PÅ REISE: Dette bildet skapte Twitter-storm i helgen. Foto: Twitter @GretaThunberg via AP)
PÅ REISE: Dette bildet skapte Twitter-storm i helgen. Foto: Twitter @GretaThunberg via AP)

Greta Thunberg i ordkrig med tysk jernbaneselskap etter dette bildet

Jernbaneselskapet Deutsche Bahn måtte forsvare seg etter at Greta Thunberg postet et bilde av at hun sitter på gulvet i et av togene deres. Men etter å ha sjekket saken nærmere, snudde selskapet.

Lørdag postet Greta Thunberg (16) en Twitter-melding med bilde av seg selv, sittende på gulvet på et tog, omringet av bagasje.

Etter å ha talt på FNs klimaforhandlingsmøte i Madrid onsdag forrige uke, skulle 16-åringen komme seg hjem ved hjelp av tog.

– Reiser på overfylt tog gjennom Tyskland. Og jeg er endelig på vei hjem, skrev klimaaktivisten til bildet.

Twitter-posten vakte reaksjoner, og det tyske jernbaneselskapet Deutsche Bahn måtte gå ut og beklage etter en storm av kritikk som følge av Thunbergs post.

– Vi ønsker Greta en god hjemtur. Og fortsetter å jobbe hardt med flere tog, forbindelser og sitteplasser, meldte selskapet på Twitter.

Selskapet snudde

Bildet av Thunberg sittende på gulvet, skapte inntrykk av at toget var fullt. Men så fikk pipen en annen lyd, da Deutsche Bahn AG sjekket ut de faktiske omstendighetene.

– Kjære Greta, takk for at du støtter oss jernbanearbeidere i kampen mot klimaendringer, skriver selskapet på Twitter.

– Det hadde vært enda hyggeligere hvis du også hadde meldt hvor vennlig og kompetent du ble ivaretatt av teamet vårt på plassen sin på første klasse.

Dette fikk folket nok en gang til å reagere, og på sosiale medier var det flere som beskyldte Thunberg for å drive med «fake news».

Måtte svare

Dermed måtte Thunberg selv svare for seg. I en ny Twitter-melding opplyste klimaaktivisten at hun slett ikke hadde reist med første klasse hele veien, og at hun hadde sittet på gulvet under deler av reisen.

– Toget vårt fra Basel ble tatt ut av trafikk. Så vi satt på gulvet i to forskjellige tog. Etter Göttingen fikk jeg et sete. Dette er selvfølgelig ikke et problem, og jeg sa aldri at det var det. Overfylte tog er et flott tegn fordi det betyr at etterspørselen etter togreiser er stor, skrev hun på Twitter søndag.

Årets person

Etter et svært begivenhetsrikt år sa 16-åringen til journalister i Spania forrige uke, at hun nå kommer til å ta seg en juleferie.

– Jeg kommer til å reise hjem til jul, og så vil jeg ta meg ferie fordi man trenger å hvile. Ellers kan man ikke holde på med dette hele tiden, sa hun, ifølge New York Times.

Onsdag forrige uke ble Greta Thunberg kåret til årets person av Time Magazine, for sitt arbeid med å skape et globalt holdningsskifte og en verdensomspennende bevegelse som krever endring i klimakampen.

16-åringen ble kjent da hun begynte sin skolestreik foran den svenske Riksdagen i fjor sommer, og inspirert av den unge klimaaktivisten har barn og unge over hele verden engasjert seg i klimasaken.