OPPSUMMERER ÅRET: Statsminister Erna Solberg under halvårlig oppsummerende pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien
OPPSUMMERER ÅRET: Statsminister Erna Solberg under halvårlig oppsummerende pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien Foto: Berit Roald/NTB scanpix

Oppretter egen klagenemnd etter Nav-skandalen

Statsministeren varsler nå at en ny nemnd skal se på klager på erstatningskrav etter trygdeskandalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Ordet skandale blir ofte brukt i det politiske ordskiftet. Men denne saken fortjener faktisk det ordet, sier statsminister Erna Solberg (H).

Hun oppsummerte tirsdag den politiske høsten på en pressekonferanse i statsministerboligen.

– Denne høsten har norsk politikk, embetsverk og rettsvesen stått overfor en sak vi tidligere ikke har sett maken til. Regjeringen vil i nær fremtid opprette en egen nemnd som skal behandle eventuelle klager på erstatningskrav som springer ut av EØS-saken, sier statsministeren.

Kjernen i Nav-skandalen er at reglene for å ta med sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger fra Norge til et annet EØS-land har vært praktisert feil over mange år.

– Hver stein skal snus

– Regjeringen skal sørge for at vi kommer til bunns i denne EØS-saken. Hver stein skal snus. Alle fakta skal på bordet, sier Solberg.

– Norge er et samfunn med høy tillit mellom folk og myndigheter. Nav-saken har svekket den tilliten. I denne saken er det flere deler av det offentlige Norge som har sviktet, både i forvaltningen og i rettsvesenet. Vi ser også at feilen i Nav har fått følger i andre sektorer, som for eksempel i Skatteetaten, sier statsministeren.

Statsminister Erna Solberg (H) mener regjeringen med sin omstridte kommunereform har skutt kjærlighetens piler ut i Norge.

– Over flere år har kommuner over hele landet flørtet med hverandre. Noen steder har det blitt match. Andre steder har det blitt nei, sa Solberg da hun holdt sin tradisjonelle pressekonferanse før jul.

Slike prosesser tar tid, og i perioder har det vært støy og uenighet, vedgikk statsministeren.

Men ifølge henne viser prosessen samtidig at det er viktig å holde fast ved de politiske prioriteringene over tid.

Større og sterkere kommuner

Solberg trakk fram at kommunereformen var noe av det første Høyre, Frp, Venstre og KrF ble enige om i 2013.

– I de kommunene som slår seg sammen, ser vi at det nå blir bedre tjenester, fastholdt statsministeren.

Ifølge henne betyr større og sterkere kommuner at lokalsamfunnene settes bedre i stand til å møte morgendagen.

– Kommunereformen bidrar til at kommunene får større fagmiljøer, kan bruke mer ressurser på kvalitet og færre mennesker til administrasjon. Det betyr at flere mennesker i stedet kan jobbe som lærere eller sykepleiere, sa hun.

Kommunereformen fører til at dagens 422 kommuner reduseres til 356, og fra 1. januar vil hver tredje innbygger bo i en ny kommune.

Mer kvalitet i barnevernet

Statsministeren mener dommene i Strasbourg, mot det norske barnevernet, viser at det må jobbes enda mer med kvalitet og kompetanse i barnevernet.

Solberg hadde ikke rukket å gå inn i detaljene i de to dommene fra Menneskerettsdomstolen da hun holdt sin oppsummerende pressekonferanse tirsdag formiddag, men uttalte seg generelt.

– Dommene betyr at vi må jobbe mer med kvaliteten i beslutningene våre. Regjeringen satser på mer kompetanse i barnevernet. Vi må sikre at vedtakene blir fattet juridisk riktig, og at barn skal oppleve at omsorgsovertakelse er til det bedre, sier Solberg.

Hopper bukk over det negative

Statsministeren fokuserte naturlig nok mye på det som går bra i talen sin. Og TV 2-kommentator Aslak Eriksrud gir statsministeren rett i at det går godt for Norge om dagen.

– De aller fleste her i landet har det bra, men regjeringen sliter jo. Erna vektlegger alt det positive, men hopper bukk over det negative, sier Eriksrud.

Statsministeren la i talen sin vekt på kommunereformen, men sa ikke noe om den omdiskuterte regionreformen.

Hun skrytte av byggingen av nye motorveien, men utelot å nevne at veiene skal finansieres med bompenger.

Også alle milliardene for å styrke forsvaret trakk Solberg fram, mens hun ikke nevnte uroen i Nord-Norge mange føler på med luftambulansekrisen.