House Minority Leader Nancy Pelosi of Calif. responds to questions about President Donald Trump's actions and agenda, Thursday, Feb. 2, 2017, during a news conference on Capitol Hill in Washington. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Trump til Pelosi: – Et kuppforsøk

Presidenten refser lederen i Representantenes hus, og kaller riksrettprosessen mot ham et «kupp». Pelosi kaller brevet «sykt», mens tusenvis av demonstranter krever presidentens avgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag vil representantene skal stemme over om de skal stille president Donald Trump for riksrett eller ikke. Det bekrefter demokratenes leder Nancy Pelosi i et brev til sine partifeller tirsdag kveld.

Om det blir flertall, vil presidenten stå tiltalt for å ha misbrukt presidentmakten, og for å ha blokkert kongressens forsøk på å ettergå hans handlinger.

Hele prosessen begynte med en telefonsamtale mellom Trump og Ukrainas president Voldomyr Zelensky.

Alle solmerker peker mot at demokratene, som har flertall i huset, vil sørge for at Trump blir den tredje amerikanske presidenten som må tåle riksrettsskjebnen.

Nyhetsbyrået AP har telt opp representantene, og skriver at onsdagens avstemning vil føre til at Trump stilles for riksrett.

Det gjør at det koker i topplokket hos Trump selv, som anklager demokratene for å ha «erklært krig mot demokratiet».

Mener Salem-heksene ble behandlet mer rettferdig

I et seks sider langt brev til speaker Nancy Pelosi anklager Trump demokratene for å føre et «partisk riksrettskorstog» mot ham, og kaller riksrettprosessen for et «kuppforsøk».

– Jeg er sikker på at det amerikanske folket vil stille demokratene ansvarlige i det kommende valget i 2020. De vil ikke tilgi deres pervertering av rettferdighet, og misbruk av makt, skriver Trump til Pelosi.

Trump opprettholder videre at han ikke har gjort noe galt, og at han mener demokratene angriper ham for politikken han står for.

  • 25. juli hadde USAs president Donald Trump en telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj der han ba Ukraina etterforske demokraten Joe Biden og hans sønn Hunter, som har sittet i styret til et ukrainsk gasselskap.
  • Noen dager tidligere hadde Trump stanset en utbetaling på 390 millioner dollar (nær 3,6 milliarder kroner) i militær bistand til Ukraina.
  • Kjernen i riksrettsgranskingen er hvorvidt Trump brukte militærbistanden som brekkstang for å presse Ukraina til å etterforske mannen som kan bli hans motstander under presidentvalget neste år.
  • Innholdet i telefonsamtalen ble kjent i midten av september som følge av et internt varsel til generalinspektøren for de amerikanske etterretningstjenestene og påfølgende lekkasjer til pressen.
  • 24. september kunngjorde demokraten Nancy Pelosi at det innledes en etterforskning i Representantenes hus som kan føre til at Trump blir stilt for riksrett.
  • Trump sier at han ikke har gjort noe galt og kaller prosessen en heksejakt. Han har også krevd å få vite identiteten til varsleren som først opplyste om telefonsamtalen med Zelenskyj.

Presidenten mener også at de som sto anklaget for å være hekser under de velkjente hekseprosessene i Salem – en prosess som har blitt synonym med hysteri og justismord– hadde rimeligere forhold enn ham selv.

– De anklagede under heksejakten i Salem fikk en mer rettferdig prosess enn meg, tordner Trump.

– Historien vil dømme dere strengt om dere fortsetter denne riksretts-narrespillet, skriver presidenten.

Pelosi slår tilbake

Nancy Pelosi har ikke kommet med et offisielt svar på Trumps hudflettende brev, og sier sent tirsdag kveld at hun ikke har hatt tid til å lese det.

– Jeg har sett essensen av brevet. Det er virkelig sykt, sier Pelosi til CNN.

Like før midnatt norsk tid har Pelosi selv sendt ut et brev. Dette er ikke adressert til presidenten, men til hennes partifeller i demokratene.

