Brannene er så ekstreme at de danner egne torden-systemer

En rekke sammenfallende faktorer gjør brannene i Australia ville og uforutsigbare.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er nå over 200 branner i den mest folkerike delstaten New South Wales (NSW) og nabodelstaten Victoria.

Kraftige vinder og høye temperaturer presser skogbrannene tettere på befolkede områder i Australia, inkludert forsteder av Sydney.

Statsminister Scott Morrison opplyste på en pressekonferanse lørdag at det totale dødstallet er oppe i 24.

– Vi går inn i et ekstremt vanskelig døgn, sier han.

Selvforsterkende effekter

Det er mange spørsmål og få svar på hvorfor skogbrannene har blitt så sterke i år. Men mye tyder på at det er flere sammenfallende, og selvforsterkende mekanismer i gang.

Et satellittbilde viser brannene ved Batemans Bay nyrråtsaften.
Et satellittbilde viser brannene ved Batemans Bay nyrråtsaften. Foto: European Union

– Det er noe som er så skremmende med disse store skogbrannene. De er så langvarige og gir oss en følelse av håpløshet, sier klimaforsker ved Stanford University, Chris Field, til nyhetsbyrået AP.

Han mener klimaendringer er del av årsaken til skogbrannene, men de forklarer ikke alt.

2019 var det varmeste og tørreste året noensinne i Australia. Temperaturen lå 1,5 grader over normalen. Det forklarer at det som hadde vært en utfordrende skogbrannsesong, ble en katastrofal skogbrannsesong.

Danner tordenskyer

Tørre skoger, gir kraft til brannene, og dermed forsterkes heten som tørker ut skog og gress enda mer. Jo tørrere det er, jo lettere er det for nye skogbranner å bli antent av lynnedslag, og brannene er så ekstreme at de danner sine egne tørre tordensystemer.

En pryocumulonimbus-sky, eller Ild-sky. Denne er fotografert under en skogbrann i Australia i 2003 Foto: New South Wales Rural Fire Service
En pryocumulonimbus-sky, eller Ild-sky. Denne er fotografert under en skogbrann i Australia i 2003 Foto: New South Wales Rural Fire Service

Fenomenet er et eksplosivt uvær som kalles pyrocumulonimbus, eller ildstorm på norsk. Det oppstår fra tid til annen i forbindelse med store skogbranner eller vulkanutbrudd, og er uavhengig av værsystemet ellers.

Skogrannforsker Mike Flannigan ved universitetet i Alberta, Canada forklarer at slike ildstormer er med på å gjøre situasjonen i Australia ekstrem.

Varme og fukt fra planter utløses, og varm luft trekkes opp som en pipeeffekt, og danner enorme skysystemer som kombinerer flammer og røyk med kvalitetene til en vanlig tordensky, ifølge Nasa.

– Uværet er så intenst at det skaper og oppretteholder sitt eget værsystem. De kan kaste partikler 16 kilometer opp i lufta og store mengder forurensende partikler kan bli fanget i stratosfæren, sier Flannigan til AP.

Røykskyer over Buchan, Victoria, Australia, 30. desember.
Røykskyer over Buchan, Victoria, Australia, 30. desember. Foto: Glen Morey

Ikke siden 1902 har det vært like tørt i Australia som nå, og eucalyptus-skogene er spesielt brennbare, og utsatt for ildstormer. Derfor var denne skogbrannsesongen varslet å bli spesielt ille.

Brannene har herjet i snart tre måneder, og det ser ikke ut som de nærmer seg å brenne ut.

Evakuerer kyststrekning

Kraftig vind og høyere temperaturer er varslet i helgen, og myndighetene ber folk evakuere fra en kyststrekning på 400 kilometer.

Over 1400 boliger er også blitt flammenes rov, først og fremst i NSW. Småbyer er lagt i ruiner, og det har også vært branner i Queensland, samt i delstater sør og vest i Australia.

Totalt er over 55.000 kvadratkilometer svidd av, et område som til sammen nesten er på størrelse med Kroatia.

Her kan du sjekke hvor det brenner akkurat nå