GOD JUL: Skipet «Lance» sitter ikke fast i isen, men kommer ingen vei. Om bord er polfarerne Børge Ousland og Mike Horn.
GOD JUL: Skipet «Lance» sitter ikke fast i isen, men kommer ingen vei. Om bord er polfarerne Børge Ousland og Mike Horn. Foto: Etienne Claret.

«Lance» sitter låst fast i polisen:

Forbereder seg på julefeiring i polhavet

Flere ganger har mannskapene måttet finne egne løsninger for å frigjøre «Lance» fra polisen. De sitter ikke lenger fast i isens jerngrep, men kommer ingen vei for øyeblikket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter 87 dager på ski for å krysse Polhavet via Nordpolen. Ble polfarerne Børge Ousland og Mike Horn plukket opp av Lance 7. desember, men veien hjem er fortsatt lang. Ekspedisjonsleder, Lars Ebbesen, forteller at skipet ikke lenger sitter fast, men er innelåst.

– De er ikke fast i isen, men de kommer ikke ut av den skrugardsbiten de er i nå, sier han.

– Hva vil det si?

– Det er egentlig veldig fin is for å seile ut. Det er som papir, men av og til når du støter på en telefonkatalog så er det litt vanskeligere å rive den i filler. De kjørte seg fast eller stoppet i en skrugard, også skrudde isen rundt dem. De ble på en måte lukeparkert, forklarer han.

Har mellom 60 og 70 kilometer igjen til iskanten

«Lance» ligger nå mellom 60 og 70 kilometer fra iskanten og åpent hav. Mannskapet jobber kontinuerlig for å finne løsninger for å komme seg fri fra isen.

– Det er alltid løsninger, og de jobber hver dag med å finne løsninger. De jobber med motorsag, for å skjære opp og flytte isflak. De har jo klart å komme seg løs en del ganger før. Så det er absolutt håp om at de skal klare det nå også.

SISTE POSISJON: Kartet viser posisjonen til Lance og avstanden til iskanten. Grafikk: Andreas Kjøl / Kystverket.
SISTE POSISJON: Kartet viser posisjonen til Lance og avstanden til iskanten. Grafikk: Andreas Kjøl / Kystverket.

– Hvordan har de som er om bord det nå?

– Det er nok en del av dem som synes at dette ligner litt vel mye på Fram-ferden, og ikke sånn raskt opp å hente noen polfarere, sier han.

– Det at du ikke vet når du kommer frem. Det er nok noe mange av dem ikke har kjent på før.

Forbereder seg på en jul ombord på «Lance»

Det er nå under to uker til jul, og flere forbereder seg nå mentalt på en julefeiring i polhavet.

– Jeg tror at mange av dem begynner å ringe rundt til onkler for å høre om de kan ta over julenisserollen, sier han.

Kan de lage seg en koselig jul - hvis det skulle ende med det?

– Det er de overhode ikke forberedt på. La oss si det sånn. Skulle de få en jul i isen. Så er det den julen de kommer til å huske best, sier Ebbesen, før han legger til.

– Jeg tror ikke vi skal tenke så negativt ennå. De har vært flinke til å komme seg løs og komme med løsninger. Så de tenker ikke sånn egentlig. De tar en dag av gangen.

På spørsmål om mannskapet og passasjerene var forberedt på at denne kunne bli en lang reise, svarer han.

– Du drar opp, også kunne du ikke vite om du skulle være borte fem, syv eller ti dager. Det var en åpen greie. Vi hadde et håp om at de skulle være ute for lenge siden, men sånn skjedde det ikke.

Ousland og Horne vil følge «Lance» hele veien

Ebbesen forklarer at polhavet har en egen dynamikk og at det derfor er vanskelig å spå hva som kommer til å skje, men han tror uansett at polfarerne Børge Ousland og Mike Horn er klare på at de vil følge skipet hele veien. Det vil de for å kunne fullføre sitt prosjekt. Han er samtidig tydelig på at det er utelukket med en redningsaksjon slik situasjonen er.

– Det er klart at Sysselmannen på Svalbard og hovedredningssentralen holder øye med det, men de går ikke utover sitt mandat eller leker hyggelige. Sånn er det ikke. Dette er et område som er helt unikt og helt fantastisk, og som er helt nydelig at Norge får være en del av. men da skal vi på samme tid respektere at det er i en del av verden hvor du ikke kommer med ønsker, sier han.

På samme tid er også polfarerne veldig klare for å komme hjem til familiene sine.

– De har vært der oppe i over tre måneder, så en dage eller to fra eller til spiller ikke så mye rolle, men de vil også så klart komme hjem til familie. Mike Horn har døtrene sine på Svalbard, og alle er nå klare for å avslutte dette og summere opp i hodet sitt, sier Ebbesen på samme tid som de to vil fullføre sin historiske ferd.

– De har satt en ny standard, og har vært vitne til isen på en tid og på en måte som ingen har gjort før. Det er mange ting som de ønsker å få i havn på en måte de er komfortable med.