SKILSMISSE: Norske Marthe Johannessen (37) har bodd 15 år i Storbritannia. Hun sier det er slitsomt med all usikkerheten knyttet til brexit. Foto: Privat/NTB Scanpix
SKILSMISSE: Norske Marthe Johannessen (37) har bodd 15 år i Storbritannia. Hun sier det er slitsomt med all usikkerheten knyttet til brexit. Foto: Privat/NTB Scanpix

Nå starter Brexit-skilsmissen:

Dette må Marthe (37) gjøre for å få lov til å bli boende: – Nervøs for framtiden

LONDON (TV 2): Alle uten dobbel nasjonalitet til Storbritannia må søke bosettingstillatelse når landet er ute av EU. På en kafé i hjertet av London får nordmenn hjelp i den store Brexit-jungelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag 31. januar tar Storbritannia et stort steg inn i skilsmissen med EU. Etter flere forlengelser, valgseier til de konservative og utmeldingsforslagets seier i Underhuset, begynner nå brexit.

Akkurat hva de konkrete konsekvensene blir for nordmenn i og utenfor Storbritannia er fortsatt uklart, men for de over 25 000 norske bosatte i Storbritannia er det flere spørsmål om sin egen framtid og søknadsprosessen de nå må gjennom før året er omme.

– Folk er sintere

En av dem er norske Marthe Johannessen (37).

Johannessen har bodd og jobbet i Storbritannia i 15 år og funnet lite informasjon om hva hun nå må gjøre for å kunne forbli boende i landet.

Brexit har gjort henne sliten og nervøs for fremtiden.

– Det har vært innmari slitsomt med usikkerheten rundt brexit de siste årene. Det vi får vite om brexit forandrer seg litt hele tiden. Folk vet ikke hva som kommer til å skje, sier hun.

– Jeg har jobb og kjæreste her. Jeg er litt nervøs for framtiden min, erkjenner hun.

Johannessen misliker hva brexit har gjort med det britiske samfunnet. Hun ser store forskjeller mellom storbyen London og andre steder i landet.

– Jeg merker at folk er sintere, ofte på oss innvandrere. En føler seg ikke så ønsket. Det har skapt en situasjon hvor en henger mer med andre europeere. Det polariserer samfunnet, mener Johannesen.

Hun mener det er viktig at grensene forblir like åpne som de har vært.

– Jeg elsker London og hvor inkluderende alle er her, men jeg reiser aldri ut av London lengre for jeg føler folk kan være så fiendtlige. Jeg føler meg tryggere her, sier hun.

Alle uten dobbel nasjonalitet til Storbritannia må søke bosettingstillatelse når landet er ute av EU. Søknaden gir svar på om en får fortsette å bo og jobbe i landet etter 30. juni 2021.

– Mange som ikke vet

Norsk student Julie Nesse Barikmo (19) og svenske Michel Patrick Cordier (65) sier mangelen på informasjon om opphold i landet er problematisk.

– Jeg er usikker på hele søkeprosessen, for hvem den gjelder og når søknadsfristen er. Og hva skjer om vi ikke søker i tide? Utenom snakk oss nordmenn i mellom er det ikke så mye informasjon jeg har funnet, sier Nesse Barikmo.

Cordier, som har bodd i Storbritannia i 22 år, legger til:

– Det mangler informasjon, type «Slik gjør du”. Kanskje de kan sende et massebrev til oss som bor her. Vi eldre trenger mer hjelp til dette. En trinnvis guide. Vi er ikke så flinke med internettet, humrer han, mens han fyller ut søknaden sin med en flaske Solo til trøst.

Mye bekymring

Forvirringen og mangelen på informasjon ønsker den skandinaviske kafeen, ScandiKitchen, å gjøre noe med.

Kafeens danske eier Bronte Aurell og resten av den nordiske bemanningen inviterer til «Buns’n’Brexit», for alle som lurer på hva de må gjøre for å bli i landet.

Her forklares det med jevne gjentakelser at alle uten dobbel nasjonalitet til Storbritannia må nå søke om oppholdstillatelse før 31. desember 2020. Dette kan gjøres via appen EU Exit ID document check.

– Etter å ha hørt alle bekymringene til kundene våre om brexit og mangelen på informasjon rundt søknadsprosessen, bestemte vi oss for å arrangere en dag hvor alle kan komme å få hjelp til å søke, sier Aurell til TV 2.

