BLÅNEKTET: Frem til nå har Iran nektet for å ha stått bak flystyrten som drepte 176 personer onsdag.
BLÅNEKTET: Frem til nå har Iran nektet for å ha stått bak flystyrten som drepte 176 personer onsdag. Foto: Reuters

Iransk soldat skjøt ned fly – var alene om beslutningen

Iran innrømmer natt til lørdag at militæret deres skjøt ned flyet som styrtet natt til onsdag. Landet skylder på «menneskelig svikt».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Soldaten som avfyrte missilet som traff det ukrainske passasjerflyet, trodde det var snakk om en krysserrakett, opplyser den iranske Revolusjonsgarden.

Kommunikasjonen i området var nede som følge av såkalt jamming, og soldaten var derfor alene om å fatte den skjebnesvangre beslutningen, sier brigadegeneral Amirali Hajizadeh.

Ifølge ham trodde soldaten at Boeing 737-flyet var en krysserrakett og hadde bare 10 sekunder på seg for å avgjøre om det skulle angripes eller ikke.

– Jeg tar på meg det hele og fulle ansvaret og kommer til å rette meg etter de beslutninger som nå fattet, sier Hajizadeh.

– Jeg ville mye heller ha dødd enn å bli vitne til en slik ulykke, legger han til.

Alle de 176 personene om bord døde.

Landet har i flere dager nektet for at de hadde skyld i flystyrten, men nå vedgår Iran at det var landets militære som skjøt ned Ukrainian International Airlines' fly, skriver nyhetsbyrået AP.

Uttalelsene kommer på iransk statlig TV tidlig lørdag morgen.

Ifølge uttalelsen ble flyet skutt ned som følge av «menneskelig svikt». Flyet ble feilaktig registrert som et «fiendtlig mål», etter at det vendte mot et «sensitivt militært senter» tilhørende Revolusjonsgarden.

Videre heter det at militærets beredskap var på høyeste nivå grunnet den spente situasjonen med USA.

– Under de forutsetningene, grunnet menneskelig svikt og på en utilsiktet måte, ble flyet rammet, heter det i uttalelsen.

Beklager hendelsen

Iran beklager hendelsen og sier at de vil oppdatere sine systemer for å forhindre at noe slikt skjer igjen. Samtidig melder Iran at de ansvarlige bak angrepet vil bli straffeforfulgt.

Det samme lover president Hassan Rouhan i en uttalelse lagt ut på Twitter.

– Ytterligere etterforskning pågår for å identifisere og straffeforfølge alle årsakene til denne store og utilgivelige feilen, skriver han.

Offentliggjøringen skjedde ifølge det iranske nyhetsbyrået Fars på ordre fra landets øverste leder ayatolla Ali Khamenei.

Khamenei ble ifølge Fars orientert om nedskytingen fredag og innkalte da landets nasjonale sikkerhetsråd. Der ble det gitt klar beskjed om at informasjonen skulle gjøres kjent, ifølge Reuters.

TIL MINNE: Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj forventer grundig etterforskning, beklagelse og erstatning fra Iran etter at de tok på seg ansvaret for at Boeing-flyet styrtet. Her legger presidenten ned blomster til minne om de ukrainske livene som gikk tapt.
TIL MINNE: Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj forventer grundig etterforskning, beklagelse og erstatning fra Iran etter at de tok på seg ansvaret for at Boeing-flyet styrtet. Her legger presidenten ned blomster til minne om de ukrainske livene som gikk tapt. Foto: Ho / AFP

Krever beklagelse og erstatning

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj forventer grundig etterforskning, beklagelse og erstatning fra Iran etter nedskytingen av flight 752.

– Vi forventer forsikringer om at de er villige til å gjennomføre en grundig og åpen gransking, at de skyldige blir stilt til ansvar, at de omkomne blir returnert til Ukraina, at de betaler erstatning og at de beklager via diplomatiske kanaler, sier Volodomyr Zelenskyj.

Skylder på USA

Opplysningene kommenteres også av Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif på Twitter, hvor han beskylder USA for at svikten kunne finne sted.

– Menneskelig svikt på krisetidspunktet provosert fram av amerikansk hensynsløshet førte til katastrofe, skriver ministeren og sender sin dypeste beklagelse og kondolanse til de berørte.

– En trist dag, slår han fast.

Høyt press

Det har vært høyt internasjonalt press på Iran for å ta ansvar for hendelsen. USA og Canadas har de siste dagene anklaget Irans militære for å stå bak, men landet har frem til nå nektet for at en av deres missiler skjøt ned flyet.

– Vi har etterretning fra flere kilder, inkludert vår egen og våre alliertes, som tyder på at flyet ble skutt ned av iransk luftvern. Dette kan ha skjedd ved et uhell, sa Canadas statsminister Justin Trudeau under en pressekonferanse torsdag kveld.

Dagen etter uttalte lederen i Irans sivile luftfartsmyndighet, Ali Abedzadeh, at landets militære umulig kunne stå bak.

– En ting er helt sikkert, dette flyet ble ikke truffet av en rakett, sa han på en pressekonferanse i Teheran fredag.

Kort tid etter angrep

Flyet, som var på vei fra Teheran til Kiev, hadde 167 passasjerer og 9 ansatte. Blant passasjerene var 82 iranere, minst 63 fra Canada og 11 ukrainere.

Temperaturen har vært høy mellom Iran og USA etter at den høytstående generalen Qassem Soleimani ble drept i et amerikansk droneangrep 3. januar. Nedskytingen av flyet skjedde bare timer etter at Iran avfyrte missiler mot to baser som huset amerikanske, og flere norske, soldater.