NÅ ER DET NOK: Siv Jensen sier det nå er opp til Erna Solberg.
NÅ ER DET NOK: Siv Jensen sier det nå er opp til Erna Solberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen

kilder til tv 2:

Siv Jensens hemmelige krisemøte – ringte Erna Solberg og ga klar beskjed

Regjeringskilder i Frp mener Erna Solberg ikke har forstått hvor tynnslitt regjeringslysten er i Fremskrittspartiet. I Høyre var stemningen avslappet, helt til Siv Jensen ringte Erna Solberg.

Nå kan TV 2 presentere ukjente detaljer fra den dramatiske onsdagen, hvor Frp satte hardt mot hardt. Siv Jensen sier at ansvaret nå ligger hos Erna Solberg som vil få servert en kravliste innen januar er omme.

Tirsdag sprakk nyheten om at regjeringen har besluttet å hente hjem en 29-år gammel norsk-pakistansk kvinne som har sluttet seg til IS og kvinnens to barn. Det fikk det til å koke i Frps bakland.

Siv Jensen var da i Paris, og Frp-nestleder Sylvi Listhaug måtte gi intervjuer her hjemme i Norge.

Hemmelig krisemøte

Onsdag formiddag var blant andre Terje Søviknes, Sylvi Listhaug, Siv Jensen og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi samlet på Siv Jensens kontor i Finansdepartementet. I tillegg var det flere rådgivere. Det sier kilder til TV 2.

Der tok Frp-ledelsen en runde til alle fylkeslederne for å høre på deres innspill og for å kartlegge situasjonen. Da runden var unnagjort, var konklusjonen i Frp-ledelsen klar: Aldri noensinne har Fremskrittspartiet vært nærmere å gå ut av regjering.

FRP-LEDELSEN: Siv Jensen, Sylvi Listhaug og Terje Søviknes
FRP-LEDELSEN: Siv Jensen, Sylvi Listhaug og Terje Søviknes Foto: Heiko Junge

Ifølge Frp-kildene var det ikke et unisont krav om et ekstraordinære landsstyremøte, men hovedkravet var nye gjennomslag og tydeligere seire.

– Jeg har hatt gode samtaler med alle fylkeslederne for å orientere dem om hvordan partiledelsen ser på denne situasjonen. Jeg opplever at hele partiet er enig om at vi må si fra om at begeret er fullt. Det er en alvorlig situasjon, sier Siv Jensen i et intervju med TV 2 onsdag kveld.

– Det handler ikke bare om denne saken. Det handler om at vi over tid har opplevd at gjennomslagene våre har blitt for få. Vi sitter i regjering fordi vi vil påvirke utviklingen i Norge til det bedre, men når vi nå opplever at politikken blir litt grå og kjedelig må vi si fra og gjøre noe med det. Hvis ikke kan vi finne på noe bedre å gjøre, sier Jensen videre.

Telefonen til Erna

I Stortinget onsdag formiddag var Erna Solberg samtidig som Frp-ledelsen ringte rundt til fylkeslederne. En rolig statsminister ble grillet av opposisjonen om ferjepriser i den spontane spørretimen. Tjue over elleve var statsminister Erna Solberg ferdig i stortingssalen.

Utenfor salen i Vandrehallen måtte hun svare pressen om Frp-misnøyen, men i Høyres rekker var skuldrene lave. Høyre-kilder sa til TV 2 at dette var en løsning Frp-grasrota til slutt ville forstå og akseptere.

– Hvis gutten hadde dødd, så hadde det ikke vært en god sak fra Frp, sa en Høyre-kilde.

På spørsmål fra TV 2 om statsministeren fryktet bråket, svarte hun:

– Jeg forstår det kom overraskende på mange i Fremskrittspartiet, selv om vi har jobbet en stund med det. Det skyldes sikkerhetsutfordringene og at ikke så mange kunne være informert om dette, så håper jeg at Frp ser at gjennomslagene og sakene for øvrig er så store og viktige at det å ha en hånd på rattet er verdifullt.

AVSLAPPET: Erna Solbergs ble intervjuet av en rekke medier om misnøyen i Frp. Det var før Siv Jensen ringte.
AVSLAPPET: Erna Solbergs ble intervjuet av en rekke medier om misnøyen i Frp. Det var før Siv Jensen ringte. Foto: Gorm Kallestad

Etter intervjuene spiste Solberg lunsj på pressebordet i stortingsrestauranten.

Ifølge Frp-kilder ba Siv Jensen om en samtale med Erna Solberg etter runden med fylkeslederne. Da visste Solberg verken at Siv Jensen ville rykke ut i Dagbladet og kalle regjeringen en grå masse, og heller ikke at hun til slutt skulle varsle at det vil komme en ny kravliste.

Kilder forteller at Siv Jensen til statsministeren skal ha gitt klart uttrykk for den dramatiske situasjonen og beskjeden fra fylkeslederne.

– Siv ga beskjed om at hun har forsøkt å si dette lenge, sier en Frp-kilde.

– Høyre har ikke forstått hvordan stemningen i Frp har vært. Det har vært stille noen måneder, men regjeringsprosjektet fremstår slitent og det virker som Høyre bøyer av for Venstre og Frp. Frp trenger også seire, sier en annen Frp-kilde.

Siv Jensen vil ikke kommentere samtalen med Erna Solberg.

– Jeg snakker med Erna Solberg hver eneste dag og de samtalene jeg har med henne har jeg tenkte å ha med henne.

– Hvor klar beskjed har du gitt til henne om at denne saken har vært så vanskelig for Frp at det kunne være aktuelt å gå ut av regjering?

– Jeg har vært tydelig på vegne av Frp hele veien når regjeringen har diskutert denne hjemhentelsen. Det er uaktuelt for Frp å være med på det, derfor står vi heller ikke bak beslutningen om å hente IS-terrorister til Norge. Men jeg har også lenge sagt at vi må få mer fart på regjeringssamarbeidet og bli mer gjenkjennelig. Det må ikke bare være det tunge ansvaret det er å lede et land, det må også være litt gøy å dra på jobb, sier Jensen til TV 2 onsdag kveld.

Erna Solberg og Trine Skei Grande har ikke ønsket å la seg intervjue onsdag.

Kjell Ingolf Ropstad kaller det underlig at Frp skal legge frem nye krav, men at han selvfølgelig skal høre på hva Frp ønsker.

Kilder i Frp sier kravene både vil handle om å innfri Frp-gjennomslag i regjeringserklæringen som ble forhandlet frem på Granavolden for omtrent nøyaktig ett år siden, men at det også må gis innrømmelser som går utover regjeringserklæringen.