NÆRE VENNER: Forfatter og kunstner Ari Behn og den svenske skuespillerstjernen Mikael Persbrandt var gode venner.
NÆRE VENNER: Forfatter og kunstner Ari Behn og den svenske skuespillerstjernen Mikael Persbrandt var gode venner. Foto: Dan P. Neegaard

Norge i sjokk:

– Nå har jeg forstått at mørket tok deg, og det gjør meg så vondt

Venner og støttespillere er i sorg etter nyheten om at Ari Behn er død.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Jeg er i bunnløs sorg over å ha mistet min beste venn og blodsbror Ari Behn idag. Jeg er knust og ber om ro til å fordøye denne ufattelige tragedien som har rammet oss alle. Jeg elsket Ari og han vil for alltid være ved min side,» skriver Per Heimly på Facebook.

Heimly og Behn var gode venner og kunstnerkollegaer.

Onsdag kveld ble det kjent at Ari Behn er død. Han tok sitt eget liv 1. juledag.

På sosiale medier strømmer det på med støttemeldinger og meldinger som beskriver sjokket og sorgen venner og kolleger føler på.

– Skulle ønske du så hvor god du var

Trond Giske (Ap) sier Behn alltid så menneskene rundt seg. Giske er fadder til Behns eldste datter, Maud Angelica.

– Jeg skulle ønske hele Norge hadde fått muligheten til å bli kjent med det gode mennesket du var. Jeg skulle ønske du selv forsto hvor god du var, skriver han på Facebook.

Giske omtaler Behn som sjenerøs, snill, følsom og oppmerksom, og som en person som hadde noe godt å si om alle, som aldri glemte et ansikt og et navn, selv mange år etter.

– All kjærlighet og varme til de som har mistet en pappa, en sønn, en bror, en onkel, en venn. Takk for tiden vi fikk med deg Ari, og takk for alt du ga oss, skriver han videre.

Skribent og samfunnsdebattant Kjetil Rolness skriver på Facebook at Ari Behn gjorde Norge mindre kjedelig, og at det var umulig å ikke bli sjarmert av ham.

«Det er faen meg tristere enn faen. Og vanskelig å fatte. Fordi han var så sjeldent levende som person. Og helt umulig å ikke blir sjarmert av, selv om han slynget rundt seg med komplimenter og svulstigheter som bare dårer kunne ta helt for god fisk», skriver Rolness på Facebook.

Trenger du noen å snakke med?

  • Mental Helses hjelpetelefon: 116 123 (døgnåpent)
  • Kirkens SOS: 22 40 00 40 (døgnåpent)
  • Leve Landsforeningen for etterlatte ved selvmord: Tar imot henvendelser på e-post: post@leve.no eller telefon 22 36 17 00 (hverdager 9-15) Kilde: Helsenorge.no

«Ari Behn gjorde ikke bare kongehuset, men selve Norge, mindre kjedelig. Og mer unorsk, i aller beste forstand. Han vil bli savnet av veldig mange som aldri møtte han, og som noen ganger rødmet av han» skriver han videre.

Varme ord

Det er ord som sjelden, varm og sjenerøs som går igjen når venner og bekjente beskriver Ari Behn. En mann som lyste opp hverdagen til alle rundt seg, og fikk folk til å føle seg sett.

«Faen, Ari.....!! Vakre fine lysende venn....... Det er 20 år siden vi satt på et tak i Oslo Sentrum, og du sa; «Du er Espen Askeladd, Aksel, du kommer til å vinne prinsessa og halve kongeriket».... Du så alltid det vakre i andre, Ari, og glemte selv at det var deg selv du så i oss...», skriver Aksel Hennie på sin Instagram-profil.

«Det er mange i norsk kulturliv som har bedt meg hilse til far. Men bare to - Jon Michelet og Ari Behn - ba meg alltid hilse til far OG mor. Det sier mye om dem. RIP Ari, du vil bli savnet», skriver journalist og forlagsredaktør Aslak Nore på Twitter.

– En unik blomst

Kjendisstylisten Jan Thomas beskriver sin nære venn som en «unik blomst i floraen».

