PRESSET: Siv Jensen møter motbør i partiets landsstyre.
PRESSET: Siv Jensen møter motbør i partiets landsstyre. Foto: Stian Lysberg Solum

presset øker kraftig:

Mektige Frp-ere vil ut av regjering: – Direkte kvalmt å være vitne til

Frustrerte fylkesledere i partiets mektige landsstyre vil ut av regjering. Nå kreves det at Siv Jensen kaller inn til ekstraordinært landsstyremøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er regjeringens beslutning om å hente hjem en 29-år gammel norsk-pakistansk kvinne, som har sluttet seg til IS og hennes to barn, som har fått begeret til å flyte over for Frp-topper.

– Våre regjeringspartnere har falt oss i ryggen, dette kan ikke Frp akseptere. Tilitsvalgte og medlemmer i Nordland er fly forbannet, telefonen har kimet fra nyheten var presentert, sier fylkesleder i Nordland, Dagfinn Henrik Olsen, til TV 2.

Hans dom er klar:

– Tiden er inne for å forlate regjeringen, sier fylkeslederen.

Han forventer at Siv Jensen innkaller til ekstraordinært landsstyremøte.

– Jeg anser saken som så alvorlig at et landsstyremøte for å diskutere regjeringsdeltagelse vil være fornuftig, og det regner jeg med at ledelsen vil innkalle til.

Fylkesleder i Viken, Liv Gustavsen vil også at partiets mektigste organ samles.

– Jeg forventer og har bedt om at det innkalles til landsstyremøte, sier Gustavsen til TV 2.

– Hva tenker du om partiets fremtid i regjering?

– Veien videre må helt klart diskuteres.

Rekordmange reaksjoner

I Fremskrittspartiet er det landsstyre som tar stilling til regjeringsspørsmålet. Der sitter fylkeslederne og sentralstyret i partiet.

Flere politikere i stortingsgruppen som TV 2 snakket med sier de aldri har fått så mange henvendelser som etter nyheten sprakk tirsdag.

De fleste stortingspolitikerne vil ikke uttale seg offentlig før gruppemøte i Stortinget onsdag, men noen er klare i sin tale.

– Dette er totalt uakseptabelt. En videre regjeringsdeltagelse må virkelig vurderes, sier stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen fra Oppland.

– Dette er en ufin og unødvendig ydmykelse av Frp. Jeg er enig med min kollega Roy Steffensen om at vi ikke skal forhandle med terrorister og la dem vinne. Jeg har fått svært mange reaksjoner fra hjemfylket i dag, sier stortingsrepresentant Tor André Johnsen fra Hedmark.

– Vi burde gi mistillit til vår deltagelse i regjeringen og si at nok er nok, sa sentralstyremedlem Christian Tybring-Gjedde til TV 2.

Landsstyret er partiets nest øverste organ og innkalles av sentralstyret minst to ganger per år. I tillegg innkalles landsstyret når enten sentralstyret, stortingsgruppen eller fylkesstyrene i minst syv fylker krever dette med mer enn halvparten av stemmene i hvert forum.

Fylkesleder: Kjenner ikke igjen partiet

– Nok en gang vender Frp velgerne ryggen. Kjenner ikke igjen partiet Frp, skriver fylkeslederen i Troms og Finnmark, Odd Eilert Persen, til TV 2.

Han omtaler det partiet holder på med som en katastrofe.

– Frp må ut av regjering. Det vi holder på med er en katastrofe. Er direkte flaut av partiet og ledelsen, skriver Persen i en tekstmelding.

Han sier det er «ufattelig trist å måtte være vitne til og oppleve Frp».

– Jeg kjenner ikke partiet igjen. Frp har totalt mistet fotfeste og den lille troverdigheten som måte være igjen.

– Vil du ta grep for å få et landsstyremøte?

– Ja, vi må kreve et landsstyremøte omgående. Men hva nytter det egentlig når vi har fylkesledere og fylkesledelse som ikke tør å motsi ledelsen og leder. Er direkte kvalmt å være vitne til. Å nettopp slikt rasere Frp. Disse med ledelsen må være stolte av at vi snart er nede på sperregrensen. Støtter Tybring-Gjedde fullt ut. Vi føres bak lyset av både ledelsen og Høyre, skriver han.

Fylkesleder: Full støtte til Tybring-Gjedde

På Facebook skriver fylkeslederen i Innlandet, Johan Aas, at han gir full støtte til Tybring-Gjedde. Han har delt saken hvor Frp-toppen tar til orde for å gå ut av regjering.

Til TV 2 sier Aas at fremtiden absolutt bør drøftes.

– Høyre, Venstre og KrF har overkjørt Frp og lar en terrorist bruka barna som bekkstang for at hun skal komme til Norge, som hun frivillig forlot til fordel for et IS-terrorregime. Hun har hatt muligheter til å la barna dra til Norge, sier fylkeslederen.

– Nå må Frp ha tilbakebetalt for overkjøringen og få Frp-seire. Vi aksepterer ikke å bli behandlet slik og vi er svært klare på at vi er uenige med regjeringen i denne saken. Fremtiden bør absolutt drøftes om det ikke skjer noe positivt for vår del, fortsetter Aas.

Fylkesleder i Agder Christian Eikeland har ennå ikke konkludert på om saken bør få konsekvenser for regjeringssamarbeidet.

– Jeg synes partiet har fått frem på en god og tydelig måte at vi er overkjørt av de andre partiene i denne saken. Om det vil få konsekvens for regjeringssamarbeidet har jeg ikke konkludert med ennå, sier Eikeland.

Flere Frp-politikere mener beslutningen skader regjeringssamarbeidet.

Stortingspolitiker og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) sa dette til TV 2 tirsdag:

– Dette er svært vanskelig å forsvare overfor våre velgere, hvis ikke umulig.

– Det er selvskading for regjeringen, slo Amundsen fast.