FORTVILTE: Per Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde (begge Frp)
FORTVILTE: Per Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde (begge Frp) Foto: Vidar Ruud

Frp-topper raser mot egen regjering: – Selvskading!

Christian Tybring-Gjedde og Per-Willy Amundsen reagerer kraftig på at regjeringen snur og gir Frp et solid tap, når IS-kvinnen og hennes sønn (5) nå hentes hjem.

En 29 år gammel norskpakistansk kvinne og de to barna hennes, er i ferd med å bli hjulpet tilbake til Norge av norske myndigheter, melder Aftenposten.

Det er en beslutning Frp er sterkt uenig i. Siv Jensen har tidligere sagt de ikke bør løfte en finger for å hjelpe IS-kvinnen hjem. TV 2 får bekreftet at Frp tar dissens i regjering.

– Respektløst

Nå reagerer flere Frp-politikere kraftig, og mener beslutningen skader regjeringssamarbeidet.

– Det er respektløst overfor Frp. All den tid regjeringspartiene bør vite det er en viktig sak for oss. Vi ble informert via media, så jeg må si jeg er svært overrasket, sier tidligere justisminister Per-Willy Amundsen til TV 2.

– Hva gjør det her med lysten på å sitte i regjering?

– Jeg tror jeg skal la være å kommentere det nå.

– Hvorfor det?

– Det er en beslutning jeg er svært uenig i. Vil gjerne høre fra folk i regjering sier først. Dette er svært vanskelig å forsvare overfor våre velgere, hvis ikke umulig.

– Det er selvskading for regjeringen, slår Amundsen fast.

Han stiller «et stort spørsmål med hva som har skjedd og hvordan dette kan være forankret i regjering.»

Sliter på regjeringslysten

Christian Tybring-Gjedde reagerer sterkt på at beslutningen.

– Jeg er helt uenig i beslutningen og den er gal. Det er ikke i tråd med det vi har vært enig i. Vi har tydelig gitt etter for et press. Jeg vet ikke hva som har skjedd, sier Tybring-Gjedde til TV 2.

Han sier Frps parlamentariske leder ikke visste noen ting.

MINIPARTIER: Tybring-Gjedde mener KrF og Venstre får for store gjennomslag i regjering.
MINIPARTIER: Tybring-Gjedde mener KrF og Venstre får for store gjennomslag i regjering. Foto: Heiko Junge

– Hans Andreas Limi visste ingenting. Det er rart man ikke får informasjon. Jeg er redd for hvilke konsekvenser det kan få på sikt. Hvorfor ikke gjøre det flere ganger, når man først åpner for det?

Han sier det «er så prinsipielt at det bidrar til mindre lyst til å sitte i regjering».

– Hvor mange nederlag skal man ta? Det tas en beslutning over vårt hodet og over velgernes hode.

– Bør dere vurdere regjeringsdeltakelsen?

– Ja, hvor mange nederlag skal vi tåle. For meg er det snart nok. Vi raser ned på meningsmålinger og svikter våre velgere. Vi må snart ha noen tydelige seire, ellers må vi snart finne noe annet å gjøre.

Han mener regjeringen inngår meningsløse kompromisser.

– Det vi ser nå er at disse meningsløse kompromissene gjør at alle fire partier går tilbake. Det er ingen vinnere. Da må man si at vi gjør noe galt. Hadde et parti vunnet hadde det vært noe annet. Du kan ikke fortsette i halvannet år til å se det samme som de siste månedene. Da må man diskutere om med fire partiene kan gjøre det vel så bra om vi står alene, sier Frp-toppen.

Han mener KrF og Venstre får altfor store gjennomslag.

– KrF og Venstre er minipartier. De får langt mer innflytelse enn de fortjener å få. Det er ikke fire likestilte partier som skal få like

– Har Høyre sviktet dere?

– Ja, det synes jeg. Vi stod sammen og var tydeligere. Her gir man etter for to minipartier i regjeringen, sier Tybring-Gjedde.

– Siv Jensen er i Paris, og det er Sylvi Listhaug som vil kommentere saken, sier Siv Jensens rådgiver til TV 2.

Listhaug: Vil ikke løfte en finger

Nestleder Sylvi Listhaug sier i en kommentar til TV 2 at kvinnen kynisk har brukt sitt barn for å få seg selv til Norge.

– IS-krigere og deres sympatisører har vendt det norske samfunnet ryggen og kjemper mot vårt land og våre verdier. De har støttet et av de verste terrorregimene verden har sett. Å støtte IS er å støtte halshugging, brenning, voldtekt og drap på uskyldige mennesker.

Det er ikke første gang Frp tar dissens i regjering på innvandring. Første gang gjeldt det FNs migrasjonsavtale.

– Frp vil holde fast ved at vi ikke vil løfte en finger for at IS-krigere og IS-kvinner skal komme tilbake til de frie, vestlige samfunnene de hater. Vi registrerer dessverre at det er et stort flertall på stortinget og i regjeringen for å hente IS-kvinnen til Norge, sier Listhaug.