I UNIFORM: Frode Berg jobbet som grenseinspektør i over 20 år. Fra april 2014 til oktober 2016 jobbet han på pensjonistvilkår.
I UNIFORM: Frode Berg jobbet som grenseinspektør i over 20 år. Fra april 2014 til oktober 2016 jobbet han på pensjonistvilkår. Foto: Privat/TV 2

Slik brukte russerne Frode Berg til å lure Norge og NATO med falske opplysninger

Nå skal Frode Berg (64) fortelle norsk etterretning det han vet om det russiske dobbeltspillet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag startet Frode Berg det som den spiondømte 64-åringen selv omtaler som en frivillig debriefing hos Etterretningstjenesten.

Debriefingen skal foregå over tre dager på et skjermet sted på Østlandet.

– Det er ikke noe jeg har fått pålegg om, men noe som jeg ønsket selv. Det er en del opplysninger jeg har lyst til å dele med dem, sier Berg i et omfattende intervju som TV 2 har gjort i Kirkenes med den tidligere grenseinspektøren.

Berg ble i april 2019 funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 års fengsel i Moskva byrett. Han nektet straffskyld etter spionasjetiltalen, men erkjente kontakt med norsk etterretning før reisen.

15. november opplyste litauiske myndigheter at Berg var benådet og overlevert på grensen mellom Kaliningrad og Litauen, og deretter overlevert til norske myndigheter i Litauen. Dagen etter at han ble løslatt som del av en fangeutveksling mellom Russland og Litauen, var han tilbake i Norge.

– Dyttet på meg kameraet

I intervjuet med TV 2 røper Berg at kuréroppdragene han foretok fra 2015 til 2017 ikke var hans første kontakt med Etterretningstjenesten.

Han forteller at han har informert norsk etterretning løpende mens han var grenseinspektør, og ved ett tilfelle ble han bedt om å ta bilder under en tur til Russland.

– De har dratt ut russlandskunnskaper fra meg, om russiske forhold og samarbeidet på grensen. Det er ingen hemmelighet at jeg har hatt samtaler med folk fra E-tjenesten om generelle russiske forhold. Jeg reiste ganske mye til Murmansk, og ved et tilfelle ble jeg forespurt av en ved E-tjenesten lokalt om jeg kunne ta med et fotoapparat og fotografere på en av mine turer til Murmansk, sier Berg til TV 2.

Ettersom han var ansatt ved Grensekommissariatet, ville han ikke det. Han følte det var fullstendig feil.

– Men han dyttet på meg kameraet. Jeg tok det med, men tok ingen bilder og ga det fra meg da jeg kom tilbake, sier Berg.

I over 20 år jobbet han som grenseinspektør, før han i april 2014 begynte på pensjonistvilkår hos Grensekommissariatet.

Han hadde bare hatt denne jobben i et par måneder da den russiske sikkerhetstjenesten FSB satte i gang dobbeltspillet mot norsk etterretning som han etter hvert ble viklet inn i.

Skjulte instrukser i minnebrikke

Overfor TV 2 redegjør han i detalj hva som skjedde før og etter pågripelsen i Moskva 5. desember 2017. Ifølge FSB ble han pågrepet med 3000 euro i kontanter og et elektronisk lagringsmedium med krypterte, skriftlige instrukser.

Berg mener at hvem som helst kunne sett det siste, korte møtet med kontakten «Jørgen» fra Etterretningstjenesten i et åpent møtelokale i andre etasje på Thon Hotel Opera i Oslo. Under møtet som varte kanskje i ti minutter, fikk han overlevert et såkalt SD-minnekort som skulle sendes til en russisk statsborger.

Det var den tredje gangen han hadde med seg et slikt minnekort til Russland. Ved ankomsten til Moskva skulle Berg skrive en lapp på russisk som han skulle postlegge med minnekortet.

– Det som skulle stå på den lappen som fulgte med SD-brikken var «vedlagt følger 137 bilder», sier Frode Berg.

Men det som verken Berg eller hans føringsoffiserer i Etterretningstjenesten visste, var at den russiske sikkerhetstjenesten FSB hele tiden hadde hatt full kontroll på både agenten som norsk etterretning trodde de hadde vervet, samt opplysningene han ga dem.

