Problemer for Boeings nye romfartøy

Boeings nye romfartøy Starliner har fått problemer etter avgang fra Cape Canaveral.

PÅ TUR: Fredag ble Boeings nye romfartøy skutt opp. Foto: Joel Kowsky/NASA/AP
PÅ TUR: Fredag ble Boeings nye romfartøy skutt opp. Foto: Joel Kowsky/NASA/AP

Det ubemannede fartøyet kom seg ikke inn i riktig bane på vei til ISS.

Dette opplyser Boeing på Twitter. Selskapet skriver at de har kontroll over fartøyet, og at de nå vurderer hva de skal gjøre videre.

Oppskytingen skjedde med en Atlas V-rakett klokken 6.36 fredag morgen, lokal tid. Den ubemannede kapselen ble koblet fra bæreraketten som planlagt etter oppskytingen. Alt så i starten ut til å gå som det skulle.

Men Starliner havnet ikke i den riktige banen som trengs for å kunne nå Den internasjonale romstasjonen (ISS,) melder CNBC.

Droppet nettsending

NASA avsluttet sin nettsending av oppskytingen tidligere enn planlagt da problemene oppsto. Det er uklart om Starliner fortsatt vil klare å nå ISS. En talsperson for Boeing opplyser at farkosten er trygg og at situasjonen er stabil, og at selskapet i samarbeid med NASA nå ser på hvilke valg man har tilgjengelig mens Starliner fortsatt går i bane.

NASAs øverste leder Jim Bridenstine skriver på Twitter at det jobbes med saken. Han opplyser at fartøyet brukte mer drivstoff enn ventet for å holde seg stabilt, og at det har forhindret muligheten for å nå ISS.

Mye står på spill for Boeing, som sliter med en omdømmekrise i kjølvannet av ulykkene med 737 MAX-flyene. Det er første gang Starliner testes i verdensrommet.

Avhengig av russisk hjelp

Siden USAs romferjeprogram ble avsluttet i 2011, har NASAs astronauter vært avhengig av russiske Sojuz-fartøy for å komme seg til og fra romstasjonen. Det koster NASA 86 millioner dollar per tur, i tillegg til at det stikker i nasjonalstoltheten til mange amerikanere. Håpet er at amerikanskbygde fartøy fra Boeing og SpaceX kan settes i trafikk til ISS i løpet av 2020.

Fredagens test er ubemannet, den eneste «passasjeren» om bord er testdukken Rosie.

Hun er kledd i Boeings nye blå romdrakt og iført et rødt pannebånd med hvite prikker – en referanse til Rosie the Riveter fra andre verdenskrigs propagandaplakater.

Boeings konkurrent SpaceX har allerede gjennomført en ubemannet test av fartøyet de har utviklet for NASA, Crew Dragon. Fartøyet gjennomførte en vellykket sammenkobling med ISS i mars, og vendte deretter tilbake til jorda. Testdukken som var med den gang ble kalt Ripley, etter Sigourney Weavers rollefigur i filmen «Alien».

Testdukkene er fylt med sensorer som skal måle påkjenningene de blir utsatt for, og dermed avklare om fartøyene er trygge for mennesker.

NTB/TV 2