ÅPENHET: Tove Gundersen synes det er viktig å være åpen om selvmord. Foto: Erik M. Sundt/Rådet for psykisk helse
ÅPENHET: Tove Gundersen synes det er viktig å være åpen om selvmord. Foto: Erik M. Sundt/Rådet for psykisk helse

Roser familiens åpenhet:

– Vil ha enorm betydning

Generalsekretæren i Rådet for psykisk helse tror det vil hjelpe mange at familien velger å være åpne om at Ari Behn tok livet sitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld ble det kjent at forfatteren, kunstneren og prinsesse Märtha Louises tidligere ektemann Ari Behn (47) er død.

Behns nærmeste familie har fra første øyeblikk valgt å være åpne om at han tok sitt eget liv.

– Det vil få stor betydning for hele Norge som samfunn at familien er åpne om selvmord, sier Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse, til TV 2.

Kan hjelpe andre

Gundersen sier at åpenhet rundt selvmord kan være med på å redde liv. Hun roser derfor den nærmeste familien for at de velger å være åpne om selvmordet.

– Når familien tør å være åpne om selvmord, kan det bli lettere for andre som sliter, sier Gundersen.

Kongefamilien skrev i en pressemelding at de er i sorg etter Behns dødsfall og at han har vært en viktig del av deres familie.

TENT LYS: Flere har lagt ned blomster og tent lys foran Slottet dagen etter at det ble kjent at Ari Behn er død.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
TENT LYS: Flere har lagt ned blomster og tent lys foran Slottet dagen etter at det ble kjent at Ari Behn er død. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Gundersen mener det er positivt at mange nå blir oppmerksomme på problematikken rundt mental helse og selvmord. Det tror hun er med på å gjøre det lettere å snakke om disse vanskelige temaene.

Trenger du noen å snakke med?

  • Mental Helses hjelpetelefon: 116 123 (døgnåpent)
  • Kirkens SOS: 22 40 00 40 (døgnåpent)
  • Leve Landsforeningen for etterlatte ved selvmord: Tar imot henvendelser på e-post: post@leve.no eller telefon 22 36 17 00 (hverdager 9-15)

Kilde: Helsenorge.no

– Jeg tror det har ekstra stor betydning at mennesker som er offentlige tør å være åpne. Det viser vei for andre, sier Gundersen.

Selvmord skjer i alle familier

Gundersen vet at det kan være utfordrende å snakke om selvmord.

– Mennesker som har det vanskelig vil kanskje oppleve det som lettere å snakke om det når det blir mer åpenhet, sier Gundersen.

Hun tror også det har stor betydning at man tør å være åpen på at selvmord kan skje i alle familier.

– Selvmord skjer i alle samfunnslag. Det kan skje i alle familier, sier Gundersen.

Rådet for psykisk helse jobber for å gjøre det lettere å være åpen om selvmordstanker og psykiske problemer. Gundersen er derfor ikke i tvil om at familiens åpenhet kan hjelpe mange.

– Når familien til Ari Behn står frem og velger å være åpne, tror jeg det kan skape et større rom for å snakke om selvmord, sier Gundersen.

KONDOLERER: Terese Grøm kondolerer til Ari Behns familie. Foto: LEVE
KONDOLERER: Terese Grøm kondolerer til Ari Behns familie. Foto: LEVE

– Stor respekt

Generalsekretær Terese Grøm i LEVE-Landsforeningen for etterlatte ved selvmord roser også familien for å være åpne om selvmordet.

– Ari Behns nærmeste valgte å være åpne fra start om dødsårsaken. Det står det stor respekt av, skriver Grøm i en pressmelding.

Videre står det at LEVE kondolerer og sender dyp medfølelse til hans nærmeste familie, kongefamilien og alle som sto Ari nær.

Grøm håper at de etterlatte får ro i tiden fremover.

Åpenhet kan redde liv

Tove Gundersen sier at hun har merket at det er blitt mer åpenhet rundt selvmord og psykiske problemer de siste årene.

– Vi har et samfunn som sakte har beveget seg i riktig retning. Det er ikke farlig, men nyttig å snakke om tunge opplevelser, sier Gundersen.

Hun er ikke i tvil om at åpenhet er utrolig viktig for å forebygge selvmord og hjelpe de som har selvmordstanker.

– Vi vet at åpenhet rundt selvmord nytter, det bidrar til kunnskap. Åpenhet kan være livreddende, sier Gundersen.

– Må tørre å spørre

Statistikk fra Mental Helse viser at ni menn tar sitt eget liv i Norge hver eneste uke. Aslaug Timland Dale, daglig leder i Mental Helses hjelpetelefon, mener det er på tide å ta grep.

– Sånn kan vi ikke ha det. Vi må lære oss å snakke om selvmord. Vi må ha et bedre språk og vi må tørre å spørre, sier Timland Dale.

Ifølge Mental Helse er det mange som synes det er vanskelig å snakke med noen som sliter. Timland Dale mener det er viktig å være direkte.

– Det er viktig at man er direkte i spørsmålene sine. At man faktisk tør å spørre; «Er det sånn at du nå vurderer å ta ditt eget liv?», sier Timland Dale.

Ved å stille spørsmålet rett ut mener Timland Dale at man både viser respekt og omsorg for de som kan ha tanker om selvmord.