SISTE: Dansk politi har frigitt bilder av de to barna.

Mannen som i 19-tiden lørdag fant de to barna forlatt like ved rådhuset i Aarhus, sier ifølge dansk TV 2 at jenta på rundt ett år satt i en sportsvogn, mens den rundt 2,5 år gamle gutten sto ved hennes side i den kalde desembernatten.

Claus Vitved og hans kamerat Jens Andersen passet på dem i 20-30 minutter, og undersøkte samtidig om foreldrene befant seg i butikker eller restauranter i området.

De to danske mennene var på vei til en restaurant da kvelden tok en dramatisk vending.

Den lille gutten virket veldig omsorgsfull overfor sin lillesøster.

– Han ga henne smokken, og passet veldig på henne. De var pene i tøyet. De så ut som noen som var tatt godt vare på, sier Vitved til den danske avisen B.T.

Da de ikke fant noen pårørende som savnet barna, ringte han politiet.

– Vi hadde egentlig gått forbi, men noe fikk meg til å tenke: Her er det noe galt. Det er ikke normalt at det står to små barn helt alene rett ved veien, sier Vitved.

Barna ble funnet her, i sentrum av Aarhus lørdag kveld Foto: Mathias Øgendal
Barna ble funnet her, i sentrum av Aarhus lørdag kveld Foto: Mathias Øgendal

Claus Vitved sier at den dramatiske episoden har gjort dypt inntrykk på ham.

– Det satte preg på resten av kvelden, for man kan ikke legge slikt bak seg. Jeg var veldig bekymret, og er det fortsatt i dag. Jeg håper at politiet finner foreldrene, sier han.

Har ikke funnet foreldrene

Østjyllands Politi sier at de ikke vet mye om barna eller opprinnelsen deres, og opplyser at gutten ikke snakket dansk. Politiets teori er at de er østeuropeiske, og trolig rom-barn.

– Vi forsøker å fastslå identiteten deres. I løpet av i dag får vi inn en tolk som forhåpentligvis kan si noe om hvilket språk de snakker, sier vaktsjef Martin Christensen ved Østjyllands Politi til Ekstra Bladet.

Jenta hadde på seg svarte støvler, blå jeans, en blå jakke med hvite prikker og en blå lue. Gutten hadde på seg grønne støvler, bordeaux-bukser og en mørk jakke.

– Det var ganske kaldt ute, så vi bestemte oss for å ta dem med, sier politiets operasjonsleder Lars Bisgaard til dansk TV 2.

Barna ble overlevert til sosialetaten, mens politiet fortsetter jakten på den eller de som forlot dem på gaten lørdag.

Avisen B.T. skriver at politiet ikke hadde funnet barnas foreldre søndag morgen. Nå setter politiet sin lit til at overvåkingsbilder fra området kan bidra til å finne dem. Politiet ønsker også å komme i kontakt med vitner som kan ha sett barna bli etterlatt på gaten.

– Vi vil svært gjerne høre fra foreldrene eller fra innbyggere som har sett barna, sier vaktsjef Martin Christensen ved Østjyllands Politi.