UTTALTE SEG: Mitch McConnell uttalte seg om tidspunkt tirsdag.
UTTALTE SEG: Mitch McConnell uttalte seg om tidspunkt tirsdag. Foto: J. Scott Applewhite

Riksrettssaken begynner trolig neste tirsdag

Riksrettssaken mot president Donald Trump begynner trolig tirsdag om en uke, ifølge lederen for det republikanske flertallet i Senatet.

Mitch McConnell uttalte seg om tidspunktet tirsdag.

Tidligere samme dag sa lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, at anklagepunktene vil bli oversendt til Senatet onsdag.

I så fall mener McConnell at selve riksrettssaken vil kunne begynne tirsdag neste uke.

Før dette må noen innledende skritt tas i Senatet, som fungerer som jury i riksrettssaker. Blant annet må senatorene tas i ed av høyesterettsjustitiarius John Roberts.

– Senatet må velge mellom grunnloven og en dekkoperasjon, skriver Pelosi på Twitter tirsdag.

Utsettelse

Inntil nå har Pelosi utsatt overføringen av anklagepunktene til Senatet. Grunnen er at hun har ønsket forsikringer om at vitner vil bli innkalt til Senatet under riksrettssaken.

Noen slik forsikring har hun ikke fått fra Mitch McConnell, lederen for det republikanske flertallet i Senatet. Likevel har hun nå besluttet å bringe prosessen videre.

Tiltalebeslutningen i saken ble vedtatt av Representantenes hus i desember. Trump er anklaget for maktmisbruk og for å ha forhindret Kongressens arbeid.

Presset Ukraina

Bakgrunnen for saken er at Trump i fjor forsøkte å presse myndighetene i Ukraina til å starte en etterforskning som ville ha involvert demokraten Joe Biden. Han håper å bli Trumps motkandidat i presidentvalget i USA senere i år.

Selv om Demokratene mener Trump er uskikket til å være president, blir han med høy sannsynlighet frikjent av det republikanske flertallet i Senatet. Medlemmene av Senatet fungerer som jury i riksrettssaker i USA.

Representantenes hus skal onsdag også utpeke en gruppe representanter som vil fungere som anklagere i riksrettssaken.

Når saken begynner i Senatet, vil de hundre senatorene formelt bli tatt i ed av høyesterettsjustitiarius John Roberts.

(©NTB)