Arrangementet lokket flere fra alle de skandinaviske landene, i tillegg til Finland og Frankrike. Aurell forteller at hun og sine frivillige hjelpere, inkludert en norsk-amerikansk innvandringsrådgiver, veiledet omtrent hundre med sine søknader.

– Vi prøvde det samme i september i fjor og det var en kjempesuksess. Det var også en vekker, for folk er virkelig bekymret for brexit. Vi kom over her på visse premisser og de holder på å endre seg nå. Det er ukomfortabelt. Det er en forvirrende tid, sier hun.

Aurell forteller også da en eldre britisk mann brast i gråt på kafeen mens konen måtte søke om oppholdstillatelse.

Mange som ikke vet

Venn av kafeen og lisensiert innvandringsrådgiver, Tracy Phillips, forstår bekymringene og er ikke overrasket over den kontinuerlige trafikken av urolige skandinaver som kommer inn.

– Folk er opprørte, spesielt de eldre. Jeg tror de som har funnet informasjonen om arrangementet også kommer hit for det er mer betryggende å gjennomføre søknaden her med folk i samme situasjon og ekspertise så de ikke gjør noe feil.

Phillips tror likevel det er mange som ikke vet at de må søke om tillatelse for å bli, og forteller om en bekjent som har bodd i Storbritannia i 35 år som trodde hun ikke trengte å søke.

– Alle uten dobbel nasjonalitet må søke, konstaterer hun.

Tall fra Storbritannias Innenriksdepartement viser at per 16. januar har 10 700 av 25 000 nordmenn søkt om oppholdstillatelse etter overgangsfasen.

UD: — Nordmenn må selv gjøre seg kjent med reglene

Utenriksdepartementet informerer at Norge har en avtale med Storbritannia som innebærer at det aller meste vil være som før så lenge overgangsfasen, som utløper 31. desember 2020, varer.

– Som følge av denne avtalen vil det være få endringer for nordmenn fram til denne datoen. For norske borgere som ankommer Storbritannia fra 2021 vil fremtidige regler gjelde, som vi ikke kjenner til i dag, sier pressekontakt i Utenriksdepartementet, Siri Svendsen til TV 2.

Hva som skjer om en ikke har søkt innen denne datoen, som Nesse Barikmo lurte på, kommer an på det fremtidige forholdet mellom både EU og Storbritannia og Norge og Storbritannia, forklarer Svendsen.

– Det er også viktig å understreke at nordmenn som bor i utlandet selv må gjøre seg kjent med reglene som gjelder for registrering og opphold i det landet de bor i, også Storbritannia, sier hun.

Svendsen peker til regjeringen og ambassadens nettsider for informasjon og oppdateringer rundt brexit.

Slik er søknadsprosessen:

  • Søknaden utføres primært gjennom en app kalt «EU Exit ID document check». Gjennom appen tar du bilde av passinformasjonen, scanner passet ditt, samt tar bilde og scanne ansiktet ditt.
  • Etter å ha bekreftet mailadressen din i appen, vil en få tilsendt en e-post med en link til omtrent 15 spørsmål på regjeringens nettside. Spørsmålene inkluderer adresse i Storbritannia, hvor lenge en har bodd i landet, nasjonalitet, ditt kriminelle rulleblad og ditt forhold til ekstremistgrupper.
  • Etter søknaden er sendt tar det mellom et par dager og et par uker før man får svar. Godkjennes søknaden får en enten en e-post om godkjent bo-tillatelse eller pre-bosatt status. Har en bodd i Storbritannia i fem eller flere år, og søknaden godkjennes, får en botillatelse. Mindre enn fem år, får en pre-bosatt status. En må ha vært bosatt i landet innen 31. desember 2020.
  • Begge kategorier betyr at man får bo og jobbe i landet etter 30. juni 2021. Men får en pre-bosatt status kan en bo i landet i ytterlige fem år. Får en vanlig botillatelse innvilget kan en bo i landet så lenge en ønsker, og en kan søke britisk statsborgerskap.
  • Begge kategorier vil kunne benytte seg av landets helsetjeneste, arbeidsmarked, studier, tilgang til offentlige trygder og pensjon og reise inn og ut av landet fritt.
  • Skiller Storbritannia seg fra EU uten avtale, er fristen å søke 31. desember 2020. Blir de to partene enige om en overgangsavtale er fristen 30. juni 2021.

Les mer på nettsidene til britiske myndigheter.