SVINDEL-UNIFORM: Kledd ut som en postmann lurte denne mannen de ansatte ved en post i butikk på Nordstrand til å levere ut et rekommandert brev med en personlig kodebrikke. Bildene er tatt i 2014.
SVINDEL-UNIFORM: Kledd ut som en postmann lurte denne mannen de ansatte ved en post i butikk på Nordstrand til å levere ut et rekommandert brev med en personlig kodebrikke. Bildene er tatt i 2014. Foto: Politiet

Bedrageriliga svindlet eldre for millioner: Slik skal de ha gjort det

OSLO TINGRETT (TV 2): På under to år ble omkring 20 pensjonister svindlet for nærmere 10 millioner kroner. Politiet mener det er brukt falske pass, falske fullmakter og en falsk postuniform i svindelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne måneden sitter fem personer på tiltalebenken i Oslo tingrett. Påtalemyndigheten mener de alle tilhører en svindelliga, og at én av dem, en 49 år gammel mann, er gruppens leder.

– For oss fremstår dette godt planlagt og systematisk gjennomført. De tiltalte har etter vårt syn sett seg ut eldre personer og tappet deres kontoer, sier aktor Børge André Kristiansen til TV 2.

Under sitt innledningsforedrag forklarte Kristiansen og medaktor Eindride Kjørri hvordan de mener svindelligaen har gått frem.

Slik gjorde de det

Påtalemyndigheten deler svindelen opp i tre faser:

Fase 1:

– Først forledet mennene de ansatte i banken, enten over telefon eller på nettside, til å opprette et kundeforhold og sende ut kodebrikke og pin-kode, sier Kristiansen.

I noen tilfeller har mennene brukt navn og fødselsnummer til eksisterende bankkunder og bestilt ny kodebrikke, ifølge påtalemyndigheten.

– Bankbrikkene ble gjerne sendt rekommandert med hentelapp, forteller Kristiansen.

UTTAK: En av de tiltalte tar ut utbytte i tusenlapper ved en bank i butikk på Majorstuen i Oslo. Foto: Politiet
UTTAK: En av de tiltalte tar ut utbytte i tusenlapper ved en bank i butikk på Majorstuen i Oslo. Foto: Politiet

Fase 2:

Når den personlige kodebrikken har ankommet bank i butikk, har nettverket angivelig sendt en stråmann for å hente den. Ifølge aktor skjer fase 2 i tre ulike modus.

  • Stråmannen har vist falsk pass og falsk fullmakt for å hente ut kodebrikken.
  • Stråmannen har tatt på seg falsk postuniform og utgitt seg for å være postmann som skal hente kodebrikken for utlevering til kunde.
  • Et tilfelle av innbrudd og tyveri i post-lokaler, for å hente ut kodebrikken.

Fase 3:

– Videre har de overført store beløp fra de fornærmedes kontoer til stråmenn og mellommenn. Noen ganger har de også overført til personer som ikke frivillig har stilt konto til disposisjon, fordi de har hatt bankkort og kode også til dem, sier Kristiansen.

Kort tid etter overføringene, har andre stråmenn kjørt fra minibank til minibank og tatt ut pengene.

Mann etterlyst

Selv har de tiltalte erkjent straffskyld for deler av tiltalen, men ikke alt. Den utpekte hovedmannen anser ikke seg selv som del av en gruppe.

– Han erkjenner delvis straffskyld. Hva han legger i det, kommer han tilbake til under sin forklaring, sier mannens forsvarer, advokat Marijana Lozic, til TV 2.

FORSVARER: Advokat Marijana Lozic forsvarer den utpekte hovedmannen i svindelligaen.
FORSVARER: Advokat Marijana Lozic forsvarer den utpekte hovedmannen i svindelligaen. Foto: TV 2

I tillegg til den utpekte bakmannen sitter to mellommenn og to stråmenn på tiltalebenken denne måneden. Én tiltalt har ikke møtt opp i retten og er nå etterlyst.

– Vi skiller mellommenn og stråmenn på den måten at mellommenn har en mer sentral rolle og gjerne deltar i flere ledd av svindelprosessen, forklarer politiadvokat Kristiansen.

Senere denne våren skal en ny sak opp for retten, der ytterligere fem stråmenn står tiltalt i samme kompleks.

Påtalemyndigheten beklager

Totalt omfatter tiltalen 70 straffbare forhold, deriblant 21 grove bedragerier, 29 identitetstyverier og 15 dokumentforfalskninger.

Saken ble rullet opp da Oslo-politiet mottok i overkant av 60 lignende anmeldelser mellom april 2013 og november 2014. I året som fulgte, satte politiet ned en gruppe som etterforsket saken intensivt.

– Det har vært 26 siktede eller mistenke, men for flere av dem er saken henlagt. Det er typisk at de har stilt konto eller bankkort til disposisjon, uten at vi har ytterligere bevis. Noen saker har vi måttet henlegge på grunn av omfanget, sier Kristiansen.

Selv om saken var ferdig etterforsket i slutten av 2015, ble ikke tiltalen tatt ut før i januar 2019. Kristiansen begrunner liggetiden med manglende kapasitet hos Enhet Øst i Oslo politidistrikt.

Totalt beregner påtalemyndigheten liggetiden til to år og syv måneder.

– Det er et klart brudd på EMKs regler om tiltaltes rett til å få saken behandlet «innen rimelig tid». Politiet og påtalemyndigheten beklager dette overfor både de tiltalte og de fornærmede i saken, sier Kristiansen.

De fleste som er utsatt for svindelen, er pensjonister. Flere av dem er ikke lenger i live.