nav-offer ber vågeng gå av:

– Nå kan jeg få se deg inn i øynene og si unnskyld til deg

Nav-offer Rune Halseth (55) ble funnet skyldig i trygdesvindel for over 300.000 kroner og sonet fire måneder i høysikkerhetsfengsel. Hele tiden var 55-åringen uskyldig. Fredag møtte han Nav-direktør Sigrun Vågeng, som han mener bør gå av.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

75 personer er uskyldig dømt for trygdesvindel. En av dem er Rune Halseth (55), som er bosatt på Jessheim i Akershus.

Rune ble i 2016 dømt til fem måneders ubetinget fengsel for trygdebedrageri for over 300.000 kroner, og sonet over fire måneder av dem.

– Jeg ble hentet hjemme, og kjørt til et sted hvor jeg var nesten en uke. Så ble jeg fraktet videre til Halden fengsel, hvor jeg satt på en egen lukket avdeling, har han tidligere fortalt til TV 2.

Fredag møtte Rune Nav-direktør Sigrun Vågeng, etter at hun orienterte Stortingets kontrollkomité om Nav-skandalen.

– Hyggelig å endelig få hilse på deg! Jeg har bare hørt stemmen din, sier Vågeng.

– Jeg har ønsket å møte deg, men har ikke fått det til, for å diskutere litt, sier Rune.

Nav-direktøren beklager nå personlig til Rune.

– Ja, men nå fikk vi det til. Nå kan jeg få se deg inn i øynene og si unnskyld til deg. Det fortjener du.

– Jeg håper den gjelder alle sammen, svarer Rune.

– Det gjør den. Jeg har hatt anledning til å treffe noen andre som har vært noe i din situasjon, og det er kjempeviktig for meg at jeg får sagt det. Du skulle få slippe å oppleve en del av du har opplevd i denne saken.

Fortsatt problemer

Rune ber Nav-direktøren fikse et direktenummer for advokatene og Nav-ofrene, slik at de slipper å ringe til Navs sentralbord.

– Vi har sett i oppstarten av arbeidet og når vi går tilbake for å rette opp, noen oppstartproblemer. Vi har om lag 2.400 saker, men vi måtte lete også har vi prioritert saker som din og de som måtte sone. Fra over helgen forsterker vi den delen, sier Vågeng.

Godt og vondt

Vågeng sier til TV 2 at det både er godt og vondt å møte Rune.

– Det er vondt fordi det minner meg om hva denne saken egentlig handler om. Mennesker er blitt urettmessig dømt. Så er det godt fordi jeg får anledningen til å si unnskyld for det vi har involvert i i denne saken.

– Er unnskyld godt nok?

– Nei, du må gjøre noe etterpå, og det er det jeg prøver å si til Rune. Nå rydder vi og betaler tilbake og retter opp feil, sier Vågeng.

– Tilliten er der ikke

Rune mener Vågeng nå bør trekke seg.

– Det store spørsmålet er hvem som skal ta ansvaret. Den øverste skylder på den som sitter under, og den under skylder på den som satt nederst. Hvem er det egentlig vi skal henge på den knaggen? Og si at du har skyld i det hele og skal man tenke logisk så er det de øverste som satt i Nav og kanskje departementet.

– Tilliten er der ikke nå. Den er vekk og det hører jeg. Nå sier mange rett ut at skal de inn på Nav, så tør de ikke gå inn der alene. Da må de ha med seg noen eller sette telefonen på lydopptak før de går inn, sier 55-åringen.

– Jeg tror ikke Vågeng er rett person til å bygge opp tilliten. Det tror jeg ikke, og ikke etter denne høringen.

Han er likevel glad for at han fikk møte Nav-direktøren personlig.

– Jeg synes det er litt oppløftende å endelig få treffe henne og at hun ville si unnskyld ordentlig, men likevel synes jeg hun ble overrasket når jeg nevnte dette med telefonnummer. Da tenker jeg «hva er det egentlig dere gjør?», hvor rydder dere opp egentlig? Hun burde jo selv vite at det nummeret ikke eksisterer, som de henviser til. Det er frustrerende for oss som må jobbe den ene veien, så kommer det ikke noe den andre.

VENTER: Etter at arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng hadde snakket med pressen, fikk Rune Halseth sin unnskyldning
VENTER: Etter at arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng hadde snakket med pressen, fikk Rune Halseth sin unnskyldning Foto: Stian Lysberg Solum

– Vi vil ha et sted vi kan ringe og få kontakt hvor vi mangler opplysninger for å gå videre i sakene. Vi har ikke noe konkret sted vi skal sende brevene, sier Rune.

Han er usikker på om Nav har innsett alvoret i saken.

– Det betyr mye å få en unnskyldning, men det er et men. Jeg tror ikke de har oppfattet omfanget av hva de egentlig har gjort. Jeg blir sjokkert når jeg sitter og hører at de hadde antydninger i 2017, og jeg vet det har vært saker i 2016 som har gått inn på noe av det samme. Når du får inn en sak som påpeker dette med EØS, så burde man begynt å sjekke litt og ikke ventet på flere saker for å se om det er en sammenheng, sier han.

Også fra politikerne fikk Vågeng kritikk etter høringen. Saksordfører Eva Kristin Hansen (Ap) sier det virker som Nav rett og slett ikke fungerer.

Til TV 2 sier Vågeng at hun er innstilt til å fortsette «ryddejobben» så lenge hun har tillit fra statsråd Anniken Hauglie.

Les mer: Vågeng erkjenner tabbe