MATSVINN: 4 av 10 nordmenn kaster for mye mat i jula viser tall fra Danske Bank.
MATSVINN: 4 av 10 nordmenn kaster for mye mat i jula viser tall fra Danske Bank. Foto: Kallestad, Gorm

Seks tips: Slik kaster du mindre mat i jula

37 prosent erkjenner at de kaster for mye julemat. Les ekspertenes tips for å unngå matsvinn i jula.

– Det er nesten 4 av 10 som kaster for mye mat i jula, forteller Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Danske Bank til TV 2.

37 prosent erkjenner at de kaster for mye julemat, viser tall fra Danske Bank.

Les ekspertenes seks råd for å unngå matsvinn i jula.

– Vi er kanskje ikke så gode på å planlegge, og veldig få har et budsjett for jula. Da ender man opp med å kjøpe ting man ikke trenger, forteller Tvetenstrand.

Tips 1: Lag julefrokost

Christer Rødseth, kaptein på kokkelandslaget, kjøkkensjef og tidligere deltaker i Farmen kjendis, mener at man kan kose seg uten å kaste for mye mat.

JULEFROKOST: Christer Rødseth anbefaler å lage frokost av middagsrestene.
JULEFROKOST: Christer Rødseth anbefaler å lage frokost av middagsrestene. Foto: Fredrik Hagen

– Nå som jula kommer skal vi kose oss. Vi skal spise masse fett og ha det helt topp, men vi må ha en regel om at det vi kjøper må vi spise opp, sier Rødseth.

Han forteller at man fint kan sende med middagsgjestene litt ekstra mat hjem, eller nyte en bedre julefrokost dagen derpå.

– Send med familien litt rester hjem etter julemiddagen hvis du har for mye mat, eller lag en fantastisk julefrokost av restene, da blir det kjempehyggelig dagen etterpå, sier han.

Tips 2: Ha litt «på lur»

Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett, tror de høye matsvinntallene kommer av dårlig planlegging.

– Det er ingen som liker å kaste mat. Jeg tror det blir sånn fordi vi har mer gjester enn til vanlig, kjøper ingredienser vi vanligvis ikke bruker og fyller kjøleskapet fullt, forteller Schrøder.

Hun tror man kan unngå matsvinn ved å lage mindre mat.

– Kanskje det blir bedre om man lager litt mindre enn man pleier. Man lager som regel alltid nok mat, det er hvertfall min erfaring, sier Schrøder.

Hun tipser også om å ikke sette frem all maten på én gang.

– Man kan ha litt mat på lur. Vi er veldig flinke til å ta frem for mye mat, men det er lettere å ta vare på maten om den ikke står på bordet, forteller Schrøder.

Tips 3: Beregn etter gjestene

Tvetenstrand kjenner seg igjen i Schrøder sine beskrivelser.

– Vi er redde for å gå tom for mat, så vi ender opp med å kjøpe litt for mye, sier hun.

Derfor anbefaler hun å tenkte på hvem man har som gjester.

– Vi kan tenke mer over hvem vi har som gjester. Det er stort sett de nærmeste man inviterer til julemiddag, man kan i forkant spørre seg om de spiser mye eller lite, tipser Tvetenstrand.

Tips 4: Skriv handleliste

Et tips som trekkes frem flere ganger er verdien av å skrive en god handleliste.

SKRIV HANDLELISTE: Tvetenstrand mener en ordentlig handleliste vil bidra til mindre matsvinn. Foto:
SKRIV HANDLELISTE: Tvetenstrand mener en ordentlig handleliste vil bidra til mindre matsvinn. Foto:

– Veldig få planlegger hva de skal handle inn til julen. Unngå å gå på butikken sulten, gå gjennom kjøleskapet før du handler og sett opp en ordentlig handleliste, sier Tvetenstrand.

Hun tror handlelista sparer både miljø og lommebok.

– Det er godt for både miljøet og lommeboka. Mange sier de hadde brukt litt mindre om de hadde planlagt bedre, forteller Tvetenstrand.

Tips 5: Lag noe nytt av julemiddagen

Rødseth tror folk stresser mye med å handle inn til jul, og presiserer at butikkene ikke holder stengt mange dager.

MAT PÅ FJELLET: Anne Marie Schrøder oppfordrer til å ta med matrestene på fjellet. Foto: Matvett
MAT PÅ FJELLET: Anne Marie Schrøder oppfordrer til å ta med matrestene på fjellet. Foto: Matvett

– I praksis er det egentlig to-tre middager man skal planlegge. Etter 2. juledag er butikkene åpne igjen, sier han.

Rødseth mener det ligger mange alternative oppskrifter i restene etter julemiddagen.

– Det handler om å planlegge. Mange blir lei julemat og kaster mat på grunn av det. Jeg oppfordrer til å heller lage noe nytt av julematen. Det finnes mange oppskrifter som gir en ny vri på julemiddagen, forteller Rødseth.

Tips 6: Ta med maten på fjellet

Schrøder er enig i at det finnes mye man kan gjøre med restene fra julemiddagen.

– Spis opp julematen i løpet av romjula. Det smaker godt med en suppe med pinnekjøtt, eller en wrap med julemat på skøytebanen, sier hun.

Schrøder oppfordrer de som skal reise bort til å ta med seg maten.

– Mange reiser bort i jula. Ta det med deg restene på fjellet i jula, eller gi det bort før du reiser, tipser hun.

Priskrig

Når det kommer til den pågående priskrigen på julevarer er Schrøder skeptisk.

– Det er vanskelig å ikke kjøpe mer enn man trenger. Vi i Matvett mener at man ikke må ha 3 for 2 på samme ferskvare, det gjør at man kjøper mer enn man får brukt opp, sier hun.

Tvetenstrand mener at man ikke skal glemme at disse tilbudene betyr mye for mange.

– Man kan ha råd til å kjøpe det man ellers ikke har råd til. Hvis man er litt strukturert og planlegger, og fryser ned det man kjøper mye av, er det en fin anledning til å kjøpe rimeligere mat, sier hun.

Rødseth tror det er lurt å satse på tørrvarer om man skal handle billig, men også unngå matsvinn.

– Tørrvarer kan man kjøpe litt av siden de holder lenge. Man kan bli litt blind når alt er så sykt billig. Man må huske at man skal ha plass i kjøleskapet eller fryseren, sier Rødseth.