Demokraten skriver at mens ingen medlemmer av Kongressen i utgangspunktet ønsker å stille en president for riksrett, har de sverget på å «forsvare landet mot alle fiender, nasjonale og internasjonale».

– De sørgelige fakta er at presidenten har utnyttet sin makt til egen personlig vinning, politiske fordeler og til å hindre Kongressen ved å hevde at han står over loven og det amerikanske folket, skriver Pelosi.

– I USA står ingen over loven, fortsetter demokraten.

Twitret løs

Etter at Pelosi bekreftet at riksrettsavstemningen vil finne sted onsdag, tok presidenten til Twitter. Til sine over 67 millioner følgere skryter Trump av brevet han sendte til Pelosi.

– Gode tilbakemeldinger og anmeldelser av brevet jeg sendte til Pelosi i dag. Hun er den verste! skriver presidenten, før han fortsetter angrepet på demokratene:

– Med folk som henne og Cryin' Chuck Schumer er det ikke rart at D.C. har vært et rot så lenge – og det inkluderer den tidligere administrasjonen som spionerte på valgkampen min, skriver Trump.

Sammenliknes med fyllekjører

Samtidig som presidenten angrep demokratene på Twitter, tok tusenvis av Trumps motstandere til gatene i en rekke amerikanske byer.

I en planlagt masse-protest mot presidenten, krevde demonstrantene at Trump fjernes fra Det Hvite Hus. Ifølge Reuters ble over 600 demonstrasjoner avholdt ulike steder i USA, deriblant på Times Square i New York.

PROTEST: Demonstranter på Times Square i New York viser frem et banner med grunnlovens artikkel om riksrett.
PROTEST: Demonstranter på Times Square i New York viser frem et banner med grunnlovens artikkel om riksrett. Foto: Shannon Stapleton/REUTERS

– Jeg tror morgendagens avstemning vil la folk se hvilke representanter som handler på vegne av velgerne og hvilke som handler på vegne av seg selv, sier Erica Bruce, en av de oppmøtte demonstrantene, til New York Times.

Demonstrasjoner mot presidenten ble også avholdt flere mindre steder i landet, som i Madison, Wisconsin. Rundt 200 hadde møtt opp for å vise sin misnøye med presidenten.

– Hvis en venn er full og vil kjøre bil, ville du ikke vært ansvarlig nok til å ta fra ham nøklene? Det er hva riksrett gjør – det tar vekk nøklene fra denne fyren som kan gjøre mye mer skade enn han allerede har gjort fra før, sier 87 år gamle Bill Kligour til avisa.

– Forrådte landet

Dette kommer dagen etter at justiskomiteen i Representantenes hus kunngjorde hvorfor de mener det er riktig å tiltale, og fjerne, president Donald Trump.

I en rapport på 658 sider skriver komiteen at de mener Trump «forådte landet ved å misbrukte sitt embete».

New York Times skriver at rapporten ikke inneholder noen nye anklager eller beviser mot Trump, men at det går i detalj for å vise hvordan de mener Trump misbrukte sin makt ved å legge press på Ukrainas president, og deretter blokkerte kongressens etterforskning.

– President Trump har satt sine personlige, politiske interesser foran nasjonens sikkerhet, våre frie og rettferdige valg, og vårt system som baserer seg på oversyn og maktbalanse, står det i rapporten.

Avviste vitneinnkallelser

Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, ønsker at flere ledende tjenestemenn i Det hvite hus innkalles for å kaste lys over saken under riksrettsprosessen over nyttår.

De fire Schumer ønsker skal innkalles, er tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton, stabssjef Mick Mulvaney, Mulvaneys rådgiver Robert Blair og Michael Duffy i budsjettkontoret. Alle har ifølge Schumer kunnskap om tankene bak Trumps press mot Ukraina, men Det hvite hus nektet dem å vitne under granskingen i Representantenes hus

Men majoritetsleder i senatet, republikaneren Mitch McConnell, svarte at det ikke er deres oppgave å bidra til at Trump blir dømt, og han ba for siste gang Demokratene om å trekke seg tilbake fra stupet og droppe riksrettssaken, som han kaller usedvanlig tynn.