– Han gikk alltid sine egne veier, og det var noe av det jeg beundret ham så mye for. Jeg fant mye av meg selv i Ari, og båndet mellom oss var sterkt. Og på mange måter føler jeg at det fortsatt vil være sånn, skriver han i et minneord.

Forfatter og forlegger Anders Heger reagerer med sorg på den tragiske nyheten:

«Forferdelig trist. Våre tanker går til familie, nære og kjære. Jeg vil huske best dine gode gjerninger. Du betydde mye for mange svakerestilte i samfunnet, som da du ga erstatningspengene til fattighuset. Hvil i fred Ari Behn!», skriver Abid Raja (V) på Twitter.

– Du bar et lys inni deg

Den svenske skuespilleren Mikael Persbrandt har også lagt ut en video til minne om Ari Behn. De to var nære venner, og har hatt flere utstillinger sammen.

– Hvil i fred, kjære, kjære venn. Du bar et lys inni deg, en urgammel glød, en sjelden varme. Nå har jeg forstått at mørket tok deg, og det gjør meg så vondt. Jeg ber for deg, og jeg ber for dine barn og din familie. Fred være med deg bror, skriver Persbrandt.

Katrine Moholt og Ari Behn sammen da han var gjesteprogramleder i Allsang på Grensen.
Katrine Moholt og Ari Behn sammen da han var gjesteprogramleder i Allsang på Grensen. Foto: Espen Solli

TV 2-programleder Katrine Moholt var god venn med Behn, og han var blant annet gjesteprogramleder med Moholt under Allsang på Grensen i 2016 og 2017.

– Ari, dette er ikke til å tro. Du var så sterkt levende for alle du møtte. Du så alle, du bar lyset og du lyste opp for så mange, skriver hun på Facebook onsdag kveld.

– Jeg er så takknemlig for at jeg fikk kjenne deg. Verden blir kaldere og mindre fargerik uten deg, min venn. Du skal vite at du lever videre i hjertene til alle oss som fikk være nær deg. Nå har du reist videre – på gjensyn, Ari. Tankene mine går til de fine jentene dine og familien din, skriver hun videre.

Statsminister Erna Solberg uttrykker sin dypeste medfølelse med Ari Behns familie og etterlatte:

«Jeg vil få uttrykke min dypeste medfølelse med Ari Behns familie og etterlatte i anledning hans tragiske bortgang. Mine tanker går til alle som var glad i ham», skriver statsminister Erna Solberg i en melding til NTB onsdag kveld.

Også stortingspresident Tone W. Trøen uttrykte sin dypeste medfølelse med alle som sto Ari Behn nær.

– Jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse med alle som sto Ari Behn nær og sender i kveld de varmeste tanker til hans familie, skriver Trøen på Twitter onsdag kveld.

– Sjelevenn

Mia Gundersen beskriver Behn som en «sjelevenn», og en lysende person som mange misforstod.

– Kjære Ari. Hvorfor ville du ikke mer kjære venn. Du var jo våres deilige påfugl, du våget det grasrota ikke turde og du inspirerte oss alle til å se dypere, du var min sjelebror på så mange måter og du var en aldri så liten rebell slik så jeg deg, skriver Gundersen.

– En ledestjerne på så mye rart. Og jeg elsket deg for å være akkurat deg! Du var den lysende personen som mange misforsto ... En deilig sjel. Alltid når vi møttes visste vi med bare et blikk at kjærligheten er størst av alt, vi trengte ikke si noe engang, vi visste du og jeg. Elsket og savnet for alltid. Klem fra din sjelevenn for alltid! Du vil bli savnet, skriver hun videre.

Forfatter og kunstner

Ari Behn debuterte som forfatter i 1999 med novellesamlingen «Trist som faen», men ble for alvor kjent da han giftet seg med prinsesse Märtha Louise i 2002. Av kongehuseksperter blir Behn beskrevet som et friskt pust i kongefamilien, og en fargerik person som satte spor hos dem han møtte.

– Ari var en varm, talentfull, fargerik mann, som virkelig satte sin spor hos alle han møtte på sin vei, sier Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle.