MINNES: Det er satt frem lys og blomster på Slottsplassen.
MINNES: Det er satt frem lys og blomster på Slottsplassen. Foto: Ingvild Fjelltveit, TV 2

Flere legger ned lys og blomster utenfor slottet

Bare timer etter at det ble kjent at Ari Behn er død, begynte folk å legge ned lys og blomster utenfor slottet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske forfatteren, kunstneren og prinsesse Märtha Louises tidligere ektemann Ari Behn, døde onsdag.

Første juledag ble det kjent at Behn har tatt sitt eget liv.

To timer etter at dødsfallet ble kjent, hadde flere lagt ned blomster og tent lys utenfor slottet.

Noen av de som hadde tatt turen til slottsplassen for å vise sin kondolanse var Bendik Johannesen, Christina Quintano, Anne Sauro.

– Det var naturlig og viktig for oss. Se og være tilstede. Tenke og reflektere. Det er en forferdelig tragedie, sier Bendik Johannesen til TV 2.

– Han tålte mye

De er alle glad i forfatterskapet til Behn. Anne Sauro sier Behn virker som en person som tåler mye.

– Jeg tenker uansett hvor offentlig man er, og hvor mye et menneske tåler, er det en grense for hva man tåler. Jeg elsker litteraturen hans. Uansett hva som har skjedd, er dette en dyp tragedie for ekskone og tre barn, sier Christina Quintano til TV 2.

Fra venstre, Bendik Johannesen, Christina Qiuntano, Anne Sauro hadde tatt turen til slottsplassen. Foto:Margrethe Håland Solheim/TV 2
Fra venstre, Bendik Johannesen, Christina Qiuntano, Anne Sauro hadde tatt turen til slottsplassen. Foto:Margrethe Håland Solheim/TV 2

De har alle møtt Behn personlig. Hun minnes først og fremst om en dyktig kunstner.

– Som forlagsmenneske vil jeg beskrive han som et dyktig menneske. Han har klart å skapt en debatt hvor man blander offentlighet og kunst. Det er viktig for en kulturoffentlighet, sier Quintano til TV 2.

Kongehuset i sorg

Hans Majestet Kongen og Hennes Majestet Dronningen meddeler på kongehusets nettsider at de er takknemlige for at de fikk lære Behn å kjenne:

LYS: Det var tent lys flere steder på Slottsplassen onsdag kveld. Foto: Margrethe H. Solheim / TV 2
LYS: Det var tent lys flere steder på Slottsplassen onsdag kveld. Foto: Margrethe H. Solheim / TV 2

«Det er med stor sorg Dronningen og jeg har mottatt budskapet om Ari Behns bortgang. Ari var en viktig del av vår familie gjennom mange år, og vi bærer med oss varme, gode minner om ham. Vi er takknemlige for at vi fikk lære ham å kjenne. Vi sørger over at våre barnebarn nå har mistet sin kjære pappa – og har dyp medfølelse med hans foreldre og søsken, som nå har mistet sin kjære sønn og bror. Vi ber om at Aris nærmeste familie får ro i denne vonde tiden.

– Du bar et lys inni deg

Flere som kjente Behn har uttrykt sin sorg onsdag kveld.

Den svenske skuespilleren Mikael Persbrandt har lagt ut en video på Instagram til minne om Behn. De to var nære venner, og har hatt flere utstillinger sammen.

AB: Lys tent til minne for Behn. Foto: Margrethe Håland Solheim/TV 2
AB: Lys tent til minne for Behn. Foto: Margrethe Håland Solheim/TV 2

– Hvil i fred, kjære, kjære venn. Du bar et lys inni deg, en urgammel glød, en sjelden varme. Nå har jeg forstått at mørket tok deg, og det gjør meg så vondt. Jeg ber for deg, og jeg ber for dine barn og din familie. Fred være med deg bror, skriver Persbrandt.

Trude Drevland, mangeårig venn med Behn er i sorg da hun mottar beskjeden fra TV 2.

– Det er med den dypeste sorg jeg mottar denne beskjeden. Da har vi mistet den varmeste, snilleste og kreative personen jeg kjenner, sier Drevland.

Drevland har tidligere uttalt til TV 2 i programmet «Snakk med Linn Wiik» hvordan Behn var med på å redde hennes eget liv.

– Jeg kommer til å savne han så inderlig. Det er så fælt å høre det som har skjedd. Jeg setter umåtelig stor pris på vennskapet vårt, forteller hun.