PLASTGLITTER: Fra neste år vil du ikke finne blomster eller gjenstander med plastglitter hos Mester Grønn.
PLASTGLITTER: Fra neste år vil du ikke finne blomster eller gjenstander med plastglitter hos Mester Grønn. Foto: Vilde Brandtzæg Clausen / TV 2

Ønsker forbud mot miljøskadelig glitter: – Det er overalt i juletider

Nå ønsker flere et forbud mot plastglitter – som blir kalt et stort miljøproblem. Mester Grønn har allerede kuttet 200.000 produkter med plastglitter.

Julestrien er i gang for fullt, og butikkhyllene bugner av diverse gjenstander og planter pyntet med plast.

Til tross for det store fokuset rundt plast de siste årene, mener Miljøfyrtårn Norge har langt igjen før vi er kvitt problematikken rundt mikroplast.

– Vi som nasjon har vært veldig oppmerksomme på andre ting, som at mikroplast nå blir forbudt i sminke. Men man har helt glemt det som blir tilsatt på slutten av produksjonen, sier daglig leder i Miljøfyrtårn, Ann Kristin Ytreberg, til TV 2.

– Fullt av glitter

Hun tror det er veldig få forbrukere som egentlig er klar over at glitter er mikroplast – som ofte havner rett i avløpet eller komposten.

Mikroplast er plastbiter som er mindre enn fem millimeter. Hvert år dannes det cirka 8000 tonn mikroplastpartikler i Norge, skriver Naturvernforbundet.

– Butikkene er fulle av glitter nå. På planter, julekuler, klær og overalt, sier daglig leder i Miljøfyrtårnet Ann Kristin Ytreberg.

Mikroplast er krevende fordi det er vanskelig å sortere ut, og derfor havner det lett i naturen.

Press på blomsterbransjen

Tidligere har det vært tradisjon for å plukke granbar og kvister fra naturen, eller pynte til jul med silkebånd og perler. Det mener Ytreberg vi burde gå tilbake til.

Plasten i havet kan deles i to hovedgrupper: plast som allerede er små partikler (mikroplast) når det når havet, og plastavfall som ikke er kastet der det skal kastes, som så slites ned til mikroplast i havet.

Mikroplast er plastbiter som er mindre enn fem millimeter.

I Norge dannes det rundt 8000 tonn mikroplast hvert år.

Slitasje av bildekk utgjør den største gruppen, på 2250 tonn.

En studie av mageinnholdet i havhester på Lista fra 2004 til 2008 viser at 98 prosent av fuglene hadde plast i magesekken.

Det har også blitt påvist at dyreplankton spiser plast. Plast finnes nå i alle ledd i næringskjeden.

Kilde: Naturvernforbundet

– Vi er midt i julestria, og mange er nok mer slepphendt med hva man bruker, og hva man kjøper inn. Det gjelder både når det gjelder gaver, og pynt til å ha i hjemmet, sier Ytreberg.

Hun mener det er bransjen som burde ta et ansvar for å stoppe dette, og hun legger særlig press på blomsterbransjen og dagligvarebutikker.

Pynteplanter ender ofte sitt liv i matavfallet, og blir dermed til kompost som spres sammen med jorda.

– Det er veldig mange virksomheter som kjøper inn pynt til jul som ikke er klar over hvor mye mikroplast som er i glitter. Derfor ønsker vi at myndighetene skal forby dette.

PYNT: Glitterpyntede Svibler er populært i norske hjem i jula. Foto: Vilde Brandtzæg Clausen / TV 2.
PYNT: Glitterpyntede Svibler er populært i norske hjem i jula. Foto: Vilde Brandtzæg Clausen / TV 2.

– Fortielse

Hun mener bruken av glitter handler om uvitenhet fra forbrukeren sin side, og fortielse fra produsentenes side.

– En stor andel av glitter er laget av plast, og vi vil få det forbudt. Dette er veldig ille, og vi tror ikke folk er klar over det, sier Ytreberg.

I butikker, barnehager og hjemmet havner ofte mye glitter på gulvet. Det blir gjerne vasket opp, og havner rett i avløpet.

– I barnehager og på skoler er det ikke støvsuging av gulv, men vasking. Man kan tenke seg den mengden som går rett ut i naturen. Filtere får ikke renset ut mikroplast, sier hun.

Ytreberg håper glitteret ikke er like pent i forbrukerens øyne når man vet at mye av glitteret havner i naturen.

