Vulkanutbrudd nær Manila på Filippinene – flere titalls tusen evakuert

Flere titall tusen personer er evakuert grunnet et utbrudd fra Taal-vulkanen sør for Filippinenes hovedstad Manila, og byens internasjonale flyplass er stengt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Taal-vulkanen, som ligger på en øy i en innsjø rundt 60 kilometer sør for Manila, spyttet søndag damp, aske og småstein 10–15 kilometer opp i lufta, ifølge Filippinenes seismologiske institutt.

Instituttet har hevet farenivået til fire, noe som betyr at det kan komme et farlig utbrudd i løpet av timer eller dager.

Om lag 6.000 mennesker som bor på vulkanøya, er evakuert. I tillegg er flere titalls tusen evakuert fra byer som ligger i nærheten av innsjøen med vulkanøya.

I løpet av de neste dagene kan så mange som 300.000 bli evakuert, opplyser myndighetene.

Taal-vulkanen er Filippinenes nest mest aktive og et populært utfartssted. Ifølge AFP tiltrekker øya seg også mye turister på grunn av sitt vakre og eksotiske landskap. Vulkanens siste utbrudd var i 1977.

Alle flyginger til og fra den internasjonale flyplassen som betjener Manila, ble innstilt søndag. Årsaken er at det er aske ved flyplassen, men også i luftrommet der flyruter til vanlig går.

FARENIVÅ: Filippinenes seismologiske institutt (Phivolcs) har hevet farenivået til fire etter at Taal-vulkanen spyttet damp og aske søndag.
FARENIVÅ: Filippinenes seismologiske institutt (Phivolcs) har hevet farenivået til fire etter at Taal-vulkanen spyttet damp og aske søndag. Foto: Bullit Marquez

Norske Tonny Roger er blant dem som er rammet. Han forteller at flyet han skulle ta hjem til Norge, er innstilt. Nordmannen er på Filippinene for å besøke kona.

– Vel, jeg kan se henne mer, jeg kommer nå til å dra tilbake til henne, sier han til nyhetsbyrået AP.

Flyene på vei til Manila omdirigeres til andre flyplasser i nærheten av hovedstaden.