FRAMME: Dette bildet viser Mike Horn idet de kom fram til Lance 8. desember. Nå sitter de fast på polfartøyet. Fredag skal en eller flere bli evakuert av medisinske årsaker.
FRAMME: Dette bildet viser Mike Horn idet de kom fram til Lance 8. desember. Nå sitter de fast på polfartøyet. Fredag skal en eller flere bli evakuert av medisinske årsaker. Foto: Etienne Claret / NTB scanpix

POLDRAMAET PÅ «lANCE»:

Sender helikopter til Lance klokken 12

Hovedredningssentralen sender helikopter til Lance fredag. Planen er at tre personer skal evakueres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hovedredningssentralen Nord-Norge opplyser til TV 2 at et helikopter vil sette kursen fra Longyearbyen og mot Lance rundt klokken 12 fredag.

– For vårt vedkommende er det en standard medisinsk evakuering, sier redningsleder Olav Bjørgaas ved Hovedredningssentralen til TV 2.

– Tre personer evakueres

Han forteller videre at helikopteret kommer til å lande på isen ved siden av skipet eller på skipets helikopterdekk.

– Det er prioritet på én person, men vi vet ikke om de tar med flere. Det blir en vurdering som gjøres av crewet, legger han til.

Kapteinen på Lance, Stig Roaldsand, forteller til TV 2 at de har fått beskjed om at tre personer får evakuere fra skipet.

– Vi har fått beskjed om at det iverksettes evakuering nå. Den beskjeden vi har fått er at vi får evakuere tre personer. Det blir da den personen med hjertesykdom som vi er bekymret for, og to til. De to andre har vi enda ikke bestemt, vi får se hvem som har størst behov, sier kaptein Stig Roaldsand.

Hakket i flere dager

Torsdag hadde mannskapet og de om bord på polfartøyet «Lance» laget sprekker i isen, og de håper nå at naturen vil bistå med vind, slik at de kan komme seg videre.

I flere dager har mannskapet hakket i isen og jobbet for å få løs polfartøyet «Lance».

Det står for tiden fast i isen i Polhavet nord for Svalbard, etter å ha plukket opp polfarerne Børge Ousland og Mike Horn etter at de gikk på ski 87 dager over isen på Polhavet via polpunktet. De ble plukket opp av fartøyet 8. desember.

Nå venter de som er om bord på uvær. Bare det kan sikre at de kommer seg løs fra isen og videre.

– Situasjonen er at de sitter bom fast i isen. Det er et seilingsråk ikke langt unna, og det er nå jobbet med å sprekke opp isen i håp om at det skal bli mulig å ta seg dit, sier Lars Ebbesen, som er talsperson for Ousland og Horn.

Vind

Det de venter på, er vind som kan dra isen fra hverandre og skape plass til å komme seg fram.

– Det har vært et vindskifte, blåst en del de siste dagene. Nå er håpet at isen sprekker opp slik de ønsker. De har gjort så mye de kan, nå er det naturen som må gjøre resten, sier Ebbesen.

Han sier at dersom alt klaffer, kan de være på vei allerede i morgen. Men sannsynligvis blir ikke det tilfellet.

– De er forberedt på en polar, hvit jul, så er det nok mer realistisk at det skjer noe i romjulen, sier han.

Han sier de om bord er ved godt mot.

– Det er klart, det er noen barn der hjemme som er skuffet og noen nisse-kostymer som ikke blir brukt i år, men det er slik det er. I polhavet er du gjest, og det er det vi ser nå, alt er på polhavets premisser, sier han.

Ba om å bli hentet

Kapteinen på «Lance» har flere ganger henvendt seg til Hovedredningssentralen Nord-Norge for å få hentet ut en hjertesyk mann som torsdag går tom for medisiner.

HRS mener på sin side at situasjonen ikke er dramatisk nok. De får to daglige rapporter fra kaptein Stig Roaldsand.

– For at vi skal reise ut på et slik oppdrag, må det være snakk om fare for liv og helse. Dersom kapteinen trykker på den store røde knappen og sier at det er det, så kommer vi. Fram til det er det rederiet og kapteinen som er ansvarlige, sier Frode Iversen i HRS Nord-Norge til TV 2.