MASTER: For å håndtere strømmen fra Guleslettene vindpark, må det reises helt nye strømmaster. Det må de lokale strømkundene betale for.
MASTER: For å håndtere strømmen fra Guleslettene vindpark, må det reises helt nye strømmaster. Det må de lokale strømkundene betale for. Foto: Pål Schaathun

Innbyggere må betale 3,5 millioner årlig for vindparken: – Blodig urettferdig

Det må bygges nye kraftmaster frem til Guleslettene vindpark. Regningen må de lokale strømkundene ta.

I 2020 skal Guleslettene vindpark i Sogn og Fjordane stå ferdig, med 47 vindturbiner.

For å håndtere strømmen som skal produseres må det lokale energiselskapet bygge ut nettet og sette opp nye kraftmaster i terrenget, rundt 20 meter fra der de gamle står.

Dagens strømnett må vrakes.

– Jeg er kjempefrustrert over å måtte sanere et godt nett og å bygge ut et nytt som vi ikke trenger, sier Asgeir Aase, direktør i nettselskapet til Sogn og Fjordane Energi (SFE).

Energiselskapet får alle utgiftene men ingen av inntektene - og regningen havner hos strømkundene, ifølge direktøren.

– Et regelverk sier at den som utløser nettet slipper å betale, så vindparken slipper gratis. Kundene får den regningen. Det ser vi som en alvorlig feil i systemet. Det burde vært gjort noe med, sier direktøren.

Kundene får regningen

Prislappen for å sette opp det nye strømnettet er estimert til rundt 170 millioner kroner.

Kostnaden havner til syvende og sist på regningen til de lokale strømkundene.

Nettleien blir mellom 300 og 400 kroner dyrere hvert år på grunn av det nye strømnettet rundt Guleslettene vindpark, viser beregninger TV 2 har fått tilgang til fra SFE.

UNØVENDIG: – Det koster oss 170 millioner kroner, og burde vært unødvendig, sier Asgeir Aase. Foto: Pål Schaathun
UNØVENDIG: – Det koster oss 170 millioner kroner, og burde vært unødvendig, sier Asgeir Aase. Foto: Pål Schaathun

For innbyggerne kan det utgjøre totalt rundt 3,5 millioner kroner i økte utgifter hvert år.

Dette må betales årlig i minst 30 år, viser beregningene til SFE.

Til sammenligning vil kommunen årlig få utbetalt rundt to millioner i eiendomsskatt fra vindparken.

De lokale strømkundene må altså betale mer i økte utgifter enn det kommunen får inn i eiendomsskatt.

– Vi sitter igjen med ingenting. Faktisk så må innbyggerne våre bidra inn i prosjektet i stedet for å få penger igjen, sier Ola Teigen, ordfører i Flora kommune.

Tjener millioner før vindparken har åpnet

Ordføreren i kommunen, som har rundt 12.000 innbyggere, reagerer kraftig på at regningen for strømnettet havner hos lokalbefolkningen.

– Slik skal det ikke være. Vi blir tappet for penger, som kommer Cayman Islands til gode. Dette er blodig urettferdig, sier ordføreren.

TV 2 avslørte i november hvordan penger fra Tellenes vindpark i Rogaland blir sendt via Irland til en skattefri øy i Det karibiske hav.

Lørdag kunne TV 2 fortelle at Guleslettene vindpark er eid av de samme selskapene på Caymanøyene.

PALMER: I Ugland House på Caymanøyene har over 18.000 selskaper adresse, inkludert eierselskapene til Guleslettene vindpark. Foto: NTB Scanpix
PALMER: I Ugland House på Caymanøyene har over 18.000 selskaper adresse, inkludert eierselskapene til Guleslettene vindpark. Foto: NTB Scanpix

I 2018 hadde de utenlandske eierne bokført renteinntekter på 12,8 millioner kroner fra Guleslettene vindpark, to år før vindparken skal åpne.

Dette skyldes at vindparken har tatt opp et lån på 279 millioner kroner fra sitt eget eierselskap i Irland, på samme måte som Tellenes vindpark i Rogaland.

– Dette høres kreativt ut. Det høres ut som det er finansielle aktører, og ikke industrielle aktører. Det er mer spekulasjon som ligger til grunn enn fornybar kraft, og det er ikke bra, sa Ola Teigen.

Kraften går ut av regionen

I tillegg til at Sogn og Fjordane Energi må betale for det nye strømnettet, får de heller ikke ikke inntekter fra strømmen, som vil gå rett inn på det nasjonale nettet.

HØG NETTLEIE: Florøværing Elin Navekvien syns nettleien er veldig høg, slik den er i dag. Foto: Pål Schaathun
HØG NETTLEIE: Florøværing Elin Navekvien syns nettleien er veldig høg, slik den er i dag. Foto: Pål Schaathun

Også dette reagerer direktør Asgeir Aase på.

– Vi legger til rette og bygger ut et massivt nett for å ta imot kraften fra vindparken, men får ikke inntekter. Kraften går til nettet over oss, sier Aase.

Når innbyggerne i Flora kommune får høre hva de må betale for at vindparken skal koble seg på nett, reagerer de kraftig.

– Det er veldig urettferdig, for vi har veldig høy nettleie fra før av, sier Elin Navekvien, etter å ha sett TV 2s sak.