EKSPERTER: Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea og forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 forteller om de viktigste endringene som kan påvirke din økonomiske hverdag i 2020.
EKSPERTER: Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea og forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 forteller om de viktigste endringene som kan påvirke din økonomiske hverdag i 2020. Foto: Nordea // Gorm Kallestad / NTB scanpix

Endringene som vil påvirke lommeboka: – Noen kan bli fristet

Det nye året byr på flere endringer som kan ha innvirkning på din økonomi. Her er de viktigste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved nyttår trådte en rekke endringer i lover og regler i kraft. Noen av dem kan påvirke din lommebok.

Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea og forbrukerøkønom Magne Gundersen i SpareBank 1 går gjennom de viktigste endringene du bør få med deg.

350-kronersgrensen

I 2015 ble det innført avgiftsfritak på import av varer fra utlandet som koster mindre enn 350 kroner. Det betyr at du kunne bestille enkelte varer fra utlandet på nett uten å betale moms eller toll.

1. januar 2020 ble toll- og avgiftsfritaket på varer under 350 kroner fjernet for alle næringsmidler og varer med særavgift. Næringsmidler er for eksempel matvarer, godterier, brus, kosttilskudd og alt annet som kan konsumeres av mennesker.

– Fra 1. april 2020 må du betale moms fra første krone når du handler på utenlandske nettbutikker. For næringsmidler slik som mat og drikke gjelder dette fra 1. januar 2020, sier Incedursun.

Alle andre varer enn næringsmidler og varer med særavgift, beholder nemlig toll- og avgiftsfritaket under 350 kroner frem til 1. april 2020. Det betyr at du frem til april slipper å betale toll og merverdiavgift på slike varer hvis pakken koster mindre enn 350 kroner. Restriksjonsbelagte varer ble pliktig for tollbehandling fra årsskiftet.

– Mange har benyttet seg av avgiftsfritaket til å for eksempel kjøpe brus i billige svenske nettbutikker. Det har gått ut over norsk handelsnæring. Det er heller ikke bra for miljøet at brus og andre varer fraktes rundt i små pakker, når butikken der du bor har varene på lager, sier Gundersen.

– Nå blir det dyrere å bestille små varer på nett, og muligheten for å bedrive svenskehandel fra egen stue forsvinner. Du får heller prøve å finne de gode tilbudene i Norge, oppfordrer Gundersen.

Det blir også noen endringer når det gjelder toll på varer. Du kan handle varer som klær for inntil 3000 kroner tollfritt, men det gjelder ikke for sukkervarer.

– I praksis betyr dette at du kan handle klær fra utenlandske nettbutikker uten å måtte betale toll. I dag er tollsatsen på 10,7 prosent. Dette er blitt møtt med sterk kritikk fra flere hold, blant annet Virke, som mener en slik endring er å føre næringen bak lyset, sier Incedursun.

NRK-skatt

NRK finnes på flere plattformer enn TV. Den tradisjonelle NRK-lisensen ble avviklet 1. januar 2020, slik at det ikke lenger kun er de med et TV-apparat som betaler lisensen.

– Frem til 31. desember 2019 har hver husstand med TV betalt cirka 3000 kroner i året for NRK-lisens. Med den nye ordningen vil man se på hvor mange skattebetalere det er i per husstand, sier Incedursun.

NRK-lisensen skal i stedet finansieres over skatteseddelen, ved at personfradraget reduseres. Det er inntekten din som avgjør hvor mye du skal betale.

– Nå kommer alle til å bidra til å finansiere NRK, og mange vil bli trukket mindre enn før. Det skjer en utjevning i betalingen, og jeg tenker dette er noe folk vil oppleve som ganske bra. Du slipper også de to sure regningene i løpet av året. Når utgiften kommer gjennom skatten, vil du ikke merke så mye til det, sier Gundersen.

Mange som i dag betaler NRK-lisens, vil betale mindre med den nye ordningen. For pensjonistektepar og eksempelvis familier med to voksne og to barn, blir NRK-lisensen 45 kroner dyrere.

Dyrere pass

Om du skal ut og reise utenlands, må du ha med gyldig pass. Dette gjelder selv om du bare skal en liten tur til Danmark eller Sverige.

Pass er det eneste norske ID- og reisedokumentet som er gyldig i utlandet, og ofte vil flyselskaper, fergeselskaper og hoteller kreve gyldig ID-dokument ved innsjekking.

De fleste nordmenn bør altså eie et pass. Den 20. desember ble passloven endret, slik at prisene økte fra 1. januar.

Før nyttår kostet nytt pass 450 kroner for voksne og 270 kroner for barn under 16 år. Nå er prisen hevet til 570 kroner for voksne og 342 kroner for barn under 16.

Beløpet du må betale for nytt pass har vært det samme siden 2008. Nå stiger altså prisen med 27 prosent.

