gå ut av regjeringen. Det ble klart etter at partiet har sittet i krisemøte mandag.

Under en pressekonferanse mandag orienterte Frp-leder Siv Jensen om at partiet går ut av regjeringen.

Det skjer etter at regjeringen besluttet å hente hjem en 29 år gammel norsk-pakistansk IS-siktet kvinne fra Syria.

– Jeg tok oss inn i regjering, nå tar jeg oss ut av regjering. Vi får rett og slett ikke gjennomført nok av Frps politikk til at det er verdt å bli påført flere tap, sier Siv Jensen på en pressekonferanse mandag.

– Stolt

Jensen sa under pressekonferansen at hun er stolt av politikken Frp har gjennomført i regjering de siste seks og et halvt årene.

Hun påpeker at det var utfordringer også i den første regjeringsperioden med Høyre, men at det var med regjeringsutvidelsen problemene for alvor begynte.

– Gradvis ble begeistringen mer og mer borte. Over tid har politikken blitt preget av for mange grå kompromiss, sa Jensen videre.

Se Siv Jensens pressekonferanse i videovinduet over.

Partilederen sa at saken hvor de tre andre partiene hentet hjem en terrorsiktet kvinne fra Syria var saken som fikk begeret til å renne over.

– Jeg har lenge advart mot denne utviklingen, og sagt at vi er nødt til å endre arbeidsmetode for å skape mer begeistring rundt regjeringsprosjektet. Men når vi ikke lykkes med det, er det en helhetsvurdering som gjør at jeg har varslet Erna Solberg om at vi forlater regjeringen, sier partilederen.

Krevende situasjon

Til TV 2 sier Siv Jensen at regjeringen har vært uenig om denne saken helt siden oktober.

– Men det har vært umulig å snakke om, i all den tid den har vært hemmelig. Dette har vært en krevende situasjon, sier partilederen.

Det ble tidligere meldt at Frp ville legge frem en kravliste for statsministeren, men dette ble ikke gjort likevel. Ifølge Jensen er Frp sin exit en helhetsvurdering av det som har blitt sagt og gjort de siste dagene.

– Jeg visste at dette ikke ville føre frem, og da var det best å gjøre en kort prosess, sier Jensen.

Frp har sittet i regjering siden Erna Solberg ble valgt som statsminister i 2013. De har per nå syv statsråder i regjeringen.

Det er ikke kjent når Frp offisielt vil forlate regjeringen, men TV 2 er kjent med at Frp skal ha møter med statsministeren for å planlegge veien videre.

– Krevende

Den 18. desember ble Terje Søviknes (Frp) utnevnt til ny eldre- og folkehelseminister. Om kort tid må han gi fra seg nøkkelen til en ny statsråd.

– Det er alltid krevende å ta den type veivalg. Men partiledelsen har vært helt samstemt etter grundige vurderinger i helgen. Vi mener det er riktig å sette en grense, sier Søviknes til TV 2.

Han sier valget har vært en helhetsvurdering av hvordan utvikling regjeringen har hatt de siste årene.

– Det har vært for få tydelige seire, både for Frp og de andre partiene, sier Søviknes.

– Helt feil

Sylvi Listhaug ble også utnevnt som ny statsråd 18. desember. Hun er klar på at Frp mener det er helt feil bruk av skattebetalernes penger å hente hjem en IS-siktet kvinne.

– Det er ikke god moral å hente hjem en kvinne som frivillig har forlatt landet, og som hater det vi står for, sier Listhaug til TV 2.

Avtroppende justisminister Jøran Kallmyr er for tiden i Rwanda på besøk i en flyktningeleir. Han sier han støtter beslutningen om at Frp går ut av regjeringen fullt ut.

– Frp har mer å hente ved å gå i opposisjon, sier han til TV 2.

På grunn av Frp sin avgang fra regjeringen har statsministeren besluttet å droppe den planlagte reisen til Verdens økonomiske forum i Davos.

Desperat forsøk

SV og partileder Audun Lysbakken sier at han gleder seg over Frp sin exit fra regjeringen.

– Det gleder oss at det borgerlige samarbeidet, som har tatt Norge i feil retning, bryter sammen, sier Lysbakken.

Han kaller Frps beslutning om å gå ut av regjering «et desperat forsøk fra Frp på å renvaske seg for det de har vært med på i regjering, som har gjort at velgerne har snudd dem ryggen».

– Frp går ut av regjering fordi de synes synd på seg selv, slår Lysbakken fast.

– Dårlig nytt for landet

Støre kommenterte Frps utgang fra den borgerlige regjeringen kort tid etter at Frp-leder Siv Jensen kunngjorde avgjørelsen.

– Erna Solbergs regjering har kollapset etter bare ett år. Det borgerlige kaoset er komplett, og det er dårlig nytt for landet. Mer krangel og uforutsigbar styring vil ikke løse problemene for eksempel i helsevesenet og arbeidslivet, sier Støre i en epost til NTB.

Støre understreker at de borgerlige partiene fortsatt har fortsatt flertall på Stortinget og mener de må ta ansvar for politikken som blir ført.

– Frp kan ikke frigjøre seg fra snart sju år med høyrepolitikk som har ført til at vanlige folk får mindre å rutte med mens de rike drar fra, sier Ap-lederen.

TV 2 kommer tilbake med mer!