Fant kodet Word-dokument

Ifølge den russiske statsadvokaten og FSB sørget Berg for at norsk etterretning sendte penger og instrukser til dobbeltagenten Zemljakov.

VED GRENSEN: Frode Berg ved grenseovergangsstedet Storskog. I bakgrunnen skimtes den russiske grensevaktstasjonen.
VED GRENSEN: Frode Berg ved grenseovergangsstedet Storskog. I bakgrunnen skimtes den russiske grensevaktstasjonen. Foto: Aage Aune/TV 2

Seks av forsendelsene ble lagt i vanlige postkasser mens Berg var på reiser i juni 2015 til Moskva, november 2015 til St. Petersburg, mai 2016 til St. Petersburg og mars 2017 til Moskva.

Ytterligere to forsendelser skulle sendes 5. desember 2017. Da han gikk ut hovedinngangen fra Hotel Metropol for å postlegge brevene, hørte han fottrinn fra noen som kom løpende.

– Jeg rekker ikke å se meg rundt før det er to stykker som holder meg i armene og to andre som står foran meg, legitimerer seg og sier at de er fra FSB og sier «du er anholdt». Så er det full fart inn i en Volkswagen Transporter sammen med de to som holdt meg og de to som jeg vet i dag var en oberst og en major. Og en kameramann. Alt ble filmet, sier Berg.

Da Frode Berg etter pågripelsen fikk presentert anklagene, kom sjokket. For skjult i minnekortet hadde FSB funnet spørsmål om russiske atomubåter og våpensystemer.

– Det var ikke bilder, nei. Det var et Word-dokument som var kodet. De fortalte meg til og med hvordan de knekte koden og hvordan koden var skjult. Det var da det gikk opp for meg. Jeg begynte å kjenne på et forferdelig raseri og et sinne inni meg fordi de hadde bedt meg om å gjøre dem en tjeneste og sende noen penger. De spurte meg ikke om jeg ville levere et ark med spørsmål, som omhandler russiske atomubåter, verftene og våpensystemer. Da skjønte jeg at dette var et skarpt oppdrag, og ikke noe som jeg skal holde på med, sier Berg.

Fôret med falske opplysninger

Helt fra dagen etter pågripelsen i Moskva har Frode Berg ført dagbok. Det ble til sammen 820 sider, der han også førte oversikt over alle møtene. Med FSBs etterforsker ble det 33 møter, og 14 ganger møtte han russisk kontraetterretning.

Ifølge Bergs opplysninger startet det hele da Zemljakov hadde sitt første møte med en representant for vestlig etterretning på et lite spisested i Nordvest-Russland i midten av februar 2014.

– Hans første møte var med en representant for en eller annen utenlandsk etterretning. Det skjedde på et lite spisested i Nordvest-Russland 16. februar 2014 klokken 17 på ettermiddagen. Han hadde et møte noen dager senere også med samme person. Ifølge opplysningene jeg har, gikk Zemljakov etter tre måneder til FSB i Arkhangelsk og meldte fra om saken, sier Berg.

Gjennom dobbeltagenten Zemljakov klarte russisk kontraetterretning deretter å fôre norsk og vestlig etterretning med falske opplysninger. En del detaljer og informasjon vil Frode Berg foreløpig ikke gå ut offentlig med. Under debriefingen hos Etterretningstjenesten kommer han imidlertid til å redegjøre grundig for hvordan dette foregikk.

Berg sier at norsk etterretning ville bruke Zemljakov til å få informasjon om russiske atomubåter og to spesifikke våpensystemer. Det dreide seg om detaljerte opplysninger, med tall og forskjellige parametre.

– Det var mange spørsmål om ubåtene. Om våpensystemene og de svarene vet jeg er gitt på en slik måte at de er ganske nært opp til sannheten.

– Jeg kan si så mye som at opplysningene var så nært opp til sannheten at det var vanskelig å avdekke til å begynne med. Men det er såpass mye feil der at det kan ikke brukes av vestlig etterretning i noen praktisk sammenheng, sier Berg til TV 2.