MÅ VENTE: Viggo Kristiansen har snart sittet 20 år i fengsel. Han mener selv å være uskyldig, men kommisjonen vil ikke konkludere i saken hans før etter jul.
MÅ VENTE: Viggo Kristiansen har snart sittet 20 år i fengsel. Han mener selv å være uskyldig, men kommisjonen vil ikke konkludere i saken hans før etter jul. Foto: TV 2

Utsetter Baneheia-saken til etter nyttår

Gjenopptakelseskommisjonen håpet å konkludere i spørsmålet om Viggo Kristiansen skal få prøvd saken sin på nytt denne uka. Nå utsettes saken til etter nyttår.

Det melder kommisjonen i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Siden onsdag morgen har de fem medlemmene av kommisjonen sittet sammen for å behandle Baneheia-saken.

I pressemeldingen står det ikke noe om hvorfor konklusjonen utsettes.

Viggo Kristiansen har begjært saken sin gjenopptatt. Han hevder å være uskyldig dømt for voldtekt og dobbeltdrap av to jenter i Baneheia i mai i 2000.

Kristiansen hevder at hans meddømte kamerat, Jan Helge Andersen, var alene om drapene.

Tidligst i januar

I flere måneder har kommisjonen undersøkt saken. De håpet å komme med en konklusjon på torsdag denne uken, men nå blir vedtaket tidligst fattet 22. januar.

Jan Helge Andersen, som erkjente ugjerningene, er i dag ferdig med å sone straffen på 19 års fengsel. Viggo Kristiansen soner fremdeles lovens strenges straff i Ila fengsel.

Kommisjonen har flere ganger tidligere sagt nei til å gjenoppta Baneheia-saken. I denne runden skal de hovedsakelig se på elementer i saken: DNA-beviser og mobilbeviset.

Vurderer bevisene

Én ekspert mener at Kristiansens mobiltrafikk beviser at han ikke var på åstedet da drapene skjedde. Samtidig sier to andre eksperter at DNA-beviset ikke hadde ført frem i retten i dag.

Det store spørsmålet er om disse momentene er nok til at Kristiansen skal få saken prøvd igjen.

– Vi må vurdere om det er nye bevis og hvilken virkning de eventuelt måtte ha, sa Siv Hallgren til TV 2 onsdag morgen.