Barn under 3 år særlig utsatt:

Herman (1) fikk brannskader – mamma Veronica (37) kjenner på skyldfølelse

AURSKOG (TV 2): Barn under tre år er tolv ganger mer utsatt for brannskader enn barn over fem år. Ifølge ekspertene er brannskader både et kjempeproblem og et stort tabu.

Ulykken skjedde i juni i år, da Veronica Årnes skulle lage havregrøt til sine to små sønner.

Hun hadde akkurat fylt to skåler med havregryn og kokende vann da fjorten måneder gamle Herman kom til for å undersøke kveldsmaten.

Fikk panikk

Mens mamma vasket en kniv, rev Herman skålen sin ned fra benken. Store deler av armen hans ble dekket av varm grøt.

– Jeg fikk helt panikk og skrek jo så høyt at hele nabolaget hørte meg, forteller Veronica et halvt år senere.

Heldigvis er Kenneth Kribe (45) – Hermans far – en godt opplyst brannmann. I løpet av sekunder fikk han løftet sønnen og holdt armen hans under vasken.

I tråd med gjeldende råd fra ekspertene på Haukeland universitetssykehus fulgte han den såkalte 20:20-regelen, der det skadde området skal holdes i 20 graders vann i omkring 20 minutter.

BRANNSKADD: Herman var bare 14 måneder gammel da han opplevde voldsomme smerter fra varm grøt. Foto: Privat
BRANNSKADD: Herman var bare 14 måneder gammel da han opplevde voldsomme smerter fra varm grøt. Foto: Privat
STORE SÅR: Etter flere sårskifter har huden til Herman grodd helt fint, og i dag har den vesle gutten det bra. Foto: Privat
STORE SÅR: Etter flere sårskifter har huden til Herman grodd helt fint, og i dag har den vesle gutten det bra. Foto: Privat
TYPISK: Skåldeskader fra varm mat og drikker er den klart vanligste brannskaden for små barn. Foto: Privat
TYPISK: Skåldeskader fra varm mat og drikker er den klart vanligste brannskaden for små barn. Foto: Privat
GROR: Herman har vært mange turer tilbake på Akershus universitetssykehus etter ulykken i sommer. Foto: Privat
GROR: Herman har vært mange turer tilbake på Akershus universitetssykehus etter ulykken i sommer. Foto: Privat
PÅ SYKEHUS: Foreldrene til Herman tror ikke ettåringen husker noe fra ulykken i dag. Foto: Privat
PÅ SYKEHUS: Foreldrene til Herman tror ikke ettåringen husker noe fra ulykken i dag. Foto: Privat

Ifølge tobarnsforeldrene fikk de på sykehuset høre at 20:20-behandlingen kan ha reddet Hermans hud og bevegelighet i håndleddet og fingrene.

Mangler reflekser

En forskningsrapport fra Haukeland viser at mer enn 620 brannskadde pasienter legges inn på norske sykehus årlig.

Tallene avslører at barn under tre år legges inn tolv ganger så ofte som barn over fem år.

– De er nysgjerrige, også har de ikke utviklet refleksene som gjør at man trekker til seg armer og hender i kontakt med noe varmt, forklarer Kenneth Wangen, leder i Norsk forening for brannskadde.

BRANNSKADD: Kenneth Wangen beskriver sin venstre hånd som «bygd opp på nytt». For 18 år siden lå han en måned i koma etter en ulykke under røykdykking. Etter tre år var han tilbake i jobben.
BRANNSKADD: Kenneth Wangen beskriver sin venstre hånd som «bygd opp på nytt». For 18 år siden lå han en måned i koma etter en ulykke under røykdykking. Etter tre år var han tilbake i jobben. Foto: Magnus Braaten / TV 2

Wangen har selv store brannskader etter en ulykke som røykdykker i 2001. Siden har han blitt en av landets mest kunnskapsrike på området.

Sammen med Tor Erik Skaar i Norsk brannvernforening har han startet prosjektet «Sky ilden», som jobber for å redusere antall brannskader.

Foreldrene: – Flaut

Mange ganger har Wangen og Skaar forsøkt å få foreldre til å fortelle sine historier i pressen, slik at andre foreldre skal bli mer oppmerksomme.

– Brannskader er tabu. Mange foreldre kjenner på skyldfølelsen fordi de føler de har påført barnet en brannskade. Noen ganger kan det være at barnet selv ikke engang sliter med brannskaden lenger, mens en forelder fremdeles har store problemer, sier Wangen.

Den erfarne røykdykkeren roser Hermans foreldre både for deres håndtering av ulykken og for at de nå våger å fortelle om den.

Samtidig erkjenner foreldrene at også de kjenner på en skyldfølelse.

– Herman hadde jo enorme smerter, og vi var fire dager på Ahus. Vi hadde også oppfølging i tre uker på Ahus i ettertid, der vi kom inn og skiftet bandasjer hver eneste dag. I tillegg har han ikke kunnet gå med lite klær hele sommeren, fordi man må beskytte sårene i over et år, forteller Veronica.

– Det har jo vært litt flaut at det skulle skje hos oss, siden vi har hatt veldig fokus på brannvern hjemme. Men dette skjer brannmenn, og det skjer absolutt alle. Man hører bare ikke om det, supplerer pappa og brannmann Kenneth.

Gir råd

For Herman vil ikke sommerens ulykke gi varige skader av betydning – mye på grunn av den umiddelbare behandlingen.

ÅPNER OPP: Herman (1), Veronica (37), Ulrik (3) og Kenneth (45) håper deres historie er nyttig for andre foreldre.
ÅPNER OPP: Herman (1), Veronica (37), Ulrik (3) og Kenneth (45) håper deres historie er nyttig for andre foreldre. Foto: TV 2

Wangen i Norsk forening for brannskadde ber norske foreldre skaffe seg nødvendig kunnskap i tilfelle ulykken skulle skje.

– På Haukeland kommer pasienter inn med både honning og tannkrem på seg. Det er ikke å anbefale. Vi prøver å lære bort 20:20, med 20 graders vann i 20 minutter. Alle har den typen førstehjelp tilgjengelig, sier Wangen.

Enda viktigere er det å forebygge. I tillegg til å bruke barnesikring på varme peiser ber brannmannen om at flere tenker seg om før de sette en varm kaffekopp på et bord i nærheten av små barn.

– Varm mat og drikke er kilden til de fleste brannskader. For eksempel hører vi om mødre som drikker kaffe mens de ammer. Da skal det ikke mye til før en ulykke skjer, sier han.