NY VURDERING: Gjenopptakelseskommisjonen skal på nytt vurdere om Viggo Kristiansen får saken sin gjenopptatt.
NY VURDERING: Gjenopptakelseskommisjonen skal på nytt vurdere om Viggo Kristiansen får saken sin gjenopptatt. Foto: Terje Bendiksby

Nå avgjør de Viggo Kristiansens skjebne

Onsdag morgen tok Gjenopptakelseskommisjonen plass rundt bordet. Allerede torsdag kan de konkludere i spørsmålet om Baneheia-dømte Viggo Kristiansen får saken sin gjenopptatt.

– Kommisjonen er godt forberedt til dagen i dag, sier Siv Hallgren.

Hun leder kommisjonen som nå tar stilling til spørsmålet om Viggo Kristiansen skal få prøvd saken sin på nytt i rettssalen. I minst to dager skal kommisjonen, som består av fem personer, drøfte saken i sine lokaler i Oslo sentrum.

Den nå 40 år gamle Kristiansen nekter for å ha vært i Baneheia da åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen og 10 år gamle Lena Sløgedal Paulsen ble voldtatt og drept den 19. mai i 2000.

Kristiansen hevder at hans meddømte kamerat, Jan Helge Andersen, var alene om drapene.

Mens politiet fant DNA som knyttet Andersen til åstedet, finnes det ikke tekniske bevis som knytter Kristiansen til ugjerningene, mener advokaten hans.

De viktige spørsmålene

Andersen, som erkjente ugjerningene, er i dag ferdig med å sone straffen på 19 års fengsel. Viggo Kristiansen soner fremdeles lovens strenges straff i Ila fengsel.

Kommisjonen har flere ganger tidligere sagt nei til å gjenoppta Baneheia-saken. I denne runden skal de hovedsakelig se på elementer i saken: DNA-beviser og mobilbeviset.

Én ekspert mener at Kristiansens mobiltrafikk beviser at han ikke var på åstedet da drapene skjedde. Samtidig sier to andre eksperter at DNA-beviset ikke hadde ført frem i retten i dag.

Det store spørsmålet er om disse momentene er nok til at Kristiansen skal få saken prøvd igjen.

– Vi må vurdere om det er nye bevis og hvilken virkning de eventuelt måtte ha, sier Hallgren.

– Det vi gjør er eventuelt å gjenåpne saken og så går den eventuelt tilbake til rettssystemet.

Press fra mediene

Siv Hallgren sier at hun utvilsomt har kjent på press i forbindelse med vurderingen om gjennopptakelse.

– Det er et veldig stort press fra mediene, sier Hallgren.

Det er ikke uvanlig at mediene er interessert når Gjenopptakelseskommisjonen skal vurdere en sak, men Hallgren mener det er veldig stor interesse for Baneheia-saken.

– Det er sjeldent at mediene er så interessert som de er i denne saken, sier Hallgren.

Konklusjon kan komme raskt

Kommisjonen tar utgangspunkt i dokumenter som er sendt inn fra advokat Arvid Sjødin. Basert på dokumentene gjennomfører også kommisjonen selvstendige undersøkelser.

Siv Hallgren har tidligere uttalt til TV 2 at Gjenopptakelseskommisjonen har gjort en grundig jobb med å sette seg inn i sakens dokumenter. Hun betegner arbeidet som «omfattende».

– Det som skiller denne fra andre saker er at omfanget av dokumenter er svært stort, slik at det blir mer arbeid og mer å holde orden på, sier Hallgren.

Kommisjonen har satt av hele onsdag og torsdag til sitt arbeid. Det kan komme en konklusjon allerede denne uken, men den kan også la vente på seg til etter jul.