DREPT: Den iranske generalen Qasem Soleimani er blant de drepte i angrepet.
DREPT: Den iranske generalen Qasem Soleimani er blant de drepte i angrepet. Foto: AP

Trump beordret angrepet som drepte iransk toppgeneral

En av Irans mektigste ledere ble natt til fredag likvidert av USA i Irak. Trump beordret angrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til fredag norsk tid rapporterte irakiske sikkerhetsmyndigheter om at flyplassen i Bagdad var truffet av minst tre raketter. Rakettene landet i nærheten av godsterminalen på flyplassen og antente to biler.

Bekreftelsen om at Qasem Soleimani var drept kom kort tid etterpå. Soleimani ledet den iranske elitestyrken Quds. Han ble omtalt som den neste mannen til å bli kommende statsleder.

Bekrefter angrepet

Rett før klokken 04.00 natt til fredag bekrefter Pentagon at de sto bak angrepet, og at angrepet var beordret av president Donald Trump.

– Målet ved angrepet er å forhindre fremtidige iranske angrepsplaner. USA vil fortsette å ta i bruk alle nødvendige handlinger for å beskytte vårt folk og våre interesser over hele verden, uttaler amerikanske myndigheter i en pressemelding.

Også iranske myndigheter har bekreftet generalens død.

USAs forsvarsminister Mark Esper uttaler at angrepet mot Soleimani ble gjennomført fordi han «aktivt utviklet planer» om å angripe amerikanske soldater og diplomater, ifølge The Washington Post.

Også en av de ledende skikkelsene i den Iran-støttede styrken Popular Mobilization Forces (PMF), Abu Mahdi al-Muhandis er blant de drepte.

Hånet Trump

Solemani, som ifølge New York Times tidligere har omtalt seg som «den eneste myndigheten når det kommer til iranske handlinger i Irak», har tidligere hånet Trump offentlig.

– Vi er nær deg, du kan ikke en gang forestille deg hvor. Vi er klare. Vi er mannen i denne arenaen, har han tidligere uttalt.

I 2011 ble han svartelistet av amerikanske skattemyndigheter, etter at han ble anklaget for å være involvert i det amerikanske myndigheter mener var et forsøk på å likvidere Saudi-Arabias ambassadør i Washington.

Ifølge New York Times har han også tidvis samarbeidet med amerikanske myndigheter i kampen mot IS.

Ny arvtager er gammel soldat

Esmail Qaani overtar som leder for den iranske Revolusjonsgardens eliteenhet etter Qasem Soleimani, som ble drept i et amerikansk droneangrep fredag.

Qaani er brigadegeneral og har vært en nær medarbeider av Soleimani og nestkommanderende i Quds-styrken siden 2006.

Valget av Qaani ble kunngjort av Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei.

Heftige demonstrasjoner

Rakettangrepet kommer i kjølvannet av heftige demonstrasjoner mot den amerikanske ambassaden i Bagdad de siste dagene. Nyttårsaften tok demonstranter seg helt inn i til resepsjonsområdet i ambassaden før de ble drevet tilbake. Bakgrunnen for demonstrasjonene var USAs bombing av en Iran-støttet milits inne i Irak hvor 25 personer ble drept.

Etter demonstrasjonene bestemte USA å sende ytterligere 750 soldater til Midtøsten.

Oljeprisen stiger

I etterkant av at det ble kjent at Soleimani var død og at USA tok på seg skylden for angrepet steg prisen for Brent-olje med nesten tre dollar, og er nå på sitt høyeste nivå siden september, skriver Reuters.

Prisen på Brent-olje er fredag morgen 69,16 dollar fatet.