FÅTT NOK: Partileder og finansminister Siv Jensen etter gruppemøtet til Frp i Stortinget onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FÅTT NOK: Partileder og finansminister Siv Jensen etter gruppemøtet til Frp i Stortinget onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Frp vil definere tydelige krav overfor Solberg: – Begeret er fullt

Fremskrittspartiet vil fremme flere konkrete krav overfor regjeringen, som vil avgjøre hvorvidt Frp blir værende i regjering.

Fremskrittspartiet er nærmere enn noen gang å forlate regjeringen.

Det er regjeringens beslutning om å hente hjem en IS-siktet kvinne og hennes to barn som har fått begeret til å renne over for partiet.

Onsdag ettermiddag orienterte Frp-leder Siv Jensen stortingsgruppa i Frp om saken. Etter møtet uttalte Siv Jensen at Frp ikke sitter i regjering for enhver pris.

– Det har for lenge vært fravær av gjennomslag av viktige saker for Frp og våre velgere. Vi er i regjering for å utrette en forskjell, sa Jensen til et samlet pressekorps.

– Vårt beger er fullt

Jensen understreket at det er viktig for Frp at velgerne kjenner igjen partiet i arbeidet de gjør i regjering.

– Vi har lenge vært av den oppfatning at Høyre i altfor stor grad har lent seg mot KrF og Venstre. Det bidrar til at politikken blir utvannet og ingen av partiene er til å kjenne igjen, sa Jensen.

Frp-lederen har gitt uttrykk for at partiet ikke ønsker å beholde den nåværende situasjonen.

– Jeg har sagt ifra om dette på vegne av Fremskrittspartiet lenge. Derfor har jeg sagt at vi vil definere noen veldig tydelige krav overfor statsminister Erna Solberg og Høyre. Vårt beger er fullt. Vi kommer ikke til å sitte i regjering for enhver pris, sa Jensen.

Frp-leder Siv Jensen talte til pressen onsdag. Foto: TV 2
Frp-leder Siv Jensen talte til pressen onsdag. Foto: TV 2

Krav

Frp skal utforme en rekke krav, før ballen sendes over til Høyre. Etter det TV 2 erfarer har stortingsgruppa tirsdag ikke blitt enige om hvilke krav som skal rettes til Erna Solberg. Det blir ledelsens ansvar.

– Nå er det opp til statsminister Erna Solberg og Høyre hvordan de vil møte disse kravene fra oss. Frps sentralstyre og en strategigruppe som er satt ned av landsstyret skal ha en samling helt i slutten av januar, hvor vi skal drøfte ulike strategisk spørsmål for partiet, sa Jensen.

Statssekretær ved Statsministerens kontor, Rune Alstadsæther, viser til Erna Solbergs uttalelser tidligere onsdag. Da var situasjonen en helt annen, og kilder i Høyre anså situasjonen som under kontroll.

– Samlingen i slutten av januar er tidspunktet vi må få avklart kravene jeg skal fremsette overfor Erna Solberg, og hvor vi tar stilling til hva vi skal gjøre videre. Vi vil gjerne fortsette å styre landet, men da med tydelige fotavtrykk hvor Frp er til å kjenne igjen. Får vi til det, er det veldig bra, får vi ikke til det, har vi faktisk bedre ting å bruke tiden på, sa Jensen etter møtet onsdag.

Venstre-leder Trine Skei Grande vil ikke kommentere saken.

Ropstad reagerer

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sier han er veldig glad for at barna til den IS-siktede kvinnen er på vei til Norge.

– Barna er uskyldige og fortjener både helsehjelp og trygghet. Dette har helt klart vært et viktig gjennomslag for KrF i regjering, sier Ropstad

– Jeg respekterer at Frp er uenig i saken, men når det hevdes at vi ikke ivaretar sikkerheten til norske borgere, reagerer jeg. Vi som har satt oss inn i saken vet sikkerhet er prioritert. I Norge kan personer med tilknytting til terrororganisasjoner dømmes og settes i fengsel.

Ropstad peker på at USA allerede i november ba europeiske land hente ut sine statsborgere som hadde tilknytning til IS, og at dette handlet om nettopp sikkerhet.

– Alternativet til en kontrollert uthenting fra leirene kan være at de på egen hånd tar seg til Norge, uten at vi har kontroll på dem. Sammen finner vi fire partiene gode og viktige løsninger for landet. Det er KrF innstilt på å gjøre fremover også. Vi jobber hver dag ut fra regjeringens politiske plattform og jobber frem gode løsninger internt i regjeringen, sier Ropstad.