frykter hundrevis av biler har gått tapt:

Brannen er under kontroll

STAVANGER (TV 2): Brannvesenet har kontroll på den enorme brannen i parkeringshuset på Stavanger lufthavn. Flyplassen vil åpne som planlagt onsdag morgen.

Meldingen inn til politiet gikk på at det brant i en bil i et av parkeringshusene på Stavanger lufthavn Sola. Så utviklet situasjonen seg fort.

Siden klokken 15.33 har det brent kraftig, og tykk, sort røyk veltet ut av bygget.

Men like før klokken 22 melder politiet at de er i ferd med å få kontroll.

– Det er kun mindre branntilløp på stedet, og det drives slukking av disse, sier operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt, Victor Fenne-Jensen til TV 2.

Åpnes onsdag morgen

Natt til onsdag har nødetatene vært på stedet og drevet med etterslokking. Like før klokken 05 opplyser politiet at brannen er under kontroll.

– Det er observert flammer fra anlegget i løpet av natten, men brannvesenet har det under kontroll, sier Jostein Reiestad, operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt til TV 2.

Nødetatene har sperret av parkeringshuset, og flyplassen kan åpnes som planalgt onsdag morgen.

– Det var en periode med mye røyk i natt, som gjorde at kontrolltårnet på Sola måtte stenge. Dette har nå løst seg, og flyplassen vil per nå kunne åpnes som planlagt, sier Reiestad.

Det vil ikke bli mulig å kjøre inn på selve flyplassområdet, og Avinor arbeider med å finne alternativ transport for reisende.

Startet trolig i el-bil

Rett etter klokken 18 kollapset deler av parkeringshuset.

– Bygget har fått setningsskader, men vi ser ikke lenger noen umiddelbar fare for at hele konstruksjonen vil rase, sier brannsjef Nils Erik Haagenrud.

Tidligere i kveld meldte både politi, brannvesen og Forsvaret at de ville sende mannskap og utstyr fra Oslo til Stavanger. Hercules-flyet som skulle frakte disse har nå blitt avbestilt, det bekrefter politiet til TV 2.

Politiet frykter at et tresifret antall biler har gått tapt i brannen. De fortalte tidlig at brannen trolig startet i en elbil, men det er ikke bekreftet hva som er brannårsaken.

FULL FYR: Et stort antall biler sto i full fyr i parkeringshuset på Sola lufthavn.
FULL FYR: Et stort antall biler sto i full fyr i parkeringshuset på Sola lufthavn. Foto: Carina Johansen

– Kjempeutfordrende

Brannvesenet fortalte innledende at de slet med å få fullstendig oversikt over situasjonen.

Tirsdag kveld var arbeidsforholdene fortsatt svært krevende.

Brannsjef Nils Erik Haagenrud kan ikke kan huske å ha vært borti lignende hendelser tidligere. Fordi deler av bygget har kollapset har ikke brannvesenet turt å sende inn sine mannskaper.

De måtte derfor holde seg på sikker avstand.

Brannsjef Nils Erik Haagenrud forteller at det er svært krevende forhold på Stavanger lufthavn. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2
Brannsjef Nils Erik Haagenrud forteller at det er svært krevende forhold på Stavanger lufthavn. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

– Det er kjempeutfordrende, sa brannsjefen.

Rogaland brann og redning hadde sammen med Avinor mellom 60 og 70 personer som drev med utvendig slokking.

Da brannen var på sitt kraftigste veltet det sort røyk ut av parkeringshuset. Rogaland brann- og redning beskrev røyken som farlig.

– Dette er farlig røyk blant annet på grunn av plaststoffer, drivstoff og batterier i bilene som brenner. De som berøres av røyken oppfordres til å holde seg innendørs og lukke vinduer og dører, sa kommunikasjonssjef Kari Synnøve Vigre.

Stanset flytrafikken

Det ble raskt opprettet en stor sikkerhetssone rundt parkeringshuset.

I tillegg ble all biltrafikk inn til flyplassen stanset.

– Biltrafikken inn til flyplassen blir stansen av politisperring. Dette gjøres fordi vi ikke ønsker flere personer og biler inn på området før vi får kontroll, sier Fenne-Jensen i politiet.

Brannen førte også til at lufthavnen stanset all flyavvikling, opplyste Avinor til NTB.

Like før klokken 19.00 besluttet Avinor at flytrafikken til og fra Sola skulle stanses resten av dagen.

– Det er besluttet å stanse all flytrafikk ut dagen. Vi håper at det er i gang igjen fra i morgen tidlig, sa Gurli Ulverud, kommunikasjonssjef i Avinor til TV 2 tirsdag kveld.

Flytrafikken til og fra Stavanger lufthavn starter opp igjen i morgen tidlig, men det kan ta tid før trafikken går som normalt, opplyser Avinor sent tirsdag kveld.

Brannmannskapet på flyplassen bisto i slukningsarbeidet, og dermed hadde ikke Avinor lov til å holde flytrafikken i gang, i tilfelle det skulle skje uhell på flyplassen.

– Vi er veldig glad for at ingen har blitt skadet, men forstår at det skaper ulemper for de som skal ut å reise. Men bergingsarbeid har alltid første prioritet, sier Ulverud.

Har satt krisestab

Sola kommune har satt krisestab i forbindelse med brannen på Stavanger lufthavn og har tett dialog med redningsetatene.

– Vi bistår der vi kan og hjelper til med logistikk, busser og hotellovernatting der hvor det trengs, sier Sola-ordfører Tom Henning Slethei (Frp) til NTB.

Fylkesordfører i Rogaland, Marianne Chesak (Ap) sier til TV 2 at hun følger svært nøye med på situasjonen.

– Vi er glad ingen menneskeliv er i fare. Men det er jo en storbrann. Det viktige er at det ikke blir ytterligere spredning.

Flyplasshotell evakuert

Kenneth Bøe var gjest på flyplasshotellet ved Sola flyplass. De ble evakuert bort fra stedet.

– Det er svart røyk rundt hele hotellet, så vi måtte bare forlate åstedet. Vi står på trygg avstand, men vi hører at det smeller fra parkeringshuset, sier han til TV 2.

Flere meldinger inn til politiet beskriver også kraftige smell fra parkeringshuset. Ifølge brannsjefen er det bensin- og dieseltanker samt dekk som eksploderer

Det er foreløpig ikke meldt om personskade som følge av brannen. Politiet opplyser at det gjøres løpende vurdering om ytterligere bygg skal evakueres.