PRIS-SPENNING: Strømregningene har vært høye de siste årene. Nå ligger det an til en endring.
PRIS-SPENNING: Strømregningene har vært høye de siste årene. Nå ligger det an til en endring. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

– Veldig stor endring i strømprisen på kort tid

Strømekspertene er enige om hva som vil skje med strømprisen i 2020.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– I 2018 var det veldig høye strømpriser på grunn av den tørre og varme sommeren. Så hadde vi litt lavere strømpriser i 2019, og nå ser det ut til å bli enda lavere, sier Andreas Myhre, direktør for kraftforvaltning i Entelios.

Ekspertene TV 2 har snakket med er sikre på hva som vil skje med strømprisene i 2020.

– Værendringen gjennom julen har vært betydelig. Strømregningen vil bli flere tusen kroner lavere i 2020, sier Tor Reier Lilleholt, sjefanalytiker i Wattsight.

Regn

Strømprisene i 2018 var svært høye, på nivå med det kalde 2010-året. Også i 2019 måtte nordmenn tåle høye strømregninger. Kun i 2018, 2010 og 2006 var prisene like høye som i fjoråret, ifølge tall fra Nord Pool Group.

– I 2019 var årsaken de høye klimaavgiftene på den fossile kraftproduksjonen i Europa, som den nordiske kraften konkurrerer mot. Når prisen på internasjonal energi stiger, påvirker det prisnivået på den norske kraften, sier Myhre.

I løpet av julen har det regnet mye. Myhre sier nedbøren har gjort at vannsituasjonen har bedret seg kraftig på nyåret.

– I tillegg finnes det ikke kuldegrader, som har stor betydning for strømprisene. Nå er det ikke høye priser på noen tider av døgnet, og da synker snittprisen veldig, sier Myhre.

E24 har tidligere skrevet om lave forventede strømpriser.

Varm vinter og lavere gasspriser

Værvarselet tyder på at vi kan få mildvær frem til mars. Det betyr at månedene som ofte gir de dyreste strømregningene, januar og februar, sannsynligvis ikke blir så dyre likevel.

– Det har vært betydelig med nedbør, og nå blir det lite kulde hele vinteren. I prognosene ligger det høye temperaturer og lave strømpriser, sier Lilleholt.

Eksperten peker også på at kull- og gassprisene har falt.

– Det har senket prisene i Norge, sier Lilleholt.

I 2018 lå flat kraftpris på rundt 42 øre per kilowatt time. I 2019 sank prisen til rundt 38 øre. Myhre sier 2020-prisen falt nesten 8 øre gjennom julen, og kaller det fjorårets julegave.

– Det har vært en veldig stor endring på kort tid, med en dramatisk værsituasjon. Værmeldingen for de neste månedene er hensyntatt i prisen. Ved mindre været snur helt om, ser det veldig hyggelig ut med tanke på strømkostnadene, sier Myhre.

Mer vindkraft

Forventningen til markedsprisen i 2020 ligger ifølge Myhre rundt ti øre lavere enn 2019-prisen, altså på 28 øre per kilowatt time.

– Du sparer et par tusen på strømregningen i 2020, i forhold til i 2019, sier Myhre.

Hendelsene i Iran har gitt høyere oljepriser, som har styrket den norske kronen. Det betyr også reduserte strømpriser, da kostnadene omsettes i euro.

– Strømprisen skal fortsatt være lav de kommende årene. Den er beregnet til å ligge på rundt 31 øre per kilowatt time. Det blir stadig mer vindkraft, som reduserer prisen ganske betydelig. I Norge blir vindkraft foreløpig oppfattet som et naturinngrep, men vi har egentlig en veldig god ressurs tilgjengelig, Myhre.