Ny skattemelding

For lønnsmottakere og pensjonister kommer det nå en ny skattemelding. En av de viktigste endringene er at ikke alle kommer til å motta denne samtidig.

De første skattemeldingene sendes ut 18. mars. Innen 1. april skal alle ha mottatt skattemeldingen.

– Med den nye skattemeldingen skal det bli betydelig enklere å sjekke opplysninger og fylle ut informasjon. Gjør du noen endringer vil du også få veiledning underveis. Med andre ord får du bedre oversikt, slik at det blir vanskeligere å gjøre feil, sier Incedursun.

Skatteetaten opplyser at det kan være mulig å motta skatteoppgjøret i løpet av én til to uker etter at du leverer skattemeldingen. Dersom du får penger tilbake på skatten, kan du altså motta dette tidligere enn før.

For å kunne motta skattepenger tidligere er det noen betingelser:

  • Du bruker ny skattemelding
  • Du og eventuell ektefelle må levere skattemeldingen
  • Du må ha skatt til gode
  • Du kan ikke ha ubetalte krav
  • Skattemeldingen din må ikke ha blitt tatt ut til kontroll

Gundersen synes det er bra at Skatteetaten inspirerer til å fullføre skattemeldingen tidligere. Han advarer samtidig om at pengene du får igjen på skatten kanskje ikke lenger vil komme kort tid før ferien, slik du er vant til.

– Noen kan bli fristet til å bruke pengene tidligere. Det er lurt å ikke bruke opp alle skattepengene med en gang, og heller planlegge hva du skal gjøre med dem. Er du vant til å få pengene til sommeren, er det dumt om du har brukt opp alle pengene før ferien, sier Gundersen.

Han oppfordrer til å bruke skattemeldingen som en mulighet til å gå gjennom økonomien din.

– Det er bra at skattemeldingen forenkles, men det er en ulempe om folk ikke sjekker den og følger med på sin økonomi. Husk at du er ansvarlig for at tallene i skattemeldingen er riktig.

Utleie

Med de nye endringene i eierseksjonsloven er det i 2020 gjort en innstramning i hva som er lov av korttidsutleie i sameier. Korttidsutleie defineres som leie i mindre enn 30 dager, og endringene berører ikke langtidsleie.

– Korttidsutleie av boligen din begrenses nå til 90 dager per år. Grensen på 90 dager kan fravikes, og sameiet kan sette grensen til mellom 60 og 120 døgn. Du kan fortsatt leie ut deler av boligen, for eksempel ett rom, eller låne den ut gratis, for eksempel til familie og venner, sier Incedursun.

Gundersen sier begrunnelsen for lovendringen er hensyn til bomiljøet i sameier og borettslag, hvor man bor relativt tett.

– De fleste ønsker ikke å stadig ha nye folk rundt boligen, slik at du aldri vet hvem du møter i oppgangen. Samtidig er det fortsatt hele 90 dager, som betyr at du kan leie ut boligen i 45 helger. Så det er ikke en veldig streng begrensning, sier Gundersen.

For borettslag har det kommet en lettelse i lovverket. Der det tidligere ikke var lov til å leie ut uten samtykke fra styret, kan man nå leie ut inntil 30 dager uten samtykke.

Den såkalte ervervsbegrensingen skjerpes også. I eierseksjonsloven er det forbudt å kjøpe flere enn to boliger i ett og samme sameie.

– Det har likevel vist seg at regelen har vært enkel å omgå ved såkalt «indirekte kjøp», for eksempel ved at man etablerer selskaper som kjøper flere leiligheter i samme sameie. Med de nye reglene vil også indirekte kjøp rammes av ervervsbegrensingene, sier Incedursun.

Eiendomsskatt

Fra 1. januar 2020 innføres lavere maksimal eiendomsskatt. Eiendomsskatten er noe den enkelte kommune kan skrive ut, og slik det har vært frem til 2020, har denne skatten kunnet ligge mellom 1 og 7 promille.

Fra i år settes den maksimale promillesatsen ned fra 7 til 5 promille.

– Dette betyr lavere eiendomsskatt. Men, og dette er en viktig men, dette betyr ikke nødvendigvis at endringen vil få en betydning for akkurat deg, sier Incedursun, og utdyper:

– Hvis kommunen du bor i allerede har en promillesats på 5, vil ikke nedsettelsen ha noe å si for deg. Noe annet du bør være klar over om du bor i en kommune med promillesats på 7 som nå må senkes til 5, er at kommunen har mulighet til å kutte bunnfradraget.

I så fall må du i sum betale den samme skatten likevel.

– Jeg sier ikke at dette vil skje, men poenget er at muligheten er der.

Statssekretær Atle Simonsen i Finansdepartementet opplyser at det innføres obligatorisk 30 prosent rabatt i verdsettelsen av boligen. Dette vil gjelde alle kommuner, uavhengig av promillesats.