RISIKERER FENGSEL: Den 29 er gamle mannen til venstre er pekt ut som lederen i gjengen Young Bloods. Han ble tatt etter at kvinnen i 40-årene, som nå lever i skjul, forklarte seg til politiet. Bildet til høyre viser den blodige murveggen der kidnappingsofferet ble slengt med hodet først.
RISIKERER FENGSEL: Den 29 er gamle mannen til venstre er pekt ut som lederen i gjengen Young Bloods. Han ble tatt etter at kvinnen i 40-årene, som nå lever i skjul, forklarte seg til politiet. Bildet til høyre viser den blodige murveggen der kidnappingsofferet ble slengt med hodet først. Foto: Politiet

Lever i skjul etter å ha forklart seg til politiet: – Føler seg sveket

Kvinnen i 40-årene ble først dømt i en stygg kidnappingssak, men før ankesaken valgte hun å snakke med politiet. Nå er en gjengleder og to sentrale kriminelle tiltalt, men for kvinnen er livet snudd opp ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 16. september i 2015 trillet en BMW X5 inn på en parkeringsplass på Holmlia i Oslo. Bak rattet satt en mann i 50-årene. I passasjersetet satt kvinnen i 40-årene.

Plutselig ble mannen angrepet av flere unge menn som ifølge politiet tilhører gjengmiljøet på Holmlia. Foran skrekkslagne vitner ble føreren av bilen mishandlet, han ble slengt i en vegg med hodet først, slik at blod og hårtuster satt igjen på muren.

Offeret prøvde å stikke av, men han hadde ikke en sjanse. Kidnapperne tok ham igjen, løftet han inn i bagasjerommet på sin egen bil og kjørte til en leilighet der han ble holdt fanget.

I leiligheten fikk ikke offeret gå på do. Han satt med en hette over hodet og ble mishandlet. Om han skrek, eskalerte volden.

Kom ut av skogen med knust ansikt

Bakgrunnen for voldsmarerittet var at gjengmedlemmene fra Holmlia beskyldte ham for å ha stjålet narkotika.

KJØRT BORT: Kidnappingsofferet ble kidnappet i sin egen bil, en BMW X5. Foto: Politiet
KJØRT BORT: Kidnappingsofferet ble kidnappet i sin egen bil, en BMW X5. Foto: Politiet

Etter to døgn i fangenskap var det likevel nok. Voldsmennene fraktet offeret til et skogholt på Mortensrud i Oslo. Før de lot ham gå, skal de ha holdt en pistol mot hodet hans og gitt beskjed om at de ville gå etter familien hans om han snakket med politiet.

Mannen ble funnet funnet av forbipasserende. Det sterkt medtatte offeret hadde knust ansiktet, og hendene var fortatt stripset.

SKOGHOLTET: Ut herfra kom kidnappingsofferet etter å ha blitt holdt fanget i to døgn. Foto: NTB Scanpix
SKOGHOLTET: Ut herfra kom kidnappingsofferet etter å ha blitt holdt fanget i to døgn. Foto: NTB Scanpix

I tingretten ble fire unge menn og kvinnen i 40-årene dømt til lange fengselsstraffer etter å ha blitt funnet skyldig i grov frihetsberøvelse. I lagmannsretten ble en av mennene og kvinnen frikjent. Dommerne mente altså at kvinnen ikke hadde vært delaktig i kidnappingen.

Det kom også frem at noe hadde skjedd før ankesaken. Konsekvensen er at kvinnen nå lever i skjul.

Angrer i dag

I en kjennelse fra Oslo tingrett fra november i fjor kommer det frem at kvinnen valgte å avgi nye forklaringer til politiet før lagmannsretten behandlet kidnappingssaken.

Forklaringen involverte sentralt plasserte personer i gjengmiljøet på Holmlia. Det heter også at hennes «utdypende avhør bidro vesentlig til å opplyse saken hun ble frikjent i».

I lagmannsretten, der kvinnen ble frikjent, sa statsadvokat Kirsti Guttormsen at hennes forklaring hadde ført til nye pågripelser og siktelser i kidnappingssaken.

Etter frifinnelsen ble kvinnen løslatt og fraktet til et hemmelig sted. Årsak: Personene som ble siktet etter hennes forklaring, regnes som tunge kriminelle.

I dag angrer kvinnen på at hun forklarte seg for politiet.

Gjengleder i retten

Tirsdag begynner straffesaken mot en 29 år gammel mann som politiet anser for å være lederen i Holmlia-gjengen Young Bloods. Sammen med to andre menn, som ifølge politiet er kjente kriminelle, er han tiltalt for å ha orkestrert kidnappingen i 2015.

Gjenglederen anklages også for å ha holdt kvinnen skjult i etterkant av kidnappingen.

Han er i tillegg tiltalt for å ha medvirket til et drapsforsøk i 2012. Han nekter straffskyld for drapsforsøk, og han sier at han ikke har noe med kidnappingssaken fra 2015 å gjøre.

Ifølge gjenglederens forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, er klienten beredt på å forklare seg i den syv uker lange rettssaken.

Lever i skjul

Kvinnen i 40-årene er kalt inn som et sentralt vitne i saken. Hun lever fortsatt i et strengt sikkerhetsregime, ifølge kjennelsen fra november i fjor. Det antas at sikkerhetstiltakene vil opprettholdes i lang tid fremover.

«Politiet vurderer trusselsituasjonen til å være høy på bakgrunn av miljøet hun har forklart seg om. Nettverket til gjengmiljøet på Holmlia er bredt og omfattende, både i Norge og i utlandet», heter det i kjennelsen.

Advokat Sigurd Klomsæt har tidligere forsvart kvinnen, men han er ikke oppnevnt som bistandsadvokat i saken mot gjenglederen og de to andre tiltalte mennene. Han ønsker ikke å kommentere sikkerhetsopplegget rundt klienten sin.

– Hun har det helt jævlig, sier Klomsæt og fortsetter:

– Hun føler seg sveket av politiet og av påtalemyndigheten. Om min klient hadde visst at det skulle bli sånn, så ville hun aldri snakket med politiet. Da ville hun heller tatt sin straff og fortsatt livet sitt etter soning.

ADVOKATEN: Sigurd Klomsær var forsvarer for kvinnen i 40-årene da hun var tiltalt i kidnappingssaken.
ADVOKATEN: Sigurd Klomsær var forsvarer for kvinnen i 40-årene da hun var tiltalt i kidnappingssaken. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Taus statsadvokat

Statsadvokat Guttormsen er aktor i saken mot gjenglederen og de to andre som er tiltalt for å ha orkestrert kidnappingen i 2015. Hun ønsker ikke å kommentere sikkerhetsopplegget rundt kvinnen.

Guttormsen vil heller ikke kommentere at kvinnen føler seg sveket av politiet og av påtalemyndigheten.

– Hvor viktig er hennes vitnemål i denne saken?

– Det vil jeg ikke gå inn på. Dette skal jeg snakke om i innledningsforedraget mitt i retten, sier Guttormsen til TV 2.

Det er satt av syv uker til rettssaken som begynner i Oslo tingrett tirsdag. Retten vil først behandle drapsforsøket i 2012 før de tar seg for kidnappingen fra 2015, der kvinnen i 40-årene er sentral.

De øvrige tiltalte i saken nekter enhver befatning med det de anklages for, opplyser deres forsvarere til TV 2.