Borte neste år

Mester Grønn er et av firmaene som har innført tiltak mot mikroplasten i julepynt.

– Det kommer som et resultat av sertifiseringen fra Miljøfyrtårn. De satte inn et krav om mikroplast i forbruksartikler, forteller miljøsjef i Mester Grønn, Henrik Jagland.

Hos plantekjeden gjelder ikke bruken av glitter kun på blomster, men også på andre varer de har i butikken. De har beregnet at omtrent 200.000 varer blir fjernet fra butikkene rundt om i landet.

– Ettersom vi har kontrakter som går ut året vil man finne plastartikler og glitter i butikkene våre denne julen, men det blir ikke slik neste år, sier Jagland.

Stort økonomisk tap

Mester Grønn innrømmer at det går utover firmaet økonomisk, og har beregnet et tap på flere millioner kroner. Miljøsjefen understreker at mange av artiklene ikke vil være ute av butikkene før til neste år.

TAP: Mester Grønn taper millioner på å fjerne plastglitteret. Foto: Mester Grønn
TAP: Mester Grønn taper millioner på å fjerne plastglitteret. Foto: Mester Grønn

– Vi har en miljøengasjert eier, og han skar gjennom at vi skulle slutte med dette. Bruken av mikroplast er et bransjeproblem, så vi håper de andre butikkene følger etter, sier Jagland.

Han forteller at kunder ofte etterspør planter som er pyntet med typiske juledekorasjoner, men har inntrykk av at de ofte ikke er klar over miljøskadene det forårsaker.

– Det er vår oppgave å ikke tilføre produktene som ting ikke bør ut i naturen. Glitter er en naturlig del av hvordan mange nordmenn pynter til jul. Vi håper man skal få snudd denne holdningen, sier miljøsjefen.

Firmaets plan er å selge de samme varene – men uten glitter.

– Gammeldags tenking

Han forteller at blomsterbransjen er en faghandel, med lang tradisjon, og at bransjen derfor har en gammeldags tenkning.

PYNT: Det er ikke bare blomster som pyntes med glitter hos Mester Grønn. Foto: Vilde Brandtzæg Clausen / TV 2
PYNT: Det er ikke bare blomster som pyntes med glitter hos Mester Grønn. Foto: Vilde Brandtzæg Clausen / TV 2

– Jeg håper alle de andre vil bli med, og at vi kan kutte glitter sammen. Det er meningsløst å tilføre det til planter og blomster som allerede er fine.

Pressekontakt Vibeke Næss i Plantasjen forteller at plastglitter forekommer på både planter og julepynt i deres butikker.

– Vi er klar over problematikken, og har startet reisen med å redusere antall produkter som har glitter som inneholder mikroplast, sier Næss.

Hun forteller at noen av plantene blant annet har fått glitter av naturlig aluminium eller biologisk nedbrytbart glitter.

– Vi har tett dialog med våre leverandører, både for å skape bevissthet og for å finne alternativer for fremtiden, sier hun.

– Må bli slutt

Statssekretær Atle Hamar i klima- og miljødepartementet oppmuntrer næringen til selv å ta ansvar, og slutte med å selge produkter som har potensiell skadeeffekt på naturen før et forbud kommer.

– Og ikke minst være med og utvikle miljøvennlige og bærekraftige produkter som kan erstatte de som forurenser, sier Hamar.

Han mener derimot det aller mest effektive for å bli kvitt produkter med mikroplast, er å få på plass internasjonale reguleringer som treffer mange land.

ANSVAR: Statssekretær Atle Hamar Foto: Venstre
ANSVAR: Statssekretær Atle Hamar Foto: Venstre

– Det må bli slutt på at mikroplast forurenser naturen og havene våre. Vi får stadig ny innsikt i hvordan ulike produkter bidrar til utslipp av mikroplast til naturen, slik som for eksempel glitter, sier Hamar.

Det europeiske kjemikaliebyrådet (ECHA) har foreslått å forby mikroplast, men et endelig vedtak foreligger ikke. Saken er ute til høring.

Miljøfyrtårn mener forbudet ikke vil gjelde tilsatt mikroplast, som er kategorien plastglitter går under. Miljødepartmentet er derimot under forståelsen av at denne typen vil inngå i avtalen.

– Det er veldig bra at EU nå har foreslått et forbud mot mikroplast tilsatt i produkter, nettopp for å begrense utslippene til miljøet. Dette forbudet skal også gjelde i Norge, og vår forståelse er at glitter vil bli omfattet av dette, sier statssekretæren.