ÅSTED: Den 21 år gamle mannen ble skutt og drept på denne parkeringsplassen utenfor Prinsdal Grill på Søndre Nordstrand i Oslo sent fredag kveld.
ÅSTED: Den 21 år gamle mannen ble skutt og drept på denne parkeringsplassen utenfor Prinsdal Grill på Søndre Nordstrand i Oslo sent fredag kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Drapssak skaper uro i gjengmiljø:

Frykter at det kan smelle når som helst

En 18-åring er pågrepet etter at Halil Kara (21) ble drept på en parkeringsplass i Oslo. Nå frykter folk tett på miljøet at konflikten har nådd et kokepunkt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

18-åringen, som avhøres torsdag formiddag, er siktet for drap eller medvirkning til drap etter at 21 år gamle Halil Kara ble skutt og drept like utenfor Prinsdal Grill i Oslo sent fredag kveld.

Halil hadde akkurat spist mat sammen med tre kamerater da drapet skjedde.

TV 2 har ingen opplysninger om at politiet knytter noen av de fire unge mennene til gjengkriminalitet.

Etter at Halil var skutt, oppstod et basketak der en av de andre kameratene ble knivstukket. Deretter løp gjerningsmannen fra stedet.

Uforstående

John Christian Elden er oppnevnt som forsvarer for 18-åringen. Han sier til TV 2 at hans klient ikke forstår hvorfor han er siktet.

– Han nekter straffskyld etter siktelsen. Han stiller seg uforstående til at han er pågrepet.

– Har du snakket med han?

– Jeg har hatt en kort samtale med han. Hvor han lurte på hvorfor han var pågrepet. Jeg orienterte han om siktelsen. Han stilte seg uforstående til dette, men er villig til å forklare seg til politiet.

Den 18 år gamle mannen er tidligere i uken avhørt som vitne i saken, får TV 2 opplyst. Da hadde politiet mottatt flere tips om at han var delaktig i drapet.

– Han er tidligere i saken avhørt som vitne. Er du kjent med det?

– Jeg er ikke kjent med en tidligere forklaring, men jeg vet at han er villig til å forklare seg og har ingen problemer med å snakke med politiet.

Hva vet du om hans relasjon til den øvrige siktede?

– Den kjenner jeg ikke til, sier Elden.

Ble tipset i helgen

Fra før er en 20 år gammel mann siktet i saken, men han er foreløpig ikke pågrepet. Ingen av de to siktede er tidligere straffedømt, ifølge TV 2s opplysninger.

DREPT HER: Halil Kara (21) hadde spist på Prinsdal Grill da han ble skutt og drept på parkeringsplassen utenfor.
DREPT HER: Halil Kara (21) hadde spist på Prinsdal Grill da han ble skutt og drept på parkeringsplassen utenfor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / Privat

Mannen som ble pågrepet onsdag kveld, har imidlertid tette bånd til en mann som politiet anser for å være sentral i «albanerfraksjonen» i den kriminelle gjengen Young Bloods, som har base på Holmlia.

TV 2 er kjent med at flere vitner allerede i helgen tipset politiet om navnet til den nå pågrepne 18-åringen. Minst ett av vitnene hevder å ha observert han sammen med den etterlyste 20-åringen kort tid etter drapet.

TV 2 er også kjent med at 18-åringen vitnet i en annen straffesak denne uken, flere dager etter at han ifølge politiet medvirket til drapet på Prinsdal.

Politiet ønsker ikke å svare på hvem av de to siktede som antas å ha skutt 21-åringen.

– Vi har en klar formening om det, men den ønsker jeg ikke å gå ut med nå, sier politiinspektør Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt til TV 2 torsdag morgen.

Frykter kaos

Tidligere har TV 2 skrevet flere saker om hvordan Young Bloods er delt i minst to fraksjoner. Gjengen, som tidligere fremsto svært samlet, er nå splittet i det politiet internt kaller «kurderfraksjonen» og «albanerfraksjonen».

De to begrepene er ikke dekkende, ettersom flere personer på begge sider har ulik etnisitet og bakgrunn.

Konflikten nådde sitt foreløpige kokepunkt da en ung mann, som politiet mener tilhører albanerne, ble skutt på Holmlia i oktober i 2017. Kula ble sittende fast i nakken, og mannen ble lam fra halsen og ned.

Flere personer tilhørende «kurderfraksjonen» ble dømt til lange fengselsstraffer i tingretten. Noen av dem har anket dommen.

TV 2 har snakket personer som har vært i miljøet lenge. Deres inntrykk er at stemningen aldri har vært mer spent enn etter drapet på Prinsdal.

De frykter at voldelige konfrontasjoner kan oppstå når som helst.

Flere teorier

TV 2 er også kjent med at politiet jobber målrettet for at den spente stemningen i gjengmiljøet ikke skal eskalere. Det politiet frykter, er at personer i gjengmiljøet skal «ordne opp selv».

Politiet frykter blant annet at kriminelle vil konfrontere hverandre med skytevåpen på offentlig sted der vanlige folk ferdes.

Politiinspektør Metlid forteller at store ressurser fremdeles jobber med saken, og at mye av jobben går ut på å være synlige og snakke med folk.

– Det er et krafttak fra hele politidistriktet. Vi jobber ut fra en teori om at dette enten er en personkonflikt, eller at det har å gjøre med en konflikt i et miljø. Noe av vår jobb går ut på å jobbe forebyggende for at ikke en konflikt skal kunne eskalere, sier Metlid.

Politiet har ikke ønsket å svare på om de har noen klar formening om hva som har vært motivet for drapet.

Utpekte ledere i varetekt

Neste uke starter rettssaken mot den 28 år gamle mannen som av politiet i en årrekke har vært utpekt som lederen for Young Bloods. Mannen er aldri tidligere straffedømt.

Gjennom sin forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, har mannen gjentatte ganger avvist at han har noen som helst tilknytning til Young Bloods.

Slik politiet ser det, er 28-åringen i dag leder i «albanerfraksjonen». Han har sittet varetektsfengslet siden han ble utlevert fra Marokko i fjor høst.

Under rettssaken må ha svare for anklager om et drapsforsøk på Furuset i 2012 og bestillingen av en svært voldelig bortføring på Holmlia i 2015. Han nekter straffskyld etter tiltalen.

Mannen som politiet mener er leder i «kurderfraksjonen», sitter også varetektsfengslet. Han ble i fjor høst dømt for et drapsforsøk i 2017, men har anket saken til lagmannsretten. Også han nekter for å være en del av et gjengmiljø.