I STORMEN: Vil Donald Trump få støtte fra sine egne i en riksrettssak?
I STORMEN: Vil Donald Trump få støtte fra sine egne i en riksrettssak? Foto: Saul Loeb/AFP

USA-ekspert:

– Vi vet godt at de fleste i det republikanske partiet ikke ønsket Trump som president

Ifølge USA-ekspert Eirik Bergesen skal man ikke være skråsikker på at Senatets republikanere vil redde Donald Trump i en eventuell riksrettssak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Demokratene i Representantenes hus vil etter alle solemerker sende riksrettssaken mot Donald Trump videre til Senatet i en historisk avstemning onsdag.

I Senatet er det derimot mange som mener at det er lite sannsynlig at den amerikanske presidenten blir dømt. Der er det nemlig republikanerne som sitter med flertallet.

– 20 senatorer må bytte side for at Trump skal bli dømt, forklarer USA-kommentator Eirik Bergesen.

Samtidig understreker han at presidenten slett ikke kan være helt trygg i en riksrettssak.

– Vi vet godt at de fleste i det republikanske partiet ikke ønsket Donald Trump som president. De motarbeidet han via 17 motkandidater og det var ikke før det ble helt åpenbart at det var han som skulle bli presidentkandidaten, at de sluttet seg om han, forklarer han.

I tillegg er flere republikanere antakeligvis provosert over handlingene som har ført Trump situasjonen han nå står i.

Eirik Bergesen
Eirik Bergesen Foto: Ingvil Teige Stiegler

– Trump har brukt militærhjelp som motytelse til et land som er alliert med USA i kampen mot Russland i en pågående krig med skattebetalernes penger, midler som kongressen har avklart at skal sendes, som Trump velger å holde igjen. Det i seg selv burde provosere samtlige republikanere i kongressen og har nok provosert veldig mange av dem, sier han.

Tro mot velgerne

Allikevel mener Bergesen at partiet nok vil være lojale mot velgerne som stemte på Trump under valget i 2016.

– De vet godt at velgerne ikke valgte Hillary Clinton og det demokratiske partiet, men at de heller ikke valgte de sittende politikerne i det republikanske partiet. De valgte Donald Trump, sier han.

Demokratene i Representantenes hus offentliggjorde 10. desember en tiltalebeslutning som baner vei for at Donald Trump blir den tredje presidenten som stilles for riksrett i USA. Her anklages Trump for å ha begått to lovbrudd som kan føre til riksrettsdom:

  1. Maktmisbruk: Ved å holde tilbake bistand til Ukraina for å presse landets regjering til å etterforske en av Trumps innenrikspolitiske rivaler.
  2. Obstruksjon av Kongressen: Ved å motarbeide de folkevalgte gjennom å beordre føderale tjenestemenn til å trosse stevninger utstedt under riksrettsgranskingen.

Justiskomiteen godkjente tiltalepunktene fredag 13. desember.

En eventuell riksrettssak vil foregå i Senatet, antakelig i januar, hvor Republikanerne i dag har 53 plasser mot Demokratenes 47. En fellende dom, som innebærer at presidenten avsettes, krever to tredels flertall og regnes derfor som usannsynlig.

Kilde: NTB

Samtidig påpeker han at presidenten har snublet i sine egne ben tidligere, og at det også kan skje underveis videre i riksrettsprosessen, noe som kan få republikanerne til å si at nok er nok.

– Hvis partiledelsen går sammen og overtaler 20 republikanere til å stemme for, så er jo Trump borte for alltid. Da har de kvittet seg med Trump-problemet, de kan stille til valg med Pence, økonomien går bra og de får et halvt år til å rette skuta. Nå har de muligheten og tanken har nok slått dem. Spørsmålet er om de tør å gjennomføre det, sier Bergesen.

Uheldig situasjon

Uansett hva som blir enden på visa i riksrettssaken, vil det være noe som henger over Trump i resten av hans presidentkarriere, påpeker USA-kommentatoren.

– Man kan si hva man vil om hans intensjon og om han har gjort noe galt eller ikke, men han har hvert fall gjort nok til at demokratene har åpnet en riksrettsprosess mot han. Det er ikke bra for han, nasjonen eller noen andre, sier han.

Han tror ikke demokratene har regnet med at presidenten vil bli dømt av sine egne i en riksrettssak.

– Men de har skjønt at de kommer til å kunne tiltale han i Representantenes hus og at det blir en så kraftig bulk i hans renommé at det er verdt det. I tillegg er det noen implisitte ting, som at en president som er tiltalt i Representantenes hus, selv om han er frikjent i Senatet, ikke kan benådes senere. Det vil alltid henge over han og hans presidentskap, sier han.

«Double down»

En riksrettssak er altså noe som vil henge over resten av Trumps presidentskap, men det er også nærliggende å tro at han vil gjøre det han kan for å bruke prosessen til sin fordel.

– Trumps metode er det man kaller for «double down», altså å doble innsatsen. Hvis han blir kritisert for noe, så svarer han med samme mynt. Han vil gjerne benytte anledningen til å prate om det han mener er korrupsjon fra Joe Bidens side og det at han mener at demokratene ønsket hjelp fra Ukraina for å hjelpe Hillary Clinton, sier Bergesen og legger til:

– Han har nok litt blandede følelser rundt det, men han ser nok åpenbart at riksrettssaken kan slå tilbake på demokratene fordi det blir oppfattet som å trekke det for langt, at dette ikke er viktig nok til å avsette en president i et valgår.