Jon Georg Dale uttaler seg om hva han mener om Erna sitt moral-utspill i sammenheng med henting av IS-kvinnen.
Jon Georg Dale uttaler seg om hva han mener om Erna sitt moral-utspill i sammenheng med henting av IS-kvinnen. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Frp-statsråden slår tilbake:

– Mitt moralske kompass er det ingenting feil med i denne saken

For første gang går Frp-statsråd Jon Georg Dale ut mot andre partier i den borgerlige regjeringen. Han er kraftig provosert og sier Frp har tatt ansvar som regjeringsparti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jon Georg Dale er kjent som en av de aller mest regjeringslojale i Fremskrittspartiet. Men de siste dagenes beskyldninger mot partiet fra andre politikere har fått ham til å se rødt.

– Mitt moralske kompass er det ingenting feil med i denne saken, sier Dale til TV 2.

Provosert av statsministeren

I det første intervjuet etter at regjeringsbråket startet sa statsminister Erna Solberg at hun ikke ville risikere at den syke norske 5-åringen døde. Solberg snakket i TV 2-intervjuet både om «den moralsk riktige måten» og «ryggmargsrefleksen som vi må ha».

Det har fått Frp-statsråd Jon Georg Dale til å ta til motmæle.

– Det er ingenting galt med vårt med vårt moralske kompass. Tvert i mot så står vi opp for frihetsverdiene som dette landet er tuftet på, som ytringsfrihet og bekjempelse av fundamentalisme. Vi kompromisser ikke med folk som frivillig slutter seg terrororganisasjoner. At Frp er tydelige på det, det handler ikke om dårlig moral, tvert i mot, men at vi står opp for de prinsippene som Norge er tuftet på, sier Dale til TV 2.

– Mangler Frp moralsk kompass og ryggmargsfølelse?

– Nei, definitivt ikke. Jeg har forståelse for at dette er en vanskelig sak for mange. Men den er det også for oss. Det vi har gjort i denne saken er å si at når vi strekker oss så langt vi bare kan for å få hjem unger som er syke og er norske statsborgere. Men folk som frivillig har reist fra Norge, sluttet seg til terrororganisasjoner og forakter alt vi tror på, de løfter vi ikke en finger for å få hjem. Det er grunnleggende for en rettsstat som Norge.

Han mener han som statsråd har forholdt seg lojal til regjeringen, men at han g de andre Frp-statsrådene internt har vært svært tydelige på hva de mener.

– I møte med ekstremister må du holde deg til prinsipper. Da har Frp vært veldig tydelig på at vi forhandler ikke med folk som forakter alt vi står for.

– Setter ikke norske liv i fare

Flere politikere har de siste dagene kritisert Frp for ikke å ha sagt fra tidligere om sitt syn på at Norge hentet hjem IS-kvinnen og hennes to barn.

Dale mener kritikken er urimelig, og at alle som hevder de burde opptrådt annerledes vet bedre.

– Grunnen til det er at Fremskrittspartiets statsråder setter ikke norske liv i fare. Vi hadde folk på bakken som viss det ble kjent at vi hadde folk der faktisk kunne oppleve farlige situasjoner. Det gambler naturligvis ikke vi med. At det skal bli brukt mot oss nå i etterkant, det reagerer jeg ganske kraftig på.

– Helt uhyrlig

Frp statsråden stiller seg helt uforstående til at folk fra andre partier kritiserer ham og regjeringskollegene som tok dissens i saken fordi de har vært lojale mot beslutningen til den ble offentlig kjent.

– Jeg synes det er helt uhyrlig. Vi har lojalt håndtert en av de mest krevende sakene vi har vært med på i seks år med den respekt du må når du er statsråd, nemlig vi setter ikke norske liv i fare, men vi holder kjeft også når vi bure snakket med våre egne om det fordi saken er så viktig og det kunne fått fatale konsekvenser, sier Dale.

– Hva synes du da om at det er sentrale personer i de andre regjeringspartiene som har sagt at dere burde vært tydeligere tidligere?

– Jeg finner meg ikke i det rett og slett. Dette er så enkelt som at vi har sagt fra hele tiden. Derfor har vi også sagt fra at vi ikke kan stå bak et slikt vedtak. Det har vi vært tydelige på hele veien og det vet alle. Men vi har ikke snakket om det utad fordi vi har tatt det ansvaret det krever å sitte i en regjering.

Jon Georg Dale uttaler seg om hva han mener om Erna sitt moral-utspill i sammenheng med henting av IS-kvinnen.
Jon Georg Dale uttaler seg om hva han mener om Erna sitt moral-utspill i sammenheng med henting av IS-kvinnen. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Han sier saken har vært ekstra krevende å håndtere fordi det har handlet om sensitiv informasjon som ikke måtte lekke ut i offentligheten.

– Hvem synes du har kommet med mest urimelige påstandene om dere?

– Det har jeg ikke behov for å gå inn på. I sum tror jeg det tjener både saken og samarbeidet mellom de fire partiene at vi ikke tillegger andre meninger vi ikke har. Det har ikke jeg tenkt å gjøre og det hadde vært fint om ikke andre gjorde det